140224246_ABFweb
140224246_ABFweb

Je eigen paard op de vensterbank

Nieuws

Tijd voor een nieuwe hobby? Nou ja, tijd is een ding waar het ons paardenmensen nog wel eens aan ontbreekt. Maar dat neemt niet weg dat er ook wel eens momenten zijn dat we tijd over hebben. Bijvoorbeeld als je even niet bij je paard bent, maar je er toch mee in gedachten zit. Dan kun je je storten op je nieuwe hobby: paarden repainten. Hoe? Dat legt de Nederlandse Vereniging voor Vrijetijds Ruiters uit.


 “Tijdens één van de ritten georganiseerd door de NVVR lagen verschillende speelgoed paarden in de zadeltassen van de Vrijruiters. In speelgoedwinkels kun je vaak miniatuurpaarden kopen die nog volledig wit zijn. Maar er zijn ook exemplaren die lijken op jouw levende maatje, maar die het toch net niet zijn. Dan kun je zelf aan de knutsel.”


Aan de slag


Allereerst is het handig dat je een pony of paard uitkiest om na te maken. Uiteraard kan dit je eigen paard zijn, maar je verzorgpaard of favoriete paard van de manege voldoet ook. Wat wel handig is dat je een paar goede foto’s hebt. Zo hoeft je paard niet uren model te staan en weet je zeker dat je geen fouten maakt. 😉


Aanpassingen maken


Aan de knutseltafel begin je met het grove werk: het aanpassen van de manen of benen. Zijn de manen te lang? Dan kun je ze bijsnijden. Zijn de manen te kort? Snijd de bestaande manen eraf en maak met klei vervangende manen in de gewenste vorm. Een mooie dikke bos haren of lekker lang en wild. Na het opdrogen van de klei kun je de vorm nog wat bijschaven.


Ook de stand van de benen kun je veranderen. Wil je de benen wat bijbuigen? Dan kun je een strak touwtje tussen bijvoorbeeld voor- en achterbeen spannen en het paardje vervolgens in heet water leggen. Op deze manier kun je ook van een gestrekt been een gebogen been maken.


Wil je echt een andere beenstand en ben je handig? Dan kun je het been afsnijden met een scherp kartelmes. Voeg op de stomp wat klei toe en plak het onderbeen weer in de juiste positie in de klei. Na het drogen kun je dit weer bijschaven.


Tijd voor kleur


Nu je de vormen hebt zoals je wilt, is het tijd voor het echte repainten. Verf het paardje in de kleur van je paard. Denk eraan dat je de aftekeningen ook zo realistisch mogelijk namaakt. Hoe meer kleur, hoe realistischer. Geen enkel paard is namelijk volledig bruin. Vergeet je niet de appeltjes op de vacht?


Finishing touch


Zit je lekker in de flow? Dan kun je altijd nog een deken, zadel, hoofdstel en halster voor je paardje in elkaar flansen. Met ringetjes, vilt, lint en dun ijzerdraad kom je een heel eind. Et voilà. Jouw paard in miniatuurvorm. En, lijkt het wat?


Bron: Bitmagazine.nl, NVVR