Gebitsverzorging paarden
Gebitsverzorging paarden Gebitsverzorging paard

Gebitsverzorging doe je zo!

Nieuws

We weten zo onderhand allemaal wel dat een regelmatig bezoekje aan de paardentandarts geen overbodige luxe is voor je paard. Wist je ook dat je behalve een (half)jaarlijkse controle nog veel meer zelf kunt doen? Je trouwe viervoeter geeft je – als je een beetje oplet – nog veel meer hints. Paardentandarts Marlous Meinders van Meinders Horsecare vertelt je hoe je de signalen van je paard herkent.


Kun je zelf in de mond van je paard kijken?


“Als paardentandarts heb ik natuurlijk makkelijk praten”. begint Marlous Meinders. “Ik ben in het bezit van een speculum (oftewel het instrument waarmee je tandarts de mond opent). Daarmee kun je makkelijk en veilig in de mond van je paard kijken. Zonder zo’n apparaat is het bijna onmogelijk om het gebit goed te bekijken. Toch kun je zelf al een heleboel ontdekken door enkel de lippen van je paard eens omhoog te tillen.”


Een kleine doe-het-zelf-checklist van Marlous:


  • Is het tandvlees mooi roze en egaal van kleur?
  • Komen er nare geurtjes uit de mond van je paard?
  • Tel je zowel boven als onder zes snijtanden?
  • Zie je afgebroken snijtanden of hengstentanden? Let op, verwar dit niet met het wisselen bij jonge paarden.
  • Zien de tanden er netjes uit en zie je niet (teveel) tandplak?
  • Staan de boven- en ondertanden netjes recht op elkaar?

Marlous komt helaas nog dagelijks problemen tegen die met deze simpele check opgemerkt hadden kunnen worden. Als je op deze manier problemen tijdig opspoort, zijn ze vaak snel en makkelijk te verhelpen. Twijfel je over één of meer van deze punten? Overweeg dan eens om een afspraak te maken met je paardentandarts.


Hoe laat je paard nog meer blijken dat hij last heeft van zijn gebit?


Behalve aan het gebit, kun je ook aan het gedrag van je paard veel afleiden. “Let goed op in het zadel, maar ook in de stal. Zie je bijvoorbeeld dat je paard ineens vreemd doet of ‘proppen’ maakt tijdens het eten? Grote kans dat er iets mis is. Komt er neusuitvloeiing uit één van de neusgaten? Foute boel! Is je maatje ineens slecht te rijden, heeft hij moeite met aanleuning of verzameling? Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat dit voortkomt uit tandproblemen. Houd je oren, neus en ogen dus altijd goed open”, aldus Marlous.


Zijn er paarden- of ponyrassen die meer gebitsproblemen hebben dan anderen?


“Of je nu een Shetlander of en Shire hebt, gebitsproblemen komen bij alle paarden en pony’s voor. Wel heeft elke leeftijd zijn eigen ‘aandachtspuntjes’. Zo wisselen jonge paarden van 2,5 tot 5 jaar hun tanden en kiezen en hebben oudere paarden juist last van het losraken en verslijten van hun gebit. Vertrouw je het niet helemaal? Maak dan gewoon een fotootje en stuur hem door naar je paardentandarts.”


Wat kun je nog meer doen om het gebit van je viervoeter zo goed mogelijk te onderhouden?


“Onderhoud is het allerbelangrijkst. Laat je paard minimaal een keer per jaar controleren/behandelen door een gecertificeerd paardentandarts. Dit is zo belangrijk, omdat het gebit van je paard twee tot vier millimeter per jaar groeit. Een goede paardentandarts zorgt er tijdens zo’n behandeling voor dat de druk gelijkmatig wordt verdeeld over de snijtanden, kiezen en het kaakgewricht. Hierdoor kan je paard zijn gebit optimaal gebruiken en draagt het bij aan een ‘fijne mond’. Dat uit zich vanzelfsprekend in het beter functioneren met een bit. Ook verminderen pijnklachten in de mond de rijdbaarheid.


Veel paardenliefhebbers zijn fan van hooinetten, slowfeeders en hooiruiven. Ze zorgen ervoor dat je paard minder knoeit en langer bezig is met zijn ruwvoer. Marlous vertelt over de keerzijde van deze hulpmiddelen: “Doordat je paard niet van de grond eet, kan de onderkaak niet goed ‘uitzakken’. Paarden gebruiken hun gebit het beste als ze in hun natuurlijke houding van de grond eten.” Toch maar wat vaker de boel bij elkaar vegen dan ;-)


Nog een paar laatste tips op dit gebied: “Denk goed na over het soort ruwvoer dat je voert. Grof en stengelig hooi houdt je paard langer bezig én zorgt ervoor dat hij meer moeite moet doen om te kauwen.’’ Eén en één is twee toch? “Oh, bijna vergeten”, voegt ze toe. “Je paard belonen mag natuurlijk, maar kies liever voor een verantwoord tussendoortje in plaats van één met veel suikers. Paarden krijgen net als wij gaatjes.’’


Komen er andere klachten voort uit slecht gebitsonderhoud?


Kan tandproblematiek zorgen voor andere problemen? Met andere woorden; welke problemen kunnen we in de kiem smoren of beperken door het gebit van ons paard goed te onderhouden? “Paarden met een slecht gebit kunnen minder goed malen. Je kunt het paardengebit zien als een molensteen. Als deze molensteen niet goed kan malen en dus niet kan fijnkauwen, kan dit gevolgen hebben voor de gehele spijsvertering. Problemen die hierdoor ontstaan zijn bijvoorbeeld koliek of slokdarmverstopping.”


Meer over gebitsverzorging lees je op onze site www.paardenplein.nl!


Bron: Bitmagazine.nl

151005177_ABFa4verkl