RHINOPNEUMONIE
RHINOPNEUMONIE

Vijfde paard bezweken aan Rhino

Nieuws

Manege Lelystad wordt al weken in zijn greep gehouden door de neurologische variant van de rhinopneunomie. Meerdere paarden hebben dit virus te pakken gekregen en zijn hier helaas ook aan overleden. Omroep Flevoland meldde afgelopen weekend dat het vijfde paard is bezweken aan dit virus. 


Manege Lelystad


Halverwege oktober brak de ziekte rhinopneumonie, in de volksmond ook wel rhino genoemd, uit op manege Lelystad. Sindsdien is de manege gesloten en staat een deel van de paarden in quarantaine. Bij maar liefst elf paarden is het virus vastgesteld. Inmiddels zijn er in totaal vijf paarden overleden. Afgelopen tijd zijn er geen nieuwe ziekteverschijnselen vastgesteld bij andere paarden. Hieruit kunnen nog geen conclusies worden getrokken omdat de incubatietijd nog niet voorbij is. 


Crowdfundingsactie


De schadepost wordt alsmaar groter door de uitbraak. De manege loopt inkomsten mis doordat de manege tijdelijk is gesloten. De lessen zijn gecanceld, de kantine heeft geen omzet en verhuur is ook niet mogelijk. Ondertussen loopt de rekening behoorlijk op door de dierenartskosten, de medicatie en het ontsmetten van de stallen. Daarom is er een crowdfundingsactie gestart, deze staat inmiddels op 18.000 euro. Helaas is dit lang niet genoeg om de schade te dekken. Leefbaar Lelystad heeft het voorstel gedaan om een kleine 20.000 euro te doneren aan de manege. 


Wat is de neurologische vorm van Rhino?


Deze vorm komt niet vaak voor, maar heeft wel altijd grote consequenties, aangezien het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. De verschijnselen verschillen per paard, wat ervoor zorgt dat het moeilijk te herkennen is. Deze treden snel (1 tot 14 dagen) na de besmetting op. Het meest voorkomende symptoom is slechte coördinatie van de benen. Ook verlammingen komen vaak voor.


Vaccinatie


Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.


Bronnen: Omroep Flevoland