170608051_ABFweb
170608051_ABFweb

Bit kennisevent - 30 maart 2019

Nieuws

Staat paardenwelzijn bovenaan jouw prioriteitenlijstje? Zie jij jouw paard graag gelukkig en wil je je verdiepen in de thema’s voeding, verzorging en veterinair? Leg zaterdag 30 maart dan maar vast in je agenda, want dan is het allereerste Bit kennisevent dat je niet wilt missen!
Wat staat je te wachten?Deel 1: Discussie traditionele hoefverzorging versus natuurlijk bekappen
Een unieke discussie over het thema traditioneel bekappen en beslaan versus natuurlijk bekappen. Hoefspecialist Klaas Feuth beschouwt de kant van het natuurlijk bekappen en hoefsmid/hoefkundige Bram de Langen van Hoefvitaal benadert de kant van de traditionele hoefverzorging. Daarbij vertegenwoordigt Berni Prins de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden voor een nog completer beeld over de hoefsmederijwereld. Zij vertellen over de verschillen en overeenkomsten tussen de zienswijzen die soms mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Wanneer kies je voor een natuurlijke bekapper en wanneer haal je een traditionele hoefsmid bij je paard? Hoe weet je of je met een kwalitatieve bekapper of smid te maken hebt? Vooroordelen over traditioneel beslag (’de nagelgaten van een ijzer brengen risico’s met zich mee’) en natuurlijk bekappen (’bekappers zijn veel te fanatiek met snijden’) worden ontkracht of bevestigd.

Natuurlijk krijg je ook een hoop theoretische kennis, bijvoorbeeld over het hoefmechanisme, voorgeschoteld. De discussie wordt afgesloten met een kennisquiz met leuke prijzen!Deel 2: Lezingen over diverse welzijnsonderwerpen - hoeveelheid ruwvoer, hoe vaak inenten, keuze welke therapie
Omtrent het welzijnsthema van dit kennisevent krijg je drie lezingen over de voeding en verzorging van jouw paard. Een goed voerrantsoen voor je paard is van groot belang voor zijn welzijn. Ruwvoer is daarbij de basis, maar welk type ruwvoer past het best bij jouw paard? En hoeveel ruwvoer heeft hij dan nodig? Voerdeskundige Mariëtte van der Zande van Horse Vitality, bekend van haar informatieve video’s op Paardenvoerplein, geeft antwoord op deze vragen.

Dierenarts Erica Reijerkerk praat je bij over het beste entingsbeleid voor paarden. Ze geeft een overzicht van mogelijke vaccinaties bij paarden met de do’s and don’ts hiervan. Het accent zal daarbij liggen op influenza, gezien het recente nieuws hierover met betrekking tot uitbraken en omdat dat voor de sport een verplichte vaccinatie is.
Erica Reijerkerk is als dierenarts werkzaam bij Paarden- en Revalidatiekliniek ‘de Hofstede’ te Leusden. Middels haar eigen bedrijf EquiRatio houdt ze zich ook bezig met veterinaire consultancy, educatie en coaching. Daarnaast is Erica vakdocent Gezondheid Paard bij de hippische opleidingen van Aeres MBO Barneveld.


Er zijn nogal wat verschillende therapieën voor paarden: fysiotherapie, osteopathie, acupunctuur, cranio-sacraal therapie, chiropractie en noem maar op. Als je paard naast een dierenartsbehandeling aanvullende zorg nodig heeft, waar kies je dan voor? Of als je paard niets mankeert en je wilt zorgen dat hij lekker los in zijn lijf blijft, welke therapeut kies je dan? Het is soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Dierenfysiotherapeuten, -osteopaten en -chiropractors Sandra Vetter en Irmgard Michielsen helpen je op weg bij het maken van de juiste keuze.Deel 3: Rondleiding over de Paardenkamp en uitleg over welzijnsapp
Het welbekende en nationale rusthuis voor oudere paarden, dat moet je als paardenliefhebber toch een keer gezien hebben! Op het Bit Kennisevent krijg je die kans! Medewerkers van De Paardenkamp geven je een rondleiding over Boerderij Vosseveld, waar 65 stallen plaats bieden aan gepensioneerde paarden en pony’s. ‘s Winters gaan de paarden dagelijks naar buiten op de achterliggende kleine weides en in de zomer staan daar de dieren die intensieve verzorging nodig hebben. Tweehonderd meter verderop liggen de grote weides langs de rand van het bos en de korte duinen.In de filmzaal van Boerderij Vosseveld geeft dierenarts Thijs van Loon, werkzaam bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, een presentatie over EPWA, de Equine Pijn- en WelzijnsApp. Dr. Thijs van Loon was betrokken bij de ontwikkeling van deze app en vertelt je alles over hoe de app werkt.


Om 17.00 uur sluiten we de dag af. Je hebt een hoop extra kennis op zak en je ontvangt ook nog een leuke goodiebag!


Koffie of thee met iets lekkers, een goede lunch en een goedgevulde goodiebag zitten bij de prijs inbegrepen.


Kosten


  • € 50 voor niet-abonnees
    Wil jij nou ook 50% korting? Meld je dan snel aan als abonnee via onze abonneerpagina.
  • € 25 voor Bit-abonnees
  • Ben je abonnee van Dressuur Magazine of de Paardenkrant? Dan krijg ook jij 50% korting en betaal je slechts €25,-!

Schrijf je in


Inschrijven kan tot en met 28 maart 2019! 
Inschrijving is per persoon.
Klik hieronder op de juiste button om je in te schrijven! 
Vol=vol, dus zorg dat je je op tijd inschrijft!

bekappen 180219052_ABFweb
ruwvoer (Large)
inenten 100917389_ABFweb
paardenkamp 150720187_ABFweb
Afbeelding-bericht-kennis
DUO_PROTECTION_HOEF_1000ML_V
Bitfitter
rodute_white1
rodute_zwart
Remko Sweere