bit 269 online
bit 269 online

Kampen manegekeurmerken met een imagoprobleem?

Nieuws

“Bij Bit vroegen wij ons af of het in een tijd waarin discussies over paardenwelzijn aan de orde van de dag zijn en we onze kinderen met een helm hun stalen ros laten bestijgen, het nog wel oké is om als manege geen keurmerk te hebben?”


“Uit een onlangs gehouden onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar hun opinies en percepties over verantwoord paardrijden en paarden houden, blijkt dat 69% van de ondervraagden hun kind het liefst laat paardrijden bij een manege met een keurmerk. Reden te over – zou je denken – om als manege een bord met sterren of dikke duim omhoog tegen de gevel te willen plakken. Maar nee, onder zowel de manegehouders zelf als hun klanten moeten de keurmerken nog het nodige doen om aan populariteit te winnen.”


“Slechts een derde van de Nederlandse bedrijven die beroepsmatig paardrijles geven is aangesloten bij de FNRS, dat verreweg het meest bekende manegekeurmerk heeft. Uit eigen onderzoek onder op ons Bit-platform (870 respondenten) bleek dat nog niet de helft kan vertellen wat de andere keurmerken, zoals Stichting Veilige Paardensport (SVP) en het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) inhouden. Bijna twintig procent van de ondervraagden bleek te rijden op een manege zonder keurmerk en ruim de helft van de paardenliefhebbers gaf aan een keurmerk bij de keuze van hun manege niet doorslaggevend te vinden.”


“Maar ook de maneges zelf hebben hun twijfels. Kan de kwaliteit worden gewaarborgd wanneer je maar eens per 2,5 jaar controle krijgt? Ligt de nadruk wel op de juiste aspecten?”


“De huidige keurmerken kampen met een imagoprobleem. Het goede nieuws is, dat ze dat zelf ook weten en er achter de schermen hard wordt gewerkt om de keurmerken een inhoudelijke boost te geven. Zal het voldoende zijn om het imago op te poetsen en het aantal aanmeldingen te verhogen? Feit blijft dat er een handvol keurmerken is, dat elkaar steeds verder zal overlappen als het gaat om maatstaven betreffende veiligheid, welzijn en andere kwaliteitseisen. Versnippering dus. Hoe fijn zou het voor manegehouder en consument zijn als er één overkoepelend keurmerk zou zijn dat alle aspecten van het huidige scala aan keurmerken in zich verenigt…”


“Wellicht een te ideale voorstelling van zaken, maar zeker is dat er in de toekomst veel te winnen valt: uiteindelijk stelt 62% van de ondervraagde paardenliefhebbers op het Bit-platform dat het niet meer van deze tijd is om een manegebedrijf zonder keurmerk te runnen!”


Lees meer over dit onderwerp in ons dossier in de nieuwste editie van Bit! Je bestelt ‘m in onze webshop.