cropped-150209137_ABFweb-1.jpg
cropped-150209137_ABFweb-1.jpg

Leuke uitdaging: Braintraining met je paard

Nieuws

“Het fenomeen ‘Hersenwerk’ vindt zijn oorsprong in de hondenwereld, maar braintraining wordt ook steeds populairder onder paardenmensen! Als gedragstrainer ben ik Hersenwerk steeds meer gaan inzetten als middel om de verbinding tussen mens en paard te verbeteren”, vertelt Tamara Dorresteijn van Equine Solutions enthousiast. “Met hersenwerk kom je jouw paard tegemoet in een van z’n basisbehoeftes, het zoeken naar voedsel, maar dan in de vorm van een spel.” 


“Veel paarden worden erg ‘saai’ gehouden. Iedere dag loopt het paard hetzelfde rondje in de bak: er is weinig ruimte voor eigen inbreng van het dier. Dat is eigenlijk heel zonde, want paarden zijn van nature heel nieuwsgierig van aard. En die nieuwsgierigheid kun je handig benutten in je normale training”, merkt Tamara op. 


Wennen


“Hersenwerk is in de basis heel simpel: het paard gaat tijdens Hersenwerk opzoek naar iets lekkers in en tussen verschillende materialen. Doordat het paard in aanraking komt met de verschillende materialen, worden ál zijn zintuigen geprikkeld.  Die ‘informatieverwerking’ daagt het paard uit en biedt hem ontspanning. Je kunt je paard bijvoorbeeld een snuffelmat aanbieden: een gevlochten mat van reepjes stof. Omdat de meeste paarden niet meteen begrijpen wat ze nou met zo’n lap stof aan moeten, werken we met een duidelijk stappenplan. De eerste stap is altijd het paard de tijd te geven om aan het materiaal te wennen. Geef hem de kans de mat te bekijken, besnuffelen en aan te raken. Van daaruit bouw je het spel uit. Leg het snoepje er eerst op – maak ’t vooral niet te moeilijk – en verstop het lekkers steeds een beetje beter naar gelang je paard het zelfstandig onderzoeken door krijgt”, ligt ze toe. Tamara lacht: “De meeste paarden die nog nooit eerder hebben gehersenwerkt duiken meteen naar je jaszak: daar komen snoepjes immers vandaan! Met Hersenwerk stimuleer je je paard om zijn eigen creativiteit te benutten en verder te zoeken dan die jaszak.”


“Hersenwerk geen vorm training, maar meer een spel. Bij een training wordt er al snel van het paard verwacht dat hij iets moet behalen of ‘scoren’. Dat is niet de bedoeling van hersenwerk: daarom kun je ’t spelletje beter uit de training houden. Het spel is een leuke manier om meer te weten te komen over het karakter en de voorkeuren van je paard. Daar hoef je niets voor te doen: ga lekker observeren, informatie verzamelen en vooral samen werken dat is de sleutel tot meer verbinding. Paarden krijgen daardoor meer zelfvertrouwen: ze mogen zélf op zoek, zélf dingen uitproberen.”


Zelfvertrouwen 


En dat zelfvertrouwen kun je benutten in je dagelijkse training. Tamara legt uit: “Zeker voor een jong paard is training best een beetje spannend. Hij moet zich leren voegen naar de wensen van een mens. En de vragen die jij als mens aan je paard stelt worden – naarmate je stijgt in niveau - steeds een beetje ingewikkelder. Sommige dieren krijgen de kans niet meer om zelf na te denken. Als je jouw paard echter – van jongs af aan – leert dat hij best een onderzoekende houding mag aannemen, dan kan hij daar in zijn latere leven van profiteren. Nieuwe, spannende uitdagingen zal hij veel zelfverzekerder aangaan.”


“Paarden zijn van nature nieuwsgierig. Da’s niet altijd even handig, dus moet je paard leren wanneer het verstandiger is om de mens een beslissing te laten maken. Echter moet je voorkomen dat je paard zijn eigen initiatief volledig verliest: hersenwerk kan helpen bij het vinden van de juiste balans.”


Niet duur


“Het leuke van hersenwerk is dat het niet duur hoeft te zijn. Er zijn allerlei speciale hersenwerkmaterialen op de markt, zoals snuffelmatten, maar er zijn ook genoeg spulletjes in en rondom huis te vinden die prima geschikt zijn! Neem bijvoorbeeld een fleecedekentje: die kun je prima gebruiken om voertjes in te verstoppen. Of een kartonnen doos met wc-rolletjes erin: perfect om mee te hersenwerken! Kijk wel of de materialen die je gebruikt veilig zijn. Opbergdozen van hard plastic gaan misschien langer mee dan een kartonnen doos, maar je weet van tevoren niet of je paard – heel beschaafd - alleen zijn neus gebruikt om het snoepje te vinden of misschien toch een keer klauwt met zijn benen. Je wil natuurlijk niet hebben dat hij met z’n been door zo’n plastic bak gaat!”


“Als lekkers kun je paardensnoepjes gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet: als het maar iets is wat je paard motiveert. Paarden die makkelijk dik worden kun je beter een grasbrokje geven dan een stuk appel, maar je kunt bijvoorbeeld ook zijn eigen voer gebruiken.”


Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag meer lezen over hersenwerk? Koop dan het volgende nummer van Bit! Of kijk eens op de website www.hersenwerkvoorpaarden.nl! Daar kun je ook hersenwerk-deskundigen vinden die je bijvoorbeeld kunnen helpen met het organiseren van een leuke hersenwerksessie samen met je stalgenootjes. Ideaal voor de gure herfstdagen, wanneer het eigenlijk stiekem veel te koud is om te rijden! 


Bron: Bitmagazine.nl

150209137_ABFweb