IMG_2764k
IMG_2764k

De Kruising: NRPS x Belgisch Trekpaard

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising NRPS x Belgisch Trekpaard


De Kruising:


NRPS x Belgisch Trekpaard


Naam: Ed (officieel Edwin van Landsmeer)


Stokmaat: 1.53 m


Geslacht: ruin


Kleur: donkerbruin


Reina Fennema noemt haar paard Ed ‘een wellustige vrolijkerd die altijd overal voor in is’. Hij heeft een Belgische Trekpaardmoeder en zijn vader is een NRPS-hengst genaamd Ed King Hill. Ed wordt in augustus 20 jaar. Hij heeft een volle broer, die ook Ed heet, voluit Edgar van Landsmeer. Beide zijn ze M1-dressuur geklasseerd. “Hun fokker heb ik onlangs bij een oefencross ontmoet. Ik ben elke dag blij dat zij 20 jaar geleden voor deze niet alledaagse kruising ging. Ed is een wereldpaard!”

Niet bont geworden


Op de vraag waarom de fokker van Ed voor deze kruising heeft gekozen, antwoordt Reina: “Zover ik weet, experimenteert zij vaker met kruisingen met als doel een gezond en leuk paard te fokken. Ik vermoed dat zij graag een bont veulen had willen fokken. Dat is bij Ed niet gelukt. Eds volle broer, die één jaar ouder is, is wel bont geworden. Ed is donkerbruin. In de winter is hij bijna zwart met een lichte neus en liezen. In de zomer een stuk geler.”

Kenners zien het Belgisch trekpaard


“Belgisch trekpaardliefhebbers zien aan zijn enorme hoeven, zijn grote hoofd en zijn zachte ogen direct dat hij een Belgisch trekpaardkruising is. Ook zijn behang en zijn volle staart heeft hij van moeders kant. Hij heeft een heel koel karakter: hij is niet snel van iets onder de indruk en als dat toch eens gebeurt, is hij er snel van hersteld. Ook zijn mooie billen en brede boeg heeft hij duidelijk van zijn moeder.”

Chiquer dan zijn moeder


“Van zijn vader zie ik in ieder geval niet de bonte kleur terug, ha ha. Ed heeft een enorme looplust, ik heb altijd gedacht dat hij dat wel van zijn vader moest hebben. Maar de fokker vertelde mij dat zijn moeder ook slecht stil kon staan. Hij is natuurlijk een stuk chiquer dan zijn moeder (het Belgisch Trekpaard) was, dus daarin zie je duidelijk zijn vader terug. Ik hoor nog wel eens dat Ed King Hill lastige paarden fokte, maar daar heb ik bij mijn Ed nooit iets van gemerkt.”

Harde werker


“Ed wil altijd werken en vindt alles leuk. Ik ben wel eens met hem het centrum van Haarlem ingereden op koopzondag, omdat er een paardenparkeerplaats was ter ere van Sinterklaas. Hij verblikt of verbloost dan niet. We rijden veel buiten en zijn M1-geklasseerd in de dressuur. Daarnaast doen we regelmatig oefenspringwedstrijdjes. Vooral oefencrossen vinden wij heel leuk. We zijn ook wel eens endurance gestart, maar zijn hartslag blijft te hoog bij de finish. Misschien dat je daar toch het trekpaard in hem terugziet: die koelen niet zo makkelijk af bij inspanning. Ook hebben we laatst onze eerste TREC-wedstrijd gereden. Ook leuk! Bovendien doet hij het goed voor de wagen, maar daar heb ik zelf de spullen niet voor, dus dat doen we niet zo vaak. Tot slot zet ik hem regelmatig in als coachpaard en ook dat doet hij super. Mijn doel met Ed is genieten en dat gaat met hem vanzelf.”

Geen specialist


“Ed kan alles, maar is geen specialist. Zijn lijf is niet gebouwd om hoog in de dressuur of in het springen te lopen. Maar ik heb nooit eerder een paard ontmoet met zoveel ijver en enthousiasme. Hij wordt bijna 20 en ik dacht laatst tijdens een buitenrit na een lange galop ineens bij mezelf: ‘Volgens mij moest ik net een keer extra drijven.’ Volgens mij was dat voor het eerst.”

Vind je de kruising NRPS x Belgisch Trekpaard een aanrader?


“Absoluut! Ik ben de fokker enorm dankbaar dat ze deze gok ruim 20 jaar geleden genomen heeft, ik kan me geen beter paard wensen. Het is echt het beste uit twee werelden. Stevig maar wendbaar genoeg en gelukkig geen beenproblemen zoals veel trekpaarden hebben. IJverig met een koel en zacht karakter. Iedereen is altijd gek op hem, omdat hij zoveel vertrouwen uitstraalt. En tot slot: ik vind hem ook zo mooi!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl