12038039_686540588114641_2735529782650899504_n
12038039_686540588114641_2735529782650899504_n

Duorijden: eventjes het gevoel van paardrijden

Nieuws

Dat paarden bijzondere wezens zijn, dat weet jij als paardenliefhebber natuurlijk allang. Maar ze kunnen ook een bijzondere rol spelen in het leven van mensen waarvoor niet alles zo vanzelfsprekend is. Mensen die niet zomaar naar een manege kunnen gaan, kunnen opstappen en wegrijden. Mensen die zelfs helemaal nooit kunnen paardrijden, omdat ze er lichamelijk niet toe in staat zijn. Toch is er voor enkelen van hen een manier gevonden om te kunnen ervaren hoe het is om op een paardenrug te zitten. Namelijk via duorijden.


Bij duorijden zit een gezonde ruiter samen met een ruiter met een beperking op een paard. Bij manege Balans in Dreischor gebeurt dat zonder zadel, meestal wel met een voltigesingel voor wat houvast. Tijdens het duorijden wordt bij manege Balans over het algemeen alleen gestapt. Misschien een heel klein drafje als de handicap van de ruiter dat toelaat.

Gewicht


Ja, twee mensen op een paard zijn al gauw te zwaar. Dat weet instructrice Dijantha Molenaar-van der Meij van manege Balans in Dreischor ook. Ze probeert dan ook op het gewicht te letten van de mensen die ze samen laat rijden. En ze kijkt naar het paard dat ze ervoor gebruikt. Bij hun op de manege is dat een stevige Tinker met een hoogte van 1.68 meter, genaamd Joy.

Dun gezaaid


Bij manege Balans kunnen gezonde mensen komen rijden, maar ook gehandicapten. De manege is gespecialiseerd in therapeutisch paardrijden. Het is niet de enige manege waar mensen kunnen duorijden, maar maneges voor gehandicapten zijn vrij dun gezaaid in ons land (ongeveer een of twee maneges per provincie)

Geschikt paard


Ook beschikt niet elke manege over een geschikt paard om te kunnen duorijden. Het moet namelijk een stevig paard zijn dat heel rustig is en met gehandicapten kan omgaan. Want een paard kan wel rustig zijn, maar niet per se geschikt voor een spastisch iemand op zijn rug. Het dier kan namelijk schrikken van de onverwachte bewegingen of de spanning die hij voelt.

Jasper


Jasper Valentijn is zeven jaar, maar elke dag dat hij leeft is voor zijn ouders bijzonder. Heel oud zal hij niet worden. Jasper lijdt aan de Ziekte van Seitelberger, een zeer zeldzame stofwisselingsziekte die de zenuwen aantast. Jasper kan daardoor heel weinig, maar even paardrijden is een lichtpuntje in zijn leven.

Samen met zijn ouders


Jasper zal nooit los op de rug van een paard kunnen galopperen, maar toch is er een manier gevonden om jongetjes zoals Jasper even te laten voelen hoe het is om paard te rijden. Hij komt twee keer in de week even rijden, de ene keer met zijn vader, de andere keer met zijn moeder. En dat is altijd een speciaal moment, vindt Dijantha. ,,Jaspers vader had nog nooit op een paard gezeten. Hij doet dit speciaal voor Jasper.”

Ontspannen


En dan heb je de meervoudig gehandicapte Ysra. Zij deed eerst aan huifbedrijden. Dan ligt ze op een soort matras dat gedragen wordt door twee paarden. Kinderen met spasmes komen vaak tot rust door de bewegingen van de paardenruggen. Het is een goede methode om ze te laten ontspannen. Bij manege Balans klom Ysra onlangs voor het eerst samen met haar moeder op een paardenrug. Niet alleen voor Ysra, maar ook voor haar moeder was dat een speciale ervaring. Dijantha: ,,Het is eigenlijk het enige dat ze echt samen kan doen met haar dochter.”

Zelfstandig rijden


Soms is het duorijden een tussenoplossing naar een stapje verder: zelfstandig rijden in een boogzadel. Bij dat zadel zit een beugel aan de voorkant waaraan de ruiter zich kan vasthouden. Ook de achterkant is wat hoger voor wat houvast.

Autisme


Dijantha’s moeder Marian Venloo geeft therapeutische paardrijlessen. Ze vindt vooral bij kinderen met autisme paardrijden een fantastische manier om contact met ze te maken. “Het is heel bijzonder om te zien hoe kinderen zich openstellen door een paard.”

Bron: Bitmagazine.nl
12418108_720143321421034_4813181803462522460_n