cropped-MVDL-20171008-118.jpg
cropped-MVDL-20171008-118.jpg

Je paard is perfect zoals hij is

Nieuws

“Kijk, dat vindt hij leuk!”, “Nee hoor, daar heeft hij geen zin in”, “Hij weet best wat ik wil”, “Hij houdt me voor de gek”. Praat jij ook zo over je paard? Vul je vaak in wat hij denkt of bedoelt? Mopper je wel eens flink op hem? Praten is goed, lichaamstaal en gevoel nog beter!


Je paard zal je beter begrijpen als jij zijn lichaamstaal kunt lezen en je communicatie daarop kunt afstemmen. Ben jij je bewust van jouw lichaamstaal en die van je paard? Kun jij hem echt lezen, of vul je toch wel veel (menselijk) in?


Samen leren


Eigenlijk is jouw paard al perfect zoals hij is. Zelfs als hij allemaal dingen doet die jij helemaal niet zo leuk vindt. Waarschijnlijk zijn de dingetjes die hij nog niet zo goed doet, dingen die hij nog niet goed heeft geleerd van jou.  Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt over je paard, zodat je paard zich ook goed voelt over zichzelf (en jou), zelfs als dingen niet zo goed lukken. Zodat hij open blijft om samen met jou te leren.


Jij bent degene die het paard wegwijs moet maken in jouw wereld, jij bent degene die het leven van jouw paard in mag richten en jij weet wat stoplichten zijn, waar een sloot ligt, hoe hard auto’s rijden. Enerzijds een hele verantwoordelijkheid. Anderzijds een prachtige mogelijkheid om samen te leren en je relatie op peil te houden of te brengen.


Grondwerk


En hoe leuk is het als je de handvatten hebt om elke uitdaging samen aan te gaan. Als team. Zodat jij weet hoe je jezelf en je paard kunt helpen. En je paard beter weet wat er van hem wordt verwacht of hoe hij op dingen mag reageren.  


Grondwerk is er om de dagelijkse omgang te vergemakkelijken, een relatie te kweken of te herstellen (bij angst bijvoorbeeld) tot volledig gymnastiseren aan de hand.


Tip 1:  Dagelijkse omgang


Tijdens de dagelijkse beslommeringen kun je goed monitoren hoe jouw relatie met je paard er voor staat. Hoe het gaat met de dingetjes ‘die je misschien wat minder leuk vindt aan jullie relatie’ en welke dingen gaan er al heel goed? Vaak zijn de beste monitorpuntjes juist de dingen die we kort of gehaast doen. Even snel naar de paddock brengen, even poetsen voor het opzadelen, dé momenten waarin we merken dat hij dramt, ons voorbij loopt, moeilijk stilstaat of... Maar om het leerproces van het paard aan te spreken moeten we de tijd nemen en het paard in staat stellen om te kunnen leren, gehaast deze dingen fixen werkt niet.


 1. Staat jouw paard stil als jij stil staat? En sta jij ook stil als je verwacht dat je paard stil moet staan?
 2. Gaat je paard met je mee achteruit als jij achteruit loopt? Of reageert hij snel genoeg als je je hand op zijn borst legt?
 3. Blijft je paard op gepaste afstand als jij dat wilt en kun je hem vertellen daar te blijven?
 4. Kan jouw paard zijn hoofd laag brengen als jij je hand op de bovenkant van zijn hals legt? Of als je zacht druk geeft aan de onder zijde van het halster?
 5. Kan jij door je hand zachtjes op zijn buik te leggen en de druk in 1, 2, 3 stapjes op te bouwen je paard een stap op zij zetten?
 6. Geeft hij makkelijk alle vier zijn voeten voor het hoeven krabben?

Feit is dat alle problemen die je tegen komt tijdens de omgang en het rijden met je paard, een basis hebben in dit grondwerk. Monitor dus van tijd tot tijd hoe het ervoor staat en zet de puntjes weer eens op de i!


Tip 2: Aandacht!


Leren valt of staat met aandacht. Aandacht van jou voor je paard en vooral ook aandacht van je paard voor jou.


 1. Kijkt jouw paard vaak naar iets met gespitste oren en heb je dan het idee dat je niet meer bestaat?
 2. Word jouw paard druk en gespannen van een prikkel en heb je het idee dat ie over je heen gaat lopen of dat ie al briesend er vandoor kan gaan?
 3. Staat jouw paard wel eens op je tenen of botst ‘ie tegen je aan?
 4. Hoe vaak ga jij achteruit of opzij voor jouw paard?
 5. Komt jouw paard alvast uit zijn stal gelopen als je de deur open doet omdat ie zelf de weg naar de weide al weet?

En is dit een bron van frustratie? Aha, daar komt weer dat grondwerk dus...


Jouw lichaamstaal is hierbij cruciaal. Assertiviteit zonder boosheid. Consequent zijn en jezelf ook belangrijk vinden. Rustig een grens stellen en aandacht van je paard voor jou verwachten. Een paard kan niet alles meteen begrijpen. Maar om te leren moet jij wel serieus genomen worden. Dat bereik je niet alleen maar door heel  lief en zacht te zijn, maar zeker ook niet door te kordaat en kortaf te zijn. Neem jezelf dus ook van tijd tot tijd onder de loep. Het komt de relatie met je paard ten goede!


Vrijheid


Heb je je ooit afgevraagd hoe de beroemde trainers dat nou doen. Dat los door het bos of op het strand lopen met hun paard (en) of een andere prestatie waarvan je droomt? Waarom deze paarden bij ze blijven en met de oren gespitst en vliegensvlug reageren op signalen? Dat is vrijheid en vertrouwen op basis van gelijkwaardigheid. Verdiend door liefdevol te blijven afstemmen en elkaar steeds beter te leren kennen. Door lichaamstaal te lezen en aan de relatie te blijven werken. En weet je, dat is voor iedereen weggelegd, ook voor jou! De eerste stappen daartoe? In het volgende artikel helpen we je op weg met praktische oefeningen!
Deskundigen artikel:Monya Spijkhoven: Oprichtster, trainer, docent en instructeur van de Gelukkige Ruiter Academie - Instructeursopleidingen, gedragskundige voor paard & ruiter, 30 jaar ervaring vanuit een geheel eigen(wijze) filosofie waarin welzijn steevast een rode draad vormt.Celine van der Stroom: Eigenaar van een paddock paradise en trainingsstal, kundig in rijkunst, houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en gedreven in communicatie tussen ruiter en paard.


Bron: Bitmagazine.nl