RHINOPNEUMONIE
RHINOPNEUMONIE

Neurologische vorm van Rhino bij Manege Lelystad

Nieuws

Bij Manege Lelystad in Lelystad is de neurologische vorm van Rhino (rhinopneunomie) vastgesteld. Dat meldt de Sectorraad Paarden. Een paard is inmiddels overleden. Twee paarden vertonen neurologische verschijnselen en zijn in quarantaine geplaatst.


De op de stal aanwezige paarden hebben in de afgelopen periode geen contact gehad met andere paarden en mogen de locatie de komende weken niet verlaten. Tevens worden er geen paarden van buiten toegelaten. De paarden staan onder dagelijkse controle van een dierenarts.


Rhino


De manege heeft op de Facebookpagina van de manege aangegeven dat het om Rhinopneumonie gaat en heeft contact opgenomen met de SRP. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1), een virusinfectie  die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.


Besmetting


Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.


Bron: Sectorraad Paarden