Ontworming
Ontworming

Eindelijk: Een vernieuwd ontwormingsproduct!

Nieuws

In Australië is een nieuw ontwormingsproduct ontwikkeld dat de potentie heeft om het ontwormingspatroon van (paarden)eigenaren over de hele wereld te veranderen en grazers grondig van de inwendige parasieten te ontdoen. Plus: je hoeft niet meer met die irritante wormspuit in de mond van je paard!


BioWorma is een in Australië ontwikkeld product met een biologische basis. Deze nieuwe methode van ontwormen bespaart geld en tijd: je hoeft het minder vaak toe te dienen en het paard hoeft geen chemisch goedje door te slikken.

BioWorma werkt op basis van een schimmel: de Duddingtonia flagrans. Deze schimmel pakt de larven van veel verschillende soorten parasieten aan. Het vermindert het aantal larven en zorgt ervoor dat ze via de mest het paard verlaten.

Sporen


Na het toedienen bij het dier blijven de sporen inactief in het paard aanwezig. Het paard merkt hier niets van. De schimmel ontkiemt en zorgt op deze manier als het ware voor ‘vallen’ voor de larven van de parasiet, waarna ze verlamd en geconsumeerd worden door de schimmel. De sporen zijn veilig, niet giftig en vrij van residu.

“We maken gebruik van de natuur om natuur te bestrijden, in plaats van chemische goedjes”, legt Chris Lawlor, het hoofd van het internationale Animal Health Products, uit. BioWorma is het resultaat van twintig jaar non-stop wetenschappelijk onderzoek en innovatie.
“We maken gebruik van de natuur om natuur te bestrijden”

Lawlor werd al in 1997 bij de CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) in contact gebracht met het gebruik van schimmels om wormen te bestrijden. Hij realiseerde zich al snel dat dit idee de potentie had om uit te groeien tot een revolutionaire ontwormingstechniek.

Testen


“Het was een techniek die nog nooit was toegepast, dus alles moesten we zelf uitvinden.” In de volgende twee decennia werden er negentien proeven gedaan en drie verschillende veiligheidsonderzoeken om de methode te controleren op effecten op het milieu, eventuele giftige stoffen en residu’s. Zo werd de techniek steeds verder geperfectioneerd.

Lawlor vertelt dat er grondig getest is op de veiligheid van het product, zowel voor het dier in kwestie, als voor de omgeving. “Het product werkt het beste als er gereguleerd kan worden in weilanden”, legt Lawlor uit. “BioWorma verbreekt de vicieuze cirkel van herbesmetting in de levenscyclus van de parasiet. Om dit verder te voorkomen is het dus aan te raden om te wisselen in weides.”

Bron: Horsecouncil

Lees ook: Feit & Fabel: Ontwormen