Lymfedrainage (2)
Lymfedrainage (2)

Laat je paard weer ‘stromen’ door Manuele Lymfe Drainage

Nieuws

Manuele Lymfe Drainage (MLD) heeft impact op het gehele lymfesysteem in het paarden- of ponylichaam. Sportmasseur van paarden en pony’s en MLD-therapeut Martsje Bergsma legt je in dit artikel alles over het lymfesysteem, lymfedrainage en manuele lymfedrainage uit.


Het lymfesysteem van paarden en pony’s


“Het lymfesysteem is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen (klieren) en zorgt voor afvoer van weefselvocht. Dit weefselvocht komt vanuit de bloedvaten waar het de cellen van voedingsstoffen heeft voorzien. De cellen geven na de omzetting van al die stoffen afvalstoffen af aan dit weefselvocht. Bij een goed functionerend lymfesysteem blijft er geen weefselvocht en afvalstoffen achter in de cellen.”


“Het lymfesysteem voert niet alleen afvalstoffen af, het ‘herkent’ ook ziektekiemen en ruimt deze op; het paardenlichaam wordt als het ware gereinigd door het lymfesysteem. Het immuunsysteem wordt hiermee dus positief beïnvloed.”


“De lymfevaten transporteren het weefselvocht naar lymfeklieren. Deze klieren kun je vergelijken met een soort station waar meerdere vaten samenkomen. De lymfeklieren kapselen alle schadelijke bestanddelen in, zodat het lichaam er niet ziek van kan worden.”


“De lymfeklieren hebben ook een rol bij het aanmaken van witte bloedlichaampjes. Ze maken schadelijke stoffen en ziekteverwekkers onschadelijk.”


“Het lymfesysteem werkt nauw samen met andere orgaansystemen zoals het zenuwstelsel, het immuunsysteem, maar ook bloedsomloop, ademhaling en stofwisseling.”


Wat is lymfedrainage en welk effect heeft het?


Martsje: “Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en zorgt daarmee voor verbetering van de afvoer van afvalstoffen vanuit de cellen alsmede het reinigen van het lymfevocht door schadelijke bestanddelen in te kapselen en af te breken. Als het lymfesysteem beter ‘stroomt’ dan werken andere orgaansystemen ook veel beter. Het hele paardenlichaam kan dan functioneren zoals het van nature bedoeld is.”


Sympathicus, parasympathicus en lymfedrainage“In het wild zorgt het natuurlijke gedrag er voor dat de sympathicus terug gaat naar de parasympathicus. Onder natuurlijk gedrag valt: leven in een kudde met rangordes en sociaal contact, de hele dag door bewegen en kleine beetjes eten, en eten van vezelrijk voedsel met veel structuur en weinig suiker.”


“Factoren die in de huidige tijd de sympathicus bij een paard oproepen beginnen al in de jongere jaren van een paard. Denk hierbij aan situaties met veel mentale spanning zoals afspenen en zadelmak maken. Later kunnen gebeurtenissen zoals wedstrijden, een oncomfortabele trainingshouding en zware inspanning stressvol zijn voor een paard. Ook de huisvesting waarbij een paarden individueel gestald wordt met slechts enkele malen per dag (ruw)voer geeft het paarden fysiek en mentaal onrust.”


“Veel van de paarden, zoals deze tegenwoordig door ons gehouden worden, leven niet in natuurlijke omstandigheden en kunnen geen kuddegedrag vertonen. Het gevolg daarvan is dat het lichaam niet gestimuleerd wordt om terug te gaan naar de parasympathicus en heeft daarmee direct invloed op alle systemen en herstel wanneer een paard in de sympathicus blijft. Het paard is dan wel in gedrag ‘tot rust’ gekomen, op celniveau blijft de toestand reageren alsof er stress is. En juist op celniveau vindt in een ideale situatie de regeneratie en herstel plaats!”Wat is Manuele Lymfe Drainage?


“Manuele lymfedrainage is een speciale vorm van massage, waarbij de handen (manueel) direct inwerken op het lymfesysteem. Het is een hele subtiele en zachte manier van masseren. Vrijwel alle paarden vinden het zeer prettig en komen vaak geheel tot ontspanning”, legt Martsje uit.Bij welke aandoeningen helpt deze speciale vorm van massage?


Martsje: “Er zijn veel aandoeningen, waarbij lymfedrainage een positieve invloed kan hebben op het herstel. Hierbij richt de massage zich op het stimuleren van het stromen van weefselvocht.”Pas het management aan in combinatie met MLD


Martsje licht toe: “Het geven van manuele lymfedrainage geeft alleen tijdelijk verlichting of bevordert kortstondig het herstel van het lichaam. Vaak is het noodzakelijk het management van het paard aan te passen.”


“Soms kunnen dit al kleine dingen zijn die verschil kunnen maken, bijvoorbeeld door het aantal voerbeurten van ruwvoer te verhogen of paarden samen in de wei of paddock te doen voor sociaal contact. Sowieso is grazen voor een paard in de wei (of desnoods aan de hand) positief voor het mentale welzijn; tijdens deze graashouding maakt het lichaam endorfines aan. Dit is een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel.”


Een laatste tip: Geen koud water!


“Vanuit de trainingsfysiologie wordt aangeraden na zware inspanning het paardenlichaam zoveel mogelijk te koelen, maar voor lymfe is dit echter funest. Bij het afspoelen van een paard met koud water valt het lymfevocht stil en dat remt het herstel. Door te kiezen voor een zachte waterstraal met een iets lauwe temperatuur koelt het lichaam toch af en blijven lymfevaten open.”


Bron: Bitmagazine.nl

De sympaticus en parasympaticus (1)
IMG_7934 (1)
Lymfedrainage - Terminus RA
Lymfedrainage (1)
Lymfedrainage - Terminus RA
Lymfedrainage (1)