130211847_ABFweb
130211847_ABFweb

Van rijbaan naar loopbaan

Nieuws

Kies een baan waar je plezier in hebt, en je hoeft geen dag in je leven meer te werken. En als paarden je lust en je leven zijn, dan ga je natuurlijk voor een baan in de paardenwereld! Misschien is één van deze tien droombanen jou wel op het lijf geschreven...



Instructeur


Jij bent een streng maar rechtvaardig steunpunt voor je leerlingen en houdt ze stevig in het zadel. Soms ook letterlijk.

Functie-eisen: Je hebt ruime rij-ervaring op verschillende paarden en kunt vanaf de grond feilloos aanvoelen welke aanwijzingen een combinatie nodig heeft. Daarnaast heb je eindeloos veel geduld en energie, en beschik je bovendien over een stemgeluid waarmee je een vol voetbalstadion nog het verschil tussen impuls en tempo zou kunnen uitleggen.

Opleiding: De KNHS biedt diverse opleidingen aan waarmee je een officieel instructeursdiploma kunt verdienen. Of je nu liever westernles geeft aan kinderen of ambitieuze dressuurruiters wil trainen: voor elke tak van de sport is wel een passende opleiding te vinden.

Paardentandarts


Jij bezorgt elk paard op stal een stralende glimlach! Al dan niet met behulp van een mondklem.

Functie-eisen: Je kijkt elk gegeven paard in de bek en ziet meteen wat er mis is. Je kent iedere paardentand bij naam en nummer. Haken op kiezen zou je nog kunnen wegraspen met een blinddoek om en een hand op je rug. Bovendien ben je niet vies van een beetje (heel veel) paardenspeeksel.

Opleiding: Er zijn diverse cursussen en opleidingen te vinden waarbij je alles leert over gebitsverzorging bij paarden. Officieel ben je dan gebitsverzorger en mag je o.a. tanden bijvijlen. Behandelingen waarbij een verdoving nodig is, mogen alleen worden uitgevoerd door (of onder begeleiding van) een dierenarts.

Hoefsmid


Jij bent onmisbaar voor elk paard, of ze nu op ijzers of blote voeten staan. Zonder voeten immers geen paard! En met al die hoefijzers om je heen móét jij wel de gelukkigste persoon op aarde zijn ;-)

Functie-eisen: Je weet precies wat voor invloed de stand van de hoeven van een paard heeft op zijn beweging, en ook hoe je die kunt verbeteren. Verder beschik je over een sterke ruggengraat, stalen spierballen en vuurvaste handen.

Opleiding: Om als zelfstandig hoefsmid aan de slag te mogen, kun je een meerjarige mbo-opleiding tot hoefsmid volgen. De fijne kneepjes leer je door stage te lopen bij een ervaren smid.

Zadelpasser


Jij zorgt ervoor dat paarden hun ruiters comfortabel kunnen dragen, én dat de ruiter zelf weer door het leven kan zonder blauwe billen en blaarknieën.

Functie-eisen: Het paardenlichaam kent voor jou geen geheimen, en ook qua zadels blijf jij moeiteloos door de bomen het bos zien. Wil je naast passen ook zelf zadels gaan maken, zorg dan dat je goed overweg kunt met naald en draad, en dat je een ster bent in leerbewerking.

Opleiding: Om zadelpasser te worden, kun je diverse één- of meerjarige opleidingen (hbo) volgen waarbij je onder andere leert over de anatomie en biomechanica van een paard. Een opleiding tot zadelmaker kun je op dit moment alleen in Groot-Brittanië volgen, dus zorg dat je naast je paardenkennis ook een talenknobbel op zak hebt.

Hippisch journalist


Je reist stad en land af op zoek naar goede verhalen en maakt zelfs een informatief artikel over zweetdekens tot een waar stukje literatuur.

Functie-eisen: Je hebt een vlotte pen en een even zo vlotte babbel, een telefoon vol contacten én een onbeperkte belbundel. Het Groene Boekje en het kofschip zitten rotsvast in je hoofd, en je houdt altijd met één oog je Twitter-feed in de gaten voor het laatste nieuws.

Opleiding: In principe ben je al aardig op weg als je een goed taalgevoel hebt en fijn kunt schrijven. Een opleiding journalistiek (hbo of universiteit) kan je helpen de puntjes op de i te zetten, en helpt je bovendien aan de juiste connecties en goede stageplekken.

Fotograaf


Je staat uren in de regen om precies dat ene plaatje te schieten en kan er hartelijk om lachen als je paardenmodel steeds nèt een gekke bek trekt wanneer je afdrukt. Ook na twintig keer.



Functie-eisen: Je hebt veel artistiek gevoel en weet interessante foto’s te maken die jouw werk onderscheiden van andere fotografen. Daarnaast ken je alle technische kanten van je camera, lenzen en je fotobewerkingsprogramma van binnen en buiten. En, ook niet onbelangrijk: je hebt minstens één goede camera met verwisselbare lens in je arsenaal.

Opleiding: Er zijn meerdere voltijd- en deeltijdopleidingen waarbij je alle aspecten van het fotografievak leert. Daarnaast leer je veel door zelf te fotograferen en kritisch naar je eigen werk te kijken.

Fysiotherapeut


Dankzij jouw vakkundige behandelingen loopt zelfs een houten hobbelpaard binnen de kortste keren weer net zo soepel door de rijbaan als een ballerina bij het nationaal ballet.

Functie-eisen: Je kunt elke spier en pees in het paardenlijf opnoemen en kent het zenuwstelsel op je duimpje. Met paarden kun je – vanzelfsprekend – prima overweg, maar ook met andere dieren zoals honden kun je het goed vinden. Je eigen spieren zijn trouwens ook prima in orde: voor buig- en strekoefeningen en sportmassages draai jij je hand niet om. Niet figuurlijk, in ieder geval.

Opleiding: Om dierenfysiotherapeut te worden, moet je eerst een hbo-opleiding Fysiotherapie (voor mensen) hebben gevolgd. Als je je diploma voor Fysiotherapie hebt gehaald, kun je de post-hbo-opleiding Dierfysiotherapie volgen.

Groom


De onmisbare duizendpoot van iedere professionele stal. Je brengt bijna 23 uur per dag door tussen de paarden en geniet van elke minuut!

Functie-eisen: Je hebt géén negen-tot-vijfmentaliteit. Verder ken je alle paarden op stal van binnen en buiten, longeer je als de beste, hanteer je de mestvork als een kampioen, heb je een gemiddelde vlechtsnelheid van twaalf paarden per uur, spreek je je talen op internationale concoursen, rijd je een vrachtwagen rond alsof het een driewieler is... Wat kun je eigenlijk niet?

Opleiding: de beste leerschool voor grooms is natuurlijk op stal zelf, maar een opleiding Paardenhouderij kan een handige opstap zijn naar kennis én stages.

Pensionstalhouder


Bij jou op stal voelt iedereen zich thuis! Jij zelf misschien nog wel het meest, want iedere dag ben jij voor dag en dauw de eerste die binnenstapt en de laatste die het licht uitdoet.

Functie-eisen: Je bent niet alleen een paardenmens, maar ook een mensenmens; je houdt zowel je twee- als vierbenige klanten tevreden. Verder zie je het direct als een paard op stal minder lekker in z’n vel zit en draai je je hand niet om voor onderhoud en reparaties op het terrein. Jouw ideale lente-, zomer-, herfst- én wintervakantie: thuis, tussen de paarden!

Opleiding: Een opleiding Paardenhouderij of een opleiding in de richting van agrarisch management. Een pensionstal runnen is meer dan alleen voeren en uitmesten: je hebt je eigen bedrijf en moet dus ook de zakelijke kant goed onder de knie hebben.

Fokker


De liefste, mooiste en meest veelbelovende veulentjes staan bij jou op stal. En je hebt ze allemaal zelf gemaakt! Nou ja, met een beetje hulp van je fokpaarden...

Functie-eisen: Je bent een expert op het gebied van erfelijkheidsleer en weet precies hoe een goed paard lichamelijk in elkaar zit. Veulentjes maken kan immers bijna iedereen, maar het bewaken van goede bloedlijnen en het fokken van sterke, gezonde paarden, dát is een vak apart!

Opleiding: Een opleiding in de richting Paardenhouderij (mbo of hbo) is een goede start. Daarnaast kun je cursussen over erfelijkheidsleer volgen. Net als een pensionstalhouder run je een eigen bedrijf, dus ervaring met management is geen overbodige luxe!

Bron: Bit 243
fokker (Medium)
fotograaf (Medium)
fysio (Medium)
groom
hoefsmid (Medium)
instructeur (Medium)
journalist (Medium)
pensionhouder (Medium)
tandarts (Medium)
zadelpasser (Medium)