zoetis
zoetis

Hoe bescherm ik mijn paard tegen rhinopneumonie?

Nieuws

Het zal je maar gebeuren: je paard krijgt zenuwstoornissen door rhino. Of je drachtige merrie krijgt onverwachts een abortus. Daarbij komt de spanning van de eventuele besmetting van andere paarden op stal. Kortom, deze ziekte wil je graag vermijden. Wat kun je doen om je paard zo goed mogelijk te beschermen?


Rhinopneumonie is een besmettelijke virale ziekte, die zich verspreidt tussen paarden via de luchtwegen. Bovendien zijn bijna alle paarden levenslange dragers. Ze kunnen het ‘slapende’ equine herpesvirus steeds opnieuw reactiveren, uitscheiden en zo een bron van besmetting worden voor andere paarden.

Stalmanagement bij rhino


Goed stalmanagement is de sleutel tot de controle van rhinopneumonie. Het vermijden van stress, om reactivatie van het virus tegen te gaan, en het verdelen van paarden in kleinere groepen zijn belangrijke maatregelen. Sowieso is het raadzaam om sportpaarden, jonge paarden en drachtige merries apart te huisvesten. Sportpaarden zijn namelijk gevoeliger voor besmetting (ze zijn veel onderweg en zijn vaak onderworpen aan de stress van transport en training) en kunnen het virus overdragen naar de andere paarden en drachtige merries, met het risico op abortus.

Infectiedruk vermijden


Vaccinatie speelt ook een essentiële rol bij de bescherming van je paard. Door paarden regelmatig te vaccineren behouden ze een vrij goede weerstand tegen het virus. Zo zijn ze zelf beter beschermd tegen de ziekte, maar zullen ze ook minder virus uitscheiden naar andere paarden en de verspreiding van virus verminderen. Vaccinatie kan echter geen honderd procent bescherming geven en moet daarom gecombineerd worden met een goed management om een hoge infectiedruk te vermijden. Het vaccineren van de hele stal zorgt voor groepsimmuniteit, met als gevolg een betere controle van het equine herpesvirus.

Zo maakt rhino minder kans


Marco de Bruijn, Europees Specialist Inwendige Ziekten en werkzaam bij Dierenkliniek Wolvega waar dit voorjaar een uitbrak van rhino was, is fel voorstander van vaccineren. “Door de hele populatie te enten ontstaat er een geënte deken waardoor het virus veel minder kans maakt. Op stallen waar gevaccineerd wordt, komt rhino soms nog wel voor, maar de verschijnselen zijn wel minder heftig. Voor de abortus-variant is er zelfs een vaccin met een claim. Dat wil zeggen dat je abortus door rhino kunt voorkomen door drachtige merries op de juiste wijze te vaccineren.”

Lees meer op www.rhinobijpaarden.nl