4
4

De Kruising: Pinto x onbekend

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Pinto x onbekend, vermoedelijk tuiger of Campolina.


De kruising: 


Pinto x onbekend


Naam: Mira


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.62 m


Kleur: Bruin bont


Vandaag is het eigenlijk: raad de kruising. Want Anne-Sophie Vanhoutte weet eigenlijk niet precies wat er achter haar nu tienjarige Pinto-kruising zit. Zelf vermoedt ze tuiger, omdat veel mensen dat zeggen.

Manegepaard uit de kudde


“Ik heb Mira van de manege vandaan waar ik toen nog reed. Ze was daar in oktober 2013 als 5-jarige die nog heel veel moest leren naartoe gekomen. Het enige wat ik weet van haar verleden is dat ze is opgegroeid in een grote kudde en dat ze waarschijnlijk een veulen heeft gehad. Maar dat kon de vorige eigenaar niet met 100% zekerheid zeggen, aangezien die kudde zo groot was.”

Pinto


“Ik vermoed dat er pinto in zit. Het andere ras of rassen heb ik echt geen idee van. Ze is stevig gebouwd en heeft een ramsneus. Dit zit toch wel in de familie want zowel haar vader, halfbroertje en (half)zus hebben dit ook. Ik weet niet of het zusje een vol zusje is of een halfzusje is.” Op de hoofdfoto bij dit artikel zie je Mira (links) samen met haar halfbroer (de vosbonte) en haar vader (helemaal rechts).

Tuiger of Campolina


“Dat er iets van pinto in Mira zit, is duidelijk gezien haar bonte kleur.” Waarom mensen denken dat er ook tuiger in zit, komt volgens Anne-Sophie door haar ramshoofd en haar hoge staartinplant. ,,Maar in haar gangen is totaal niets te merken van eventueel tuigerbloed.” Zelf denkt Anne-Sophie ook wel aan een ander ras. “Ze is wat stevig gebouwd, dus daarom dacht ik aan de Campolina. Anders heb ik echt geen idee wat voor ander ras ik er kan in vinden. Ze zal het meeste wel pinto zijn.”

Geen rem


Anne-Sophie begon op Mira te rijden, omdat ze nog geen ervaring had met buitenritten. “En de laatste ruiter was er twee keer afgevallen.” Daarom vond ze het wel een uitdaging. “Ons eerste ritje samen, half november, vond ik heel leuk. Het was een nieuwe uitdaging: een paardje dat bang was van het opzadelen want ze stond in een hoekje van haar stal als je toe kwam met een zadel, draaide continu rondjes om je heen als je de singel wilde dicht doen. Ze liep continu achteruit zo dat je er niet op geraakte en je had geen stuur als je erop zat. Geen rem ook, dat kende ze niet. En het minste wat je met je benen tegen haar buik zat, was ze weg! Nu is ze mooi opgebloeid naar een lieve merrie die van aandacht houdt en geweldig is om te rijden. Samen hebben we al veel bereikt.”

Klik


“Waarom ik voor haar gekozen heb is omdat we samen een klik hadden, en nu nog steeds, dat niemand kan verklaren. Ik heb na haar nog meer paarden bekeken en uitgetest maar zij sprong het meeste uit! Zeker qua karakter lijken we best wel goed op elkaar. En ik heb altijd gezegd dat ik ooit een bonte Shetlander zou nemen. Nu hoeft dat niet meer, want nu heb ik een grote Shetlander.”

Bang van ander pony’s


“Mira is een paardje dat graag voor je werkt en af en toe koppig is. In de winter is ze hevig, vooruit, bang van pony’s (als je er achter loopt geen probleem maar als je wilt passeren loopt ze zo snel mogelijk om er van weg te zijn). Ppaarden die wat rond springen, blijft ze ook ver van weg. In de zomer is ze kalmer en kan je veel meer met haar doen zoals zonder zadel rijden. Bitloos lukt ook veel beter en ze is minder kijkerig naar dingen.”

Parcours van 90 cm


“Ik doe alles met haar. Zowel springen als dressuur, gaan wandelen en af en toe wat grondwerk en vrijheidsdressuur. Het is een echte allrounder. Zowel mijn paard als haar halfbroer lopen beide heel goed in de dressuur en springen een parcoursje van 90 cm.”

Slim


Mijn doel is om een top dressuurpaardje te hebben en hopelijk een wedstrijdje te winnen. Al hoewel ik al super blij ben met onze prestatie in de afgelopen jaren.  Dressuur blinkt ze het meeste uit! Ze is heel slim en neemt alles heel snel op. Een nieuwe oefening kent ze toch wel zeker in twee dagen. Minder goed is ze in de overgangen terug, van draf naar stap en van galop naar draf. Daar heeft ze het heel moeilijk mee. Ze gaat liever vooruit dan dat ze trager moet gaan."

Vind je de kruising Pinto x vermoedelijk tuiger een aanrader?


“Ik vind deze kruising zeker een aanrader! Ze is lief, werkwillig, houd van aandacht en laat alles toe!”

Filmpje


Wil je Mira in actie zien en zelf kunnen beoordelen wat jij denk dat erin zit? Check dan onderstaand filmpje.


Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl