IMG_6387
IMG_6387

Innovatie bij blessures

Nieuws

Wanneer een paard zijn pees blesseert, kan dat soms ernstige gevolgen hebben. Gelukkig zijn er verschillende revalidatietechnieken die kunnen ondersteunen al dan niet genezen. Zo ook de innovatieve pees-brace van EquineTendon.com. Dierenarts Henk Offereins vertelt.


“De brace is ontwikkeld door Andrew Daly van Equestride in Ierland. Het idee van de brace was om een manier te vinden om paarden te kunnen laten bewegen, ondanks een blessure en zonder het risico van meer beschadiging”, vertelt Henk Offereins van EquineTendon.com enthousiast.

“Het principe gaat om het concept dat de piekbelasting op de pezen kan worden aangepast door de beweging van de kogel meer of minder te beperken. Hierbij vormt de brace als het ware een extra pees buitenom (achter het kogelgewricht). Bij ernstige blessures kan dit dus betekenen dat de ondersteuning van de brace zo wordt ingesteld dat het eigenlijk lijkt op een spalk. Verderop in het revalidatieproces, of bij lichtere blessures, kan er meer beweging worden toegestaan”.

Kogelondersteuning


“Er zijn veel verschillende peesblessures die baat hebben bij het concept van kogelondersteuning. Zo kun je denken aan lichte of ernstige blessures aan de oppervlakkige buiger, diepe buiger, checkligament, tussenbuigpees en schenkels van de tussenbuigpees. Ik gebruik de brace zelf ook vaak voor lichtere blessures die normaal vier tot zes weken rust moeten hebben. Door gebruik te maken van de brace kunnen deze paarden toch nog licht getraind worden en verlies je dus geen spieren of conditie”, legt Henk Offereins uit.

“Daarnaast kan de brace ook worden gebruikt voor hengsten met dek problemen wegens eerdere peesproblemen in de achterbenen. Het wordt ook vrij vaak gebruikt door klinieken tijdens de revalidatie van operaties rond de kogels. Zelf zou ik graag zien dat elke belangrijke show of race een brace heeft liggen als noodspalk. Mocht er dan iets gebeuren, dan kan de brace snel en gemakkelijk aangebracht worden om de pijn sneller te verlichten en het paard veiliger te vervoeren”.

Passen en meten


“Voorafgaand aan het gebruik van de brace wordt de kogelbreedte eerst opgemeten. Er zijn namelijk drie verschillende maten beschikbaar en de afstelling van de brace hangt ook volledig af van de aard van de blessure. Wij hebben inmiddels goede richtlijnen ontwikkelt maar er is altijd een individuele aanpassing. Het belangrijkste voordeel van een brace is dat het paard meer kan blijven bewegen, wat weer ten goede komt van de revalidatie. Dit ondanks dat we vaak bij blessures denken dat een paard juist niet teveel moet bewegen. Daarom geef ik naast de brace ook advies over het bewegingsplan en de afstelling van de pees-brace op basis van een duidelijke echografie.”

“Wij hebben de luxe dat we beschikken over een UTC-scan. Dit is als het ware een mix tussen een normale echo en een MRI. Deze UTC-scan geeft de mogelijkheid om met veel meer detail en betrouwbaarheid de daadwerkelijke vezelstructuur van de pees en/of blessure te beoordelen. Hierdoor kunnen we een nog specifieker revalidatie advies uitbrengen. Mocht iemand niet de mogelijkheid hebben om een UTC-scan te laten maken, dan kijken wij altijd samen met de behandelend dierenarts en brengen wij advies uit.”

Voordelen


“Ik denk dat het belangrijkste voordeel is dat het paard in beweging kan blijven, met een vooraf bepaalde piekbelasting. Hierdoor kan er een veel actievere beweging aangehouden worden in een vroeg stadium van de revalidatie. Het resultaat hiervan is dat de organisatie van de vezelstructuur in de pees veel eerder kan plaatsvinden en er daardoor een hogere kwaliteit van peesherstel ontstaat. Daarnaast hoeft het paard met een brace niet op stal te blijven staan. Ik denk dat we vaak de impact onderschatten van het stilzetten van een atleet, zowel fysiologisch als mentaal”, vertelt Henk Offereins.

Voorbeeld


“Vorige maand heb ik een derde scan gemaakt bij een paard met een zeer ernstige checkligament blessure. Als zo’n ligament kapot gaat, heeft het vaak veel effect op de diepe buigpees en de tussenbuigpees. Dit paard sprong succesvol rond de 1.30 meter en zit nu dus midden in het revalidatieproces. Onderstaande beelden laten het verloop zien van de verbetering over een periode van drie maanden. Dit paard heeft verder geen behandelingen gehad, behalve de UTC-scan en een brace. Door regelmatig te scannen, kunnen we bepalen welke setting de brace nodig heeft en met hoeveel werk we de volgende fase van revalidatie in kunnen gaan”.



“Het bovenste beeld laat duidelijk de abnormale structuur zien met heel veel blauwe en rode vezels net na de blessure. De onderste weergave is gemaakt in de derde maand en laat een gigantische verbetering zien met eigenlijk al alleen maar groene vezels. Green is good. Dit paard is na drie maanden fit en kan weer in training. In dit stadium van herstel gebruiken we de brace in de lichtste zetting en kan het paard veilig tot ongeveer 80 cm springen”, aldus Offereins.
“Het allerbelangrijkste is dat het loont om proactief te zijn. Een paard is een atleet en moet dus ook op die manier begeleidt worden.”

Voorkomen is beter dan genezen


“Het allerbelangrijkste is dat het loont om proactief te zijn. Een paard is een atleet en moet dus ook op die manier begeleidt worden. Simpele dingen, zoals een goede warming-up, stretchen, cooling-down en realistische werkschema’s, zijn daarbij essentieel. Ik heb door de jaren heen heel goed gezien dat eigenaren of stallen die proactief met training en blessures bezig zijn, significant minder langdurige problemen hebben. Met proactief bedoel ik bijvoorbeeld goed je paard bekijken, reageren op kleine veranderingen in balans of gedrag en dagelijks de pezen en gewrichten even voelen”.

Innovaties


“Er zijn tegenwoordig zoveel technologische ontwikkelingen die bij het aspect van management en preventie kunnen ondersteunen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld een Equestic Saddleclip in onze revalidatieprotocollen om de werkschema’s te evalueren. Daarnaast kun je hiermee ook heel goed de intensiteit van de training en het balans van het paard monitoren. Zijn er veranderingen, laat daar dan eens naar kijken. Daarnaast gebruiken wij ook nog andere interessante technieken in ons preventieve programma, zoals een periodieke bewegingsanalyse met GaitSmart en thermografische beeldvorming. Deze technieken geven nuttige informatie over eventuele blessures in een vroeg stadium”, vertelt Henk Offereins.

Bron: Bitmagazine
voorbeeld