Factcheck: Stellingen over buikproblemen
Nieuws
Een lintworm is meters lang, een darm kan binnenstebuiten keren als de teen van een sok en maagzweren komen amper voor bij paarden. Is dat nu waar of niet? Bit zocht het voor je uit, het gehele artikel met alle 20 stellingen staat nu in Bit 255.
Als een paard eenmaal vatbaar is voor koliek, is de kans op herhaling groot
Dat hangt heel erg af van het type koliek. Bepaalde kolieken, zoals een verplaatsing van de dikke darm in de milt-nierruimte, komen vaak terug. Andere soorten koliek zijn echt toeval en dan is er dus geen grotere kans dat het opnieuw gebeurt.
Gaskoliek komt van te veel gras eten
Dit is niet altijd zo! Gas in de dikke darm ontstaat door een verteringsstoornis, waardoor er meer gasproductie is. Deze stoornis kan heel veel verschillende oorzaken hebben, zoals zand in de dikke darm, verandering van voer, slecht hooi, rijk gras, enzovoort. Vaak wordt er geen oorzaak voor het gas gevonden. Wanneer er gasopstapeling is in de dikke darm kan deze makkelijk van plaats veranderen, waardoor de koliek erger kan worden. Soms ziet het paard er opgeblazen uit ter hoogte van de flanken. Heeft je paard gaskoliek, dan is beweging zeer belangrijk. Tijdens het stappen of longeren kan er wat gas ontsnappen en komt er meer plaats in de buik. In ergere gevallen kan de dierenarts met een naald de darm aanprikken om gas te verwijderen en in sommige gevallen is een operatie de enige oplossing.
Een liesbreuk kun je opereren
Een liesbreuk waarbij de darmen vastzitten in het scrotum (de balzak) dient zo snel mogelijk geopereerd te worden. Als het paard snel in de kliniek is, kunnen de darmen uit het scrotum gemasseerd worden zonder de buik te openen. Als het langer bezig is, moet de buik opengemaakt worden en er eventueel een stuk darmen weggenomen worden. Een liesbreuk kan enkel optreden wanneer het lieskanaal nog open is, dus normaal gesproken komt dit enkel bij hengsten voor.
Diarree is een teken dat er wat aan de hand is in de buik
Diarree kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een virale, bacteriële of parasitaire infectie van de darmen. Ook veranderingen in voeding, opname van zand of toediening van bepaalde antibiotica en pijnstillers kunnen de darmflora verstoren en diarree veroorzaken. De oorzaak hoeft dus niet altijd in de buik te liggen.
Maagzweren komen weinig voor bij paarden
Niet waar! Maagzweren komen juist relatief veel voor bij paarden. De oorzaak en ernst ervan is alleen niet altijd duidelijk. Enerzijds zijn er paarden met duidelijke symptomen, die slechts kleine maagzweren hebben. Anderzijds zijn er ook paarden met maagzweren die geen klachten of klinische symptomen vertonen. Typische maagzweersymptomen zijn veel geeuwen, koliekerig gedrag na het eten en minder eetlust.
Dit artikel kwam tot stand met behulp van internist en specialist in de inwendige ziekten van het paard Ellen Paulussen van paardenkliniek Lingehoeve.Bron: Bit 255