breed online - Bit kennisstal @JAkopie
breed online - Bit kennisstal @JAkopie

Programma Bit kennisstal - Donderdag

Nieuws

Lezing over de zes beste dressuurpaarden uit de geschiedenis van de paardensport obv een analyse in opdracht van het Global Dressage Forum door Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur Paardenkrant / Horses.nl, auteur van het boek ‘Het dressuurpaard - exterieur - bewegingen - ziel’.


10.30 – 11.30 Lezing over dressuurpaarden14.00 – 14.30 Het ‘Nieuwe Paardenhouden’
Het ‘Nieuwe Paardenhouden’ door docent Aeres Hogeschool Dronten Toine van Westing en ondernemer Jantine Leeflang: “Het nieuwe paardenhouden is in essentie het houden van paarden, zoals zij van nature leven. Nieuw is dat dus allerminst. Hoe dat in de huidige tijd toe te passen in je huisvesting en bedrijfsvoering is een enorme uitdaging. Op praktische wijze worden tips en adviezen geven, waar je thuis mee aan de slag kan.” Als people-manager en netwerker vindt Toine het belangrijk mensen binnen de hippische sector te verbinden. “De hippische sector heeft immers een paar uitdagingen die haar toekomst bepalen. Welzijn, duurzaamheid en economisch bestaansrecht vragen onze aandacht. Daar een bijdrage aan te kunnen leveren en jonge mensen daarin op weg te helpen geeft mij veel voldoening en plezier.”
15.00 – 15.30 Lezing over bitten


Bitfitter Ymke Groenendijk over de verschillen tussen bitten: Ymke Groenendijk werkt als professional bitfitter en is al sinds jonge leeftijd actief in de paardensport. “Vaak hoor ik mensen zeggen ‘ik wil geen scherp bit’ en dat is heel begrijpelijk. Maar wat maakt een bit nou precies scherp? Ook komt de inwerking van verschillende mondstukken aan bod. Wat is het verschil tussen enkel- en dubbelgebroken bitten? En welke variatie is er in dubbelgebroken mondstukken? Bij de Bit Kennisstal zal ik ingaan op deze onderwerpen en meer uitleggen over de verschillende bitten die er op de markt zijn.”

17.00 – 17.30 Lezing over dierfysiotherapie tijdens blessuresWelke rol speelt dierfysiotherapie bij het herstelproces van blessures door Francis Gommans (lid NVFD).


Francis Gommans werkt ruim tien jaar als fysiotherapeut en dierenfysiotherapeute. Ze rijdt zelf ook paard en wist al op haar twaalfde dat ze dierenfysiotherapeute wilde worden en vindt het nog steeds het mooiste beroep dat er is. Francis volgde vele specialisatieopleidingen en cursussen en geeft ook lezingen en workshops.
18.00 – 18.30 Preventie & revalidatie van blessures


Preventie en revalidatie van blessures door docent Aeres Hogeschool Dronten en ondernemer Fenna Elzinga.


“Voorkomen is beter dan genezen. Hoe kun je het risico op blessures verkleinen en hoe herken je blessures vroegtijdig. Als je je paard toch een blessure heeft wat is dan belangrijk in dit traject en wat kan het herstel proces ondersteunen.” Fenna beoefent zelf de reiningsport en is meervoudig Europees Kampioen en is twee keer aan start geweest op de Wereldruiterspelen (2010 & 2014). Deze ervaring neemt ze mee in haar dagelijkse werk. Daarnaast geeft ze 1 dag per week les op de opleiding Hippische bedrijfskunde. 


20.30 – 21.00 Dierenarts Edwin Enzerink over de begeleiding van sportpaarden op concoursDierenarts Edwin Enzerink over de begeleiding van sportpaarden op concours.


Edwin Enzerink is in 2018 aangesteld als KNHS teamveterinair van de paarden van de senioren dressuurruiters. Enzerink heeft de studie diergeneeskunde aan de universiteit Utrecht afgerond in 1996. In 2000 is hij door de Knmvd erkend als Nederlands specialist Chirurgie Paard en in 2001 door het ECVS erkend als Europees specialist.
Kijk hier voor programma van de andere dagen:


Dagprogramma vrijdag
Dagprogramma zaterdag
Dagprogramma zondag
Terug naar programmaoverzicht Bit kennisstal

Dirk-Willem-Rosie
Ymke-Groenendijk
Francis-Gommans-1
Ymke
Ymke-1
Ymke-2
Ymke-3
Ymke-4
Ymke-5
Dirk Willem Rosie
Ymke
190826143_ABFweb