marthe mouthaan
marthe mouthaan

InstaFamous: @black.stallion.bauke

Nieuws

Bauke R is de stoere zwarte hengst van de 18-jarige Marthe Mouthaan en haar moeder. Inmiddels is deze Friese hengst al bijna 6 jaar onderdeel van de familie. Instagram is voor de lol en daarom deelt Marthe alleen foto’s als ze daar ook echt zin in heeft. Toch heeft ze inmiddels al 13,9 k volgers verzameld.


“Bauke is een stoere bodybuilder van de buitenkant, maar van binnen is hij een echte lieve, zachte teddybeer.”

12 jaar oud en hengst


“We hebben Bauke gekocht toen ik 12 jaar oud was. Toen we hem gingen kijken vond ik het een megagroot paard. Al snel werd ik op zijn rug getild. Dat moment voelde gewoon magisch. Ik zat namelijk op een prachtige zwarte Friese hengst met van die lange manen.”
“Ik heb leren rijden op een stal met veel hengsten, daardoor had ik al wel een beetje ervaring met hengsten. Daarnaast is Bauke altijd al erg lief en aanhankelijk, maar wel de eerste hengst waar ik ook echt veel mee heb gewerkt. Wel had ik het geluk dat Bauke niet reageert op merries, hierdoor kon ik als 12-jarige al met hem wandelen. Aangezien we geen onnodige risico’s willen nemen, mag hij hengst blijven zolang hij goed handelbaar blijft.”

Het ging niet vanzelf


“Terwijl Bauke oorspronkelijk voor mijn moeder was en een beetje voor mij, heb ik vanaf het begin veel hulp en lessen met hem gehad. Het ging namelijk niet altijd even makkelijk. Inmiddels is onze band al heel veel beter, maar we blijven bezig met het verbeteren van onze band en samenwerking. Hoe sterk een band ook is, er is altijd wel ruimte voor verbetering."

“Geen dag met Bauke is hetzelfde. Lol met je knol is mijn motto en we doen elke dag gewoon lekker waar we zin in hebben. Dit varieert van dressuur, grondwerk en vrijheidsdressuur tot het maken van kleine sprongetjes en het rijden zonder zadel of hoofdstel.”
“Ik heb met Bauke al veel mooie momenten gehad. We hebben bijvoorbeeld meegedaan aan een strandrit met in totaal 400 Friese paarden. Maar het meeste kan ik genieten van de kleine dagelijkse momentjes. Bijvoorbeeld bij hem in de stal zitten om te kijken terwijl hij eet, vind ik echt heerlijk. Van het geluid van het eten van hooi kan ik echt genieten.”

Dol op reizen


“Na het afronden van de middelbare school heb ik besloten om een tussenjaar te nemen aangezien ik nog niet weet wat ik wil gaan studeren en eerst graag even mezelf en de wereld wil ontdekken. Toen ik 16 jaar was heb ik een trektocht gemaakt door de Rocky Mountains. Dit was een erg zware tocht, waarbij we met oude kaarten van het ene kamp naar het andere trokken. Deze tocht heeft mij veel geleerd over mezelf, maar ook over paarden. Het is echt geweldig om te zien en te voelen hoe deze paarden omgaan met verschillende ondergronden. “
“Afgelopen heb ik te voet een trektocht gedaan, samen met een vriendin zijn we van Porto in Portugal naar Santiago in Spanje. Ook ben ik recent nog naar Marokko geweest voor vakantie maar ook om te fotograferen, een andere passie van mij. Daarnaast heb ik plannen om een taalcursus in Mexico te gaan volgen. Ik heb het geluk dat mijn moeder dan de verzorging van Bauke op zich kan nemen.”

Internationaal netwerk opgebouwd


“Het leukste aan Instagram vind ik toch wel dat je via via allemaal leuke nieuwe mensen ontmoet over de hele wereld. Deze mensen hebben vaak dezelfde visie over paarden, hierdoor zijn er deuren voor mij geopend over het trainen van paarden. Daarnaast is het leuk en makkelijk om via Instagram contact houden.”

“Een meisje uit Spanje, die ik ken via Instagram, heb ik ook echt ontmoet. Zij was namelijk voor vakantie in Nederland en toevallig bij mij in de buurt. We hebben toen ook afgesproken en ze heeft Bauke ontmoet. Als ik ooit nog een keer naar Spanje ga, dan zou ik haar wel willen opzoeken.”
Bron: Bitmagazine.nl