Rug
Rug Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Zijsteek tijdens het paardrijden

Training Opvallend Ruiterfitheid

Terwijl de één eigenlijk nooit last heeft van een zijsteek, komt het bij het ander geregeld voor. Voornamelijk beginnende ruiters hebben er vaak mee te maken. Hoe ontstaat een zijsteek en - nog belangrijker - hoe kom je er weer vanaf? 

Flexchair Ruitertrainer, fysio- en manueeltherapeut Ada Wouters legt uit.

“Meestal ontstaat een zijsteek doordat de ruiter moeite heeft om de bewegingen van het paard te volgen. Met het gevolg dat hij of zij de spieren gaat verkrampen, maar ook de ademhaling gaat vasthouden”, legt Ada Wouters uit. “Hierdoor gaat het diafragma (ook wel middenrif genoemd) verkrampen en ontstaat er een steek in de zij. Het diafragma is een koepelvormige spier dat nodig is bij het ademen, maar ook een scheiding vormt tussen de longen en de organen in de buik.”

Zijsteek voorkomen

“Tijdens zowel het lichtrijden als doorzitten in draf komen zijsteken het meest voor. Dit komt vaak doordat de ruiter balans, stabiliteit en coördinatie mist. Je kan het voorkomen door tijdens het lichtrijden rustig te gaan zitten in het zadel. Bij het doorzitten is het vooral een kwestie van oefenen en kleine stukjes afwisselen. Het heeft dus voornamelijk te maken met de zithouding van de ruiter.”

“Dit kun je verbeteren door veel te oefenen op het paard, maar ook zonder paard valt er veel aan te verbeteren. Door bijvoorbeeld te oefenen met de juiste ademhaling, maar ook door flexchair- en ruiterfitheidstraining kan de balans, stabiliteit en coördinatie van de ruiter verbeterd worden. Hierdoor kun je een zijsteek in de toekomst voorkomen.”

Het steken laten stoppen

“Last van een zijsteek tijdens het rijden? Ga dan even rustig terug naar stap en probeer jezelf lang te maken en probeer goed in en uit te ademen. Het kan helpen om jezelf een beetje te gaan uitrekken, al moet je hierbij wel rekening houden met je paard en dat hij hier niet van schrikt. Vaak is de zijsteek dan snel weer weg.”

Bron: Bit & Cap