151216153_ABFweb
151216153_ABFweb

Hittegolf in Nederland, welke maatregelen nemen topruiters?

Nieuws

Al weken is het zomers weer zonder regenbuien, waarvan we de gevolgen door het hele land kunnen zien. Inmiddels is er sprake van extreme hitte in het hele land met weinig tot geen afkoeling in de nacht. En zover wij kunnen zien, blijft deze hitte nog een tijdje aanhouden. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze paarden zo min mogelijk last hebben van deze warmte? We vroegen een aantal professionele ruiters welke maatregelen zij nemen met dit weer.Imke Schellekens: ‘Extra koelen met water tussen de trainingen door’


“Met deze warmte beginnen we ongeveer anderhalf uur eerder, om ervoor te zorgen dat om zes uur ’s morgens de paarden de wei op kunnen. Na elf uur kan dit namelijk echt niet meer, dus op deze manier kunnen we er toch voor zorgen dat alle paarden even op de wei hebben gestaan. Verder is het de laatste tijd vooral overdag heel erg warm, dan zijn alle deuren dicht. Maar wanneer het in de avond af begint te koelen, gaan alle deuren open voor wat frisse lucht.  Daarnaast is het binnen goed geïsoleerd, wat betekent dat het nog goed uit te houden is tijdens de trainingen. Wanneer de paarden toch meer gaan zweten, koelen we ze met water tussen de trainingen door. Tenslotte is er veel stof met deze droogte, waardoor de paarden veel meer hoesten dan normaal. Om ervoor te zorgen dat dit niet al te erg wordt, zorgen we ervoor dat we de weilanden af en toe sproeien.”

 

 

Anky van Grunsven: ‘Paarden die minder goed drinken, krijgen appelsiroop in het water’“We geven met dit weer extra elektrolyten bij en houden per paard rekening met het weer. Sommige paarden hebben er namelijk minder last van dan anderen. Daarnaast houden we goed in de gaten of ze goed drinken. En ja, als je merkt dat je paard er echt last van heeft, rijd je een keer wat minder. Maar aan de andere kant, ik heb op de Olympische Spelen gereden in Athene met 40 graden en in Hong Kong waar het heel warm was. Dus je moet gewoon vooral goed opletten of ze goed blijven drinken. Bij de paarden die minder goed drinken, doe ik appelsiroop in het water, zodat ze het een stuk fijner vinden. Dit deed ik bijvoorbeeld ook bij Salinero in Athene. En tenslotte halen we de paarden die in de wei staan tegen de lunch naar binnen en zetten we ze ‘s avonds nog een paar uur buiten, zodat ze niet op het warmste moment van de dag buiten staan.”Piet Raijmakers: ‘Minder hard werken’


“We beginnen eerder met deze warmte en zorgen ervoor dat we om zes uur ’s ochtends op de paarden zitten, zodat we ’s middags klaar zijn. Daarnaast werken we minder hard dan normaal. De paarden hebben namelijk al een goede conditie. Maar wanneer je ze door traint met dit warme weer, werkt het alleen maar averechts. Ze zullen dan juist hun conditie verliezen. Bovendien zorgen we ervoor dat de paarden drinken en we houden we alles goed in de gaten. Maar het belangrijkste is dus dat je minder hard werkt. De paarden hebben het hartstikke goed hier, we wassen ze, ze krijgen voldoende frisse lucht en staan met hun hoofden buiten.”

Albert Voorn: ‘Geen enkele maatregelen’


“Ik neem geen enkele maatregelen met dit weer. De dagelijkse routine gaat gewoon door, want de paarden kunnen bijzonder goed tegen de warmte. Het is namelijk zo dat wanneer je wedstrijd rijdt, je op het warmste moment van de dag moet presteren. Het is dan ook belangrijk dat een paard hieraan is gewend. In mijn ogen voelt een paard zich dan ook veel gemakkelijker in een situatie waaraan hij is gewend dan wanneer hij er niet aan is gewend. Bovendien hoef je met dit weer minder lang in te rijden. De paarden zijn dan al lekker snel op temperatuur. Natuurlijk passen we de trainingen wel wat aan door naar de vermoeidheid van het paard te kijken. Wanneer je merkt dat een paard moe wordt, stop je er gewoon mee. Daarnaast hebben de paarden altijd eten en drinken tot hun beschikking.”
Wil je nog enkele tips over wedstrijd rijden met dit warme weer? Lees dan het artikel over ‘Tips om op wedstrijd te gaan tijdens het warme weer‘.

Bron: Bitmagazine.nl
120708296_ABFweb
170926058_ABFweb
140125823_ABFweb
080623059_ABFweb