Vertrouwen
Vertrouwen

Vier oefeningen om het vertrouwen van je paard te winnen

Nieuws

Een nieuwe eigenaar, een nieuwe bijrijder of een nieuwe stal; dit zijn allemaal situaties waarin je het vertrouwen van je paard (opnieuw) zal moeten winnen. Anouk Dahrs, 2-star Licensed Parelli Professional, geeft je vier oefeningen om dat voor elkaar te krijgen.


Anouk Dahrs helpt al jaren mensen in het verbeteren van hun relatie, communicatie en prestaties met hun paard. “Voor een goede relatie is het belangrijk dat je het winnen van het vertrouwen van je paard voorop hebt staan.” En dat vertrouwen kun je op verschillende manieren opbouwen.

1. Kennismaken via de ‘horseman’s handshake’


[caption id=”attachment_103601” align=”alignright” width=”200”] Anouk maakt kennis met een nieuw paard via de horseman’s handshake. Fotografie: Lotte Beerman[/caption]

Bij de ‘horseman’s handshake’ bied je de bolle kant van je hand aan je paard aan en geef je hem zelf de kans om daaraan te snuffelen. “Je kunt wel een stukje naar hem toe lopen, maar wacht tot je paard jou aanraakt voordat je hem aanraakt. Anders ga je ongevraagd zijn ruimte in, en als je wil bouwen aan een relatie, is dat een no-go. Probeer zeker de eerste keren echt te wachten,” vertelt Anouk.

2. Speel de ‘friendly game’


Met de ‘friendly game’ kun je je paard leren dat het oké is dat jij (en anderen) hem op zijn lichaam aanraken. Er zijn namelijk best wel wat plekken waar paarden liever niet aangeraakt willen worden, zoals hoofd, oren, benen en buik. Anouk: “Ga met je handen na waar je je paard wel en niet kunt aanraken. Die ‘ja maar’ plekken kun je met de friendly game rustig trainen met ‘approach en retreat’: toenaderen en weer terugtrekken. Je gaat rustig zonder te sluipen wat naar die plek toe en wacht totdat hij daar een beetje in ontspant. Je gaat dus niet juist weg op het moment dat hij gespannen is, want dan leer je hem juist dat de gespannen reactie precies is wat hij moet doen. Stop met aanraken als hij wat ontspant in zijn lichaam.”

“Als er echt een onveilige situatie ontstaat, dat je paard wil slaan als je zijn benen aanraakt bijvoorbeeld, zet dan een verlenging van je lichaam in, zoals een parelli carrot stick.” De ‘friendly game’ is ook geschikt om je paard te laten wennen aan geluiden of objecten, zoals een tractor.

3. Helpen ontspannen: hoofd laag


Je paard gaat bij stress van nature met zijn hoofd omhoog. Je kan hem helpen om uit die stressreactie te komen door met je hand het hoofd laag te vragen. Anouk vertelt hierover: “Het is belangrijk dat je de druk langzaam opbouwt als je het hoofd van je paard naar beneden wil brengen. Ga niet in één keer keihard duwen of aan het halster trekken. Bouw het geleidelijk op, houd de druk op een gegeven moment gelijk en wacht dan tot hij wijkt voor druk. Meteen op dat moment haal je de druk direct weg (net als bij de ‘friendly game’). Dat kan bij sommige paarden best lang duren, zeker als ze gespannen zijn. Houd het hoofd van je paard echter nooit geforceerd naar beneden, dan zal hij zich juist opgesloten voelen, wat voor meer spanning zal zorgen. Geef hem de kans om zijn hoofd weer omhoog te doen en begin dan gewoon rustig opnieuw met zijn hoofd laag vragen.”

4. Nog meer ontspanning: achterhand verzetten


Je paard helpen ontspannen kan ook zonder dat je je paard aanraakt. Dat kan door zijn achterhand te verzetten door middel van drijvende druk (bij parelli heet dit de ‘driving game’). Dit is een waardevolle oefening als je een paard hebt dat veel spanning in zijn lijf heeft.

“Je moet je paard wel eerst uitleggen dat hij moet wijken voor drijvende druk,” waarschuwt Anouk. “We beginnen met ons wat groter te maken en onze energie wat meer ‘aan’ te zetten. Dan ga je rustig ritmisch drijvende druk creëren die in eerst instantie in zijn persoonlijke ruimte komt. Je kunt een touw draaien of een stick in de lucht houden om te drijven. Als hij daar niet op reageert, ga je hem rustig aanraken met de ritmisch drijvende druk totdat hij de achterhand verzet.”

Dat deze oefening een ontspannende reactie geeft, komt uit de natuur, vertelt Anouk: “Als een kudde paarden gaat rennen bij gevaar, komt er een moment dat ze zich met z’n allen omdraaien om te zien wat er eigenlijk aan de hand was. Op het moment dat ze zich omdraaien, kruisen de achterbenen. Dat ze zich als ze hun achterbenen omdraaien ontspannen, is letterlijk in hun lijf ingebouwd.”

Waardevolle tips voor een goede relatie met je paard


Tot slot hier nog drie tips die Anouk je mee wil geven:

  • Beloon positief gedrag met je stem of geef hem wat lekkers. Leg de nadruk niet continu alleen op het corrigeren van negatief gedrag.

  • Ga niet alleen naar je paard toe om met hem te werken. Breng tijd met hem door zonder dat je iets (moeilijks) van hem vraagt. Ga ook eens de wei of stal in om hem gewoon alleen te aaien of om rustig in de buurt van je paard rond te hangen.

  • Houd regelmaat in alles wat je met je paard doet. Verander je gewoontes ook niet als je je paard naar een nieuwe plek verhuist. Herhaal oefeningen meerdere dagen achter elkaar voordat je doorgaat naar een volgende stap.


Bron: Bitmagazine.nl
horseman's handshake