Van kale vlakte tot paardenvakantie ranch in Canada

Nieuws

Je moet het maar doen: in Nederland al je schepen verbranden en een ranch beginnen in het buitenland. De Nederlandse Lizzy deed dat samen met haar familie. De Willow ranch wordt vooral gebruikt voor lessen voor mensen uit de omgeving en voor een heerlijke paardenvakantie.


Lissy Hendriks (30) was na een stage op een ranch in Canada zo bezeten van het land, dat ze niets liever wilde dan haar paardendroom daar verwezenlijken. En het mooie was: haar ouders en zus zagen zo’n stap ook wel zitten. Het resulteerde in een prachtige ranch in het buitenland voor paardrijvakanties voor volwassenen en beginners.

Alsof het zo moest zijn, kwam het stuk grond naast Lissy’s voormalige stageplaats te koop. Een idyllische plek in een prachtige vallei aan de rand van de Rocky Mountains. In afwachting van hun permanente werkvergunning sliepen Lissy en haar zus Claire (32) sliepen we in een tentje naast de paddock. Vijf maanden later konden haar ouders het huis tegenover de toekomstige ranch huren. Eindelijk konden we naar binnen; warmte en een wc die je kon doortrekken.”

Irwin Insights methode


Toen ze begin 2015 opengingen, kwamen er meteen mensen uit de omgeving voor rijlessen.” Lissy geeft enkel privélessen. Haar klanten zijn soms vier jaar oud, soms zestig plus. Of ze nu voor een paardenvakantie komen of gewoon komen lessen uit het dorp. Lizzy: “Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze krijgen onderricht volgens de Irwin Insights methode van de Canadees Chris Irwin, waarbij je de lichaamstaal van je paard leert begrijpen en zelf als het ware ‘terug kunt praten’. Zo leert je paard al op de grond dat hij respect voor je moet hebben, dat jij de hogere bent in rang.

SPCA


Daarnaast komen er regelmatig ‘rescue-paarden’ op de ranch. Deze paarden hebben vaak meerdere behoeften, zowel mentaal als fysiek om er weer bovenop te komen. Zo’n vijftien ‘speciale gevallen’ hebben op de ranch een nieuw thuis gevonden. Het is niet zo dat iedereen in Canada maar zo gekwalificeerd is om getraumatiseerde paarden op te vangen. Er gaat een hele screening door de dierenbeschermingsorganisatie SPCA aan vooraf.

De rescue paarden en de 35 andere paarden wonen op een groot stuk weiland en bos naast de ranch. Net als in de zomer hebben de paarden in de winter de beschikking over onbeperkt hooi. Iedere ochtend brengen Lissy, haar man Simon en Claire de paarden dan een warm slobber ontbijt. “Daar slaat de damp vanaf, heerlijk vinden ze dat”, lacht Lissy. Alleen de oude paarden, zoals Willow die nu richting de dertig gaat, krijgen in de winter een deken op om hun lijf om temperatuur te houden. In deze streek in Canada zakt de temperatuur soms tot -30 tot -35 graden Celsius. Overal ligt dan sneeuw. Dit jaar duurde de winter lang, bijna een maand langer dan normaal. Pas in mei was alle sneeuw van de ranch verdwenen. De meeste paarden staan in de winter op rust. Hun hoeven worden gedaan en hun spieren worden gestretcht.

Willow Ranch


Er wordt veel gebruikgemaakt van de overnachtingsmogelijkheden op de ranch, ook door niet paardenliefhebbers. De ranch ligt precies op de route van het Jasper National Park naar Vancouver. Er passeren hier jaarlijks horden toeristen die aangetrokken worden door de – op veel plaatsen nog – ongerepte natuur in Canada.

Ongerepte natuur betekent dat je samenleeft en rondrijdt tussen de wilde dieren die hier van oorsprong voorkomen. Zo ook op de ranch en de uitgestrekte, beboste heuvels eromheen. De elanden zijn dol op moerassen en hangen daar vaak rond. De zwarte beren slenteren willekeurig daar waar er op dat moment iets te eten valt. Ze zijn nieuwsgierig, maar kiezen bij een spontane confrontatie meestal snel het hazenpad. De poema’s en wolven zijn veel schuwer. Je hoort het kenmerkende gehuil soms in de verte. Een kudde paarden aanvallen zullen ze niet snel doen. De familie heeft in de vier jaar dat hun ranch nu operationeel is alleen nog maar mooie ontmoetingen gehad met de bosbewoners.

Chris Irwin clinics op Willow Ranch


Zo’n drie keer per jaar komt Chris Irwin op Willow Ranch om Irwin Insights cursisten van Lissy te onderrichten in zijn werkwijze. Voor cursisten die speciaal naar de ranch zijn gekomen om zich te bekwamen in Irwin Insights, is het een prachtige afsluiting van een twee weken durende cursus in een prachtige, gastvrije omgeving

Zo ook voor Eric Lammertsma uit Putten. “Ik zocht naar een manier om het rijden van mijn Fries meer biomechanisch voor elkaar te krijgen en stuitte zo op de werkwijze van Chris Irwin. Mijn Fries heeft de neiging de rug weg te drukken. Het advies van Chris om weg te blijven bij het hoofd en zijn techniek van ongewenste bewegingen en gedrag blokkeren fascineerde mij. Maar je weet hoe dat gaat thuis, met alle drukte van de dagelijkse werkzaamheden. Echt tot verdieping kom je niet. De formule om je op Willow Ranch twee weken te focussen op Irwin Insights heeft voor mij fantastisch gewerkt. Kijk nu eens om je heen! De natuur. De manier waarop de paarden hier worden gehouden. Fantastisch. Tip voor mensen die willen gaan: boek je vlucht tijdig, dat scheelt enorm in de kosten.”

Paardenvakantie mogelijkheden op de Willow Ranch


Eric volgde een zogeheten ‘Learning Holiday’. Maar je kunt bij Willow Ranch ook een ‘Riding Holiday’ boeken, waarbij zoveel mogelijk ritten worden gemaakt met geweldige Trails in de bergen. Het ‘Horse Experience’ verblijf, dat is een combinatie van de twee. Als gast verblijf je in één van de gastenverblijven halverwege de berg, met adembenemend uitzicht op de bergen. Iedere ochtend wordt er een vers ontbijtje aan de deur gebracht en je geniet indien gewenst op de ranch van Nicolette haar kookkunsten.

Willow Ranch, Valemont in de Rocky Mountains


Moeder Nicolette heeft haar eigen moestuin en maakt heel veel zelf. Hele dagen staat ze in de keuken om maaltijden voor te breiden voor de gasten. Het brood en de muffins bij het ontbijt zijn zelf gebakken. Ook de granola en jam is zelfgemaakt

Willow Ranch ligt net buiten het stadje Valemount dat 1020 inwoners telt. Maar alles is er: een supermarkt, ijzerwarenhandel, koffietentje, een paar restaurants en een tankstation. Vroeger was het plaatsje een zogeheten ‘logging town’, opgebouwd rond de houtkap en -handel. Zo’n vijftien jaar geleden verdween het grootste deel van de houtverwerkingsbedrijven en richtte Valemount zich meer op toeristen. Er werd een mountainbikepark aangelegd, je kunt er raften en er zijn in de buurt verschillende mooie hikes. En natuurlijk een fantastische paardrij vakantie hebben!