181013825_ABFweb
181013825_ABFweb

Eventingtips van Laura Hoogeveen

Training

Nu het beter weer is, zadelen veel ruiters hun paard graag op voor een buitenritje. Maar er is meer mogelijk dan het standaard rondje in het bos. Denk bijvoorbeeld eens aan eventing. Maar hoe begin je daaraan? Eventingamazone Laura Hoogeveen geeft uitleg en tips. 

Een eventingwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een cross en een springparcours. “Voor een paard is dat juist plezierig”, begint Laura Hoogeveen. “Omdat het veel afwisseling en uitdaging biedt.” Paarden moeten het echter wel leuk gaan vinden en vooral durven. “Ze worden er ook wat brutaler van”, vindt ze. 

Afwisseling training

Om haar paard Wicro Quibus NOP voor te bereiden op de verschillende proeven, wisselt ze dressuur-, galop- en heuveltrainingen met elkaar af. Een crossparcours afleggen is zwaar voor een paard, dus de focus ligt voor een groot deel op het trainen van de conditie. Verder rijdt ze natuurlijk ook veel buiten. “Onderweg gebruik ik wat ik tegenkom”, vertelt ze.

“Dan springen we bijvoorbeeld over een houten dwarsbalk of een slootje. Dat geeft een paard vertrouwen.” Daarnaast werkt ze aan haar eigen fitheid en balans door twee keer in de week te sporten.

De paarden en ruiters in de eventingsport zijn dus hartstikke veelzijdig. En door de verschillende soorten hindernissen, leren paard en ruiter om echt op elkaar te vertrouwen. 

Maar voor veel combinaties zijn vaste hindernissen, waterbakken en een groot buitenterrein ook heel erg spannend. Laura Hoogeveen heeft echter genoeg tips om je hiermee op weg te helpen.

Tips ter voorbereiding

  • Zorg dat je controle hebt over het tempo. “Rijd in de bak en buiten veel overgangen. Wil je paard zomaar versnellen? Twijfel dan niet en neem hem gelijk terug.”
  • Durf je nog niet alleen naar buiten? Ga dan met iemand anders of een groep mee. Probeer tussendoor ook stukjes voorop te rijden. 
  • Rijd op verschillende terreinen en laat je paard kennis maken met verschillende soorten hindernissen. 
  • Maak zelf eens hindernissen met vreemde objecten, zoals pylonen, tonnetjes, emmers en banden. “Dat doe ik zelf namelijk ook”, verklapt Hoogeveen.  
  • Veel paarden vinden het spannend om het water in te gaan. “Oefen dit regelmatig. Het liefst met een ervaren paard erbij waar je achteraan kan lopen. Blijf niet in je eentje aanmodderen, want dan lukt het de volgende keer zeker niet. En wees vooral geduldig”, benadrukt ze.
  • Pak op buitenrit eens een heuveltje en een slootje mee. Ga hierbij rustig in stap of draf naar de sloot toe en laat je paard kijken. 
  • Zorg voor een goede conditie. “Dat is ontzettend belangrijk, want de meeste blessures beginnen bij vermoeidheid”, legt Hoogeveen uit. “De coördinatie wordt dan minder en de landingen worden moeilijker. Dus train het uithoudingsvermogen van je paard. Ga steeds, rustig opbouwend, langere stukken galopperen. Zo went je paard ook aan het galopritme en krijg je zelf ook steeds meer vertrouwen.”
  • Versterk je eigen core en werk aan je balans. Oefen verlicht zitten en doorzitten, maar ga ook eens staan in je beugels. Tevens is het goed om regelmatig zonder beugels te rijden. 
  • Draag bij een oefencross of eventingwedstrijd een bodyprotector en een cap. Het liefst een cap met een kleine klep, want die breekt bij een val minder makkelijk af.
  • Gebruik beschermers van goed ademend materiaal, het liefst crossbeschermers, die bescherming bieden aan zowel de voor- als achterkant van het been.
  • Overigens is het wel handig als je al wat rijervaring hebt en tenminste een dressuurproef en springparcours op B-niveau kunt rijden. En is het altijd verstandig om les te nemen van een instructeur, zodat je de uitdagingen onder begeleiding aan kunt gaan.

Tips voor de meest gemaakt fouten

  • Kijk niet naar beneden, maar in de richting waar je heen wilt rijden!
  • Steun goed op je beugels. “Veel mensen knijpen met hun knieën, maar hierdoor kiept je bovenlichaam bij een sprong juist sneller naar voren en komen je onderbenen te ver naar achteren te liggen. Het is de kunst om niet te knijpen, je onderbenen aan je paard te houden en gelijke druk op beide beugels te houden. Het kan helpen om je beugels twee of drie gaatjes te verkorten, dat zorgt vaak voor meer stabiliteit.”  
  • Durf je paard af en toe eens los te laten, ook buiten. Werk aan het vertrouwen. Als je denkt een goede controle te hebben, kun je proberen iets verder en harder te gaan.
  • Mocht je paard er buiten toch vandoor gaan, blijf dan niet aan de teugels trekken. “Stuur je paard één kant op, sla een bocht in of laat hem desnoods schuin over het pad lopen. Probeer om snel te zijn in je handen en zijn aandacht weer bij jou te krijgen”, tipt Hoogeveen. “Blijf proberen, tik hem desnoods een keer aan of geef hem een keer flink been, zodat hij niet vergeet dat jij er ook nog bent.”

Over Laura

Laura Hoogeveen heeft op haar jonge leeftijd al behoorlijk wat mooie resultaten behaald. Samen met haar toppaard Wicro Quibus NOP gaat ze dit jaar voor de winst op het EK Senioren in de CCI4*-L rubriek in Duitsland. Maar het ultieme doel zijn toch wel de Olympische Spelen, die volgend jaar plaatsvinden in Tokio. 

Bron: Bit & Cap