Afbeelding

Editorial: Mond dicht!

magazine

Wat zou het soms makkelijk zijn als paarden konden praten of zelfs mee konden gaan winkelen op zoek naar het perfect passende hoofdstel, met het ideale bit en een perfect gepositioneerde neusriem.

Maar zo makkelijk is het niet, dus laaide de discussie over ‘op welk gaatje hij moet’ de laatste tijd flink op. Om ervoor te zorgen dat neusriemen niet meer heel strak worden dichtgesnoerd, voerde de KNHS een regel in: er moet anderhalve centimeter ruimte zitten tussen de neusriem en de bovenzijde van het neusbot van je paard. Als je de internationale onderzoeken mag geloven is deze regel geen overbodige luxe. Bij 44 procent van de onderzochte wedstrijdpaarden lukte het de wetenschappers niet eens om het meetapparaatje tussen de paardenneus en de neusriem te steken. Laat staan twee vingers! Dat geeft te denken. Evenals de gevolgen van een te strak aangesnoerd riempje: belemmeringen in de ademhaling, het lik- en kauwgedrag en de bloedsomloop. Dat wil je natuurlijk niet!

Maar waarom snoeren we die riem dan zo muurvast? Wanneer je de discussie een beetje volgt, kom je uiteindelijk uit bij het esthetische aspect. Een paard met een opgetrokken mond ziet er niet leuk uit op de foto, een paard waarvan de tong buitenboord hangt evenmin. Wanneer je kijkt naar waarom een paard zijn mond opendoet, weten heel veel deskundigen daar ook weer een antwoord op te geven. Soms voert de argumentatie terug naar de rijkunst van de ruiter, soms naar het ongemak dat het paard kan ervaren door bijvoorbeeld een te dik bit of een onprettig zittend hoofdstel in zijn algemeen. Kon hij het ons maar vertellen, of toch liever niet?

In de dressuurproef kan een open mond door de jury worden gezien als een ‘gebrek aan harmonie’ of ‘probleem in de aanleuning’. Dit wordt afgestraft met puntenvermindering en/of een aantekening op het protocol. Ruiters proberen dat te voorkomen en kiezen daarbij soms voor de weg van de minste weerstand. En zo werd van lieverlee de neusriem steeds strakker aangesnoerd en kwamen er ook ‘aansnoerneusriemen’ op de markt, die er nog beter voor zorgen dat je paard zijn kaken op elkaar houdt.

Soms zou je willen dat paarden konden praten. Maar in dit geval is het misschien beter als je met alle paarden zou kunnen afspreken dat ze tijdens het rijden van een dressuurproef netjes hun mond dicht houden. Dan is er geen enkele reden meer om hen stevig de mond te snoeren.