28061226-1970104929683490-5780017360646364624-o-copy_orig
28061226-1970104929683490-5780017360646364624-o-copy_orig

10 tips voor winterfotografie

Nieuws

Donkere dagen, regen, wind, kou… Dat zijn nou niet de meest ideale omstandigheden voor het fotograferen van paarden. Tenminste, dat zou je denken. Maar ook tijdens de winter zijn er genoeg mogelijkheden! Bit-fotografe Fleur Louwe geeft 10 tips en tricks voor winterfotografie.


1. Kleed jezelf goed aan


Om jezelf warm te houden, klinkt een zo dik mogelijke jas als een goede oplossing. Dat is echter een slechte keus voor een fotograaf in de winter! Want hoe breng je dan makkelijk de camera voor je gezicht zonder je armen af te knellen? Trek daarom geen dikke jas aan, maar een dunnere met meerdere lagen eronder zodat je je goed kunt bewegen. Softshell jassen zijn bijvoorbeeld wat dunner, maar wel warm én wind- en waterdicht. En je staat er misschien niet bij stil, maar niet met elke handschoen kun je je camera makkelijk bedienen. 😉 


Fotografe Fleur Louwe aan het werk in IJsland

2. RAW


Ga je naar buiten om te fotograferen? Zorg dan dat je RAW-bestanden schiet in plaats van JPG. Ze nemen meer ruimte in beslag, maar tijdens het bewerken heb je er zeker profijt van. Doordat er meer informatie in het bestand zit, kun je de foto’s beter bewerken zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Het beste is natuurlijk om tijdens het fotograferen al goed op het licht te letten, maar mocht je in deze donkere dagen toch licht tekort komen, dan heb je de RAW-converter van Photoshop achter de hand.


3. Bescherm je camera tegen de regen


Wanneer je hebt besloten dat je de regen gaat trotseren, is het belangrijk om je camera droog te houden. De meeste camera’s zijn spatwaterdicht, dat is iets anders dat stortbuiproof. Heb je geen mogelijkheid om onder een afdak te staan? Vouw dan een doorzichtige poncho om je toestel heen of gebruik een doorzichtige of witte paraplu. Deze geven geen kleurzweem aan je foto’s en je voorkomt gekke kleurweerspiegelingen. 


4. Ga met je rug naar de wind toe staan


Als het bij de regen ook nog eens waait, zorg er dan voor dat je met je rug naar de wind toe gaat staan. Zo voorkom je dat de regen in je lens komt.


5. Zorg ervoor dat geschoren paarden warm blijven


Veel (sport)paarden worden in de winter geschoren. Een deken staat niet mooi op foto’s en past niet in ons ideaalbeeld, dus tijdens het maken van foto’s moeten dekens vaak af. Een paard dat het koud heeft zal echter niet beter gaan meewerken… Zorg er daarom voor dat je je tijd goed benut en bereid je goed voor. Bedenk van tevoren hoe je wilt fotograferen. Haal de dikke en onhandige winterdeken er in de stal vast af en neem een wollen deken mee die je snel op en af kan doen. Laat het paard niet koud worden en maak de fotoshoot niet te lang.


6. Niet opjagen in de wei


Niets is mooier dan een volle galop door de sneeuw, maar pas op. Jaag het paard niet eindeloos heen en weer op een bevroren bodem. De kans dat hij dan iets verzwikt of dat hij valt is vrij groot. Doe voorzichtig met hem, laat hem zijn eigen gang gaan, of - nog veiliger - hou hem netjes vast. 😉


7. Zoek naar een winterwonderpaard


Als je het weer niet kunt veranderen, verander dan het model. Er zijn nu eenmaal paarden die beter uitkomen in een bepaald seizoen. Denk maar eens aan de glanzende Arabier in de zomerzon en een IJslander in de kou. Denk na over wat goed in de situatie past en maak er gebruik van.


8. Experimenteer met licht


Op de donkere dagen komt het goed uit dat je kunt werken met licht. Leen of huur eens een lampenset en experimenteer met flitslicht. Je kunt er ook hele gave creaties mee maken! Zet de lamp eens achter het paard of recht ernaast en wissel af met de instellingen. Zorg er wel voor dat de lampen op voldoende afstand van het paard staan en dat de snoeren niet in zijn loopruimte komen. Fotografeer eerst een paard waarvan je weet dat hij rustig is. Dat werkt prettiger en is veiliger als je nog niet goed weet waar je de lampen wilt hebben. Uit ervaring blijkt dat bijna alle paarden het prima vinden om tussen de flitslampen te staan, maar laat ze wel even rustig wennen.


9. Zwart-wit


Klaar met fotograferen? Zet je foto om naar zwart-wit. Zo vallen kale bomen en het grauwe weer niet meer op. Let er wel op dat het contrast niet te laag is en alles een grijze brij wordt. In een kleurenfoto vallen ons automatisch andere dingen op dan in een zwart-witfoto, dan zie je ineens extra vormen en kunnen foute schaduwen storend zijn. Het is handig om je hier tijdens het fotograferen al bewust van te zijn. 


10. Binnenlocatie


Je kunt natuurlijk ook gewoon een binnenlocatie zoeken als het slecht weer is. Kies dan voor een binnenbak waar veel ramen zijn en waar goede verlichting is, zodat je voldoende licht hebt. Ook is het fijn als er geen reclameborden zijn, zodat je veel rust hebt en bij elke wand kunt fotograferen. 


En tot slot… Laat je niet tegenhouden door een beetje slecht weer! Pas je aan het weer aan en probeer er op een positieve en creatieve manier gebruik van te maken. Veel succes!


BIT Fleur Louwe