cropped-7CEB6F7C-F799-4D68-8045-032B8C8128821.jpeg
cropped-7CEB6F7C-F799-4D68-8045-032B8C8128821.jpeg

De Kruising: Appaloosa minipaardje x Shetlander

Nieuws

De Kruising:
Appaloosa minipaardje x Shetlander
Naam: Appy
Geslacht: merrie
Stokmaat: 95 cm
Kleur: grijsAppy van Pietertje Venniker is een heel klein pony’tje met een grijze Appaloosa-kleur en volgens Pietertje ook typische Appaloosa-oogjes. Ze is 23 jaar oud en haar vader is de minipaardenhengst Winners Circle Iron Eyes Cody die staat ingeschreven bij het Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek (NMPRS). Haar moeder is een Shetlander. “Ik weet niet waarom deze kruising gemaakt is, ik heb haar namelijk pas op latere leeftijd overgenomen, maar ze is wel goed gelukt denk ik”, zegt Pietertje.


Smalle van minipaardje


Volgens Pietertje neigt de bouw van Appy meer naar een minipaardje dan een Shetlander. “Appy is qua bouw heel erg smal gebouwd.” Haar gangen zijn niet echt speciaal, vindt Pietertje, maar haar karakter is wel goed. “Ze is heel erg lief en betrouwbaar, maar ook wel eenkennig.”


Eigenwijs


Op de vraag wat Appy van de Shetlander heeft geërfd, antwoordt Pietertje het volgende: “Ze heeft het hele eigenwijze van een Shetlander. Als de omheining niet goed is, kan ze heel goed ontsnappen. Ook is ze snel gehecht aan andere paarden wat het soms wel lastig maakt als ze een nieuw paardje ontmoet.”


Wandelen


Pietertje doet verschillende dingen met haar pony. “We wandelen, ik werk met haar aan de longe en aan de lange lijnen, doen aan vrijheidsdressuur en ik wil haar nog heel graag beleren voor de sulky, maar ik moet eerst zien in hoeverre ze dat aankan.” Van al die dingen vindt Appy buiten wandelen volgens Pietertje het allerleukst.


Naalden


Minpunten zijn er ook. “Helaas, ook Appy heeft minpunten net als ieder ander paard/pony. De dierenarts is echt haar aartsvijand, net als naalden. We zijn een keer 45 minuten bezig geweest om Appy te sederen bij de tandarts. We denken dat ze een trauma van vroeger heeft, wat de tandarts betreft.”Vind je de kruising Appaloosa minipaardje x Shetlander een aanrader?


“Ik vind het zeker een aanrader. Ze zijn namelijk heel veelzijdig en heel betrouwbaar.”