artrose, kogelgewricht, hoef, ijzer
artrose, kogelgewricht, hoef, ijzer

Stamceltherapie tegen artrose bij paarden

Nieuws

Een Gentse ex-topruiter heeft een stamceltherapie ontwikkeld om artrose bij paarden te genezen. Het biotechbedrijf Global Stem Cell Technology (GST) verwacht deze zomer groen licht te krijgen van het Europees Geneesmiddelenagentschap om het geneesmiddel op de markt te brengen.


Uit onderzoek blijkt dat de therapie bij 80% van de paarden aanslaat. “Het allereerste paard dat we behandelden, was mijn eigen paard”, vertelt oprichter Jan Spaas aan De Tijd, zelf behaalde hij als tiener nog medailles op het Europees jeugdkampioenschap jumping. “Mijn paard was er slecht aan toe. Hij liep mank, maar het is erbovenop geraakt. En hij doet het nog altijd goed. Alleen jammer dat ik amper nog tijd heb om te rijden.”

Stamcellen dirigeren


Samen met zijn vrouw ontwikkelde Spaas een technologie om stamcellen uit gezonde paarden te halen en in een labo te tweaken, zodat deze bij zieke paarden weer kraakbeen aan kunnen maken en artroseletsels kunnen herstellen. “Die stamcellen zien we als dirigenten van een orkest. We geven ze de juiste partituur mee zodat ze weten welk muziekstuk ze na injectie moeten spelen”, legt Spaas uit.

Spaas is dierenarts van opleiding en momenteel onderhandelt hij met distributeurs om de stamceltherapie in Europa aan de man te brengen. “We spreken met grote jongens. Dat is toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. Die gaan niet met eender wie om de tafel zitten”, zegt Spaas zonder namen te noemen.

Behandeling van artrose


Een behandeling van een paard zal zo’n 1 000 euro kosten. Hoe snel de verkoop zal lopen weet Spaas niet. GST heeft wel al een duizendtal buisjes klaarliggen om paarden te kunnen behandelen, zodra het licht op groen gaat. België telt ongeveer 70 000 paarden met artrose, in Europa en de VS loopt dit op tot 3 miljoen. “We hebben al contact gehad met topruiters voor paarden die op de Olympische Spelen hebben gereden. Maar ook die zullen nog even geduld moeten hebben”, zegt Spaas.

GST kreeg onlangs nog 5 miljoen extra, om het onderzoek naar andere aandoeningen bij dieren te versnellen. De bestaande eigenaar Anacura (medische analyse en geneesmiddelenontwikkeling) en PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, nemen elk de helft voor hun rekening. Door de deal wordt het bedrijf op 25 miljoen euro gewaardeerd. Spaas behoudt na de transactie een belang van 5 procent.

Peesletsel


Spaas is enthousiast over het medicijn. “Dit is mooi”, zegt hij, “zes jaar geleden hadden we nooit verwacht zo ver te komen, drie jaar geleden eigenlijk ook nog niet.” Inmiddels is GST bezig met het ontwikkelen van eenzelfde therapie om peesletsel bij paarden te bestrijden. Ook is het bedrijf bezig om de therapie tegen artrose ook voor honden beschikbaar te maken. Volgens Spaas zijn de eerste resultaten uit deze projecten veelbelovend.






Loading...









Bron: De Tijd