RanchoBosque-AllanHamilton
RanchoBosque-AllanHamilton

Beter omgaan met paarden? Werk aan een stille geest

Horsemanship Opvallend

Een paar jaar geleden kwam het boek ‘Zen Mens, Zen Paard’ op de markt, geschreven door de Amerikaanse neurochirurg en paardenman Allan J. Hamilton. Ook zijn laatst verschenen boek ‘Lead with your heart’ spreekt boekdelen. 

In antwoord op alle commotie rondom de paardensport, onderstreept Hamilton het belang van een stille geest tijdens de omgang met paarden. ‘Ons ego moet een toontje lager zingen’.

Hulp uit medische hoek

Natural horsemanship is een groeiende beweging die door paardentrainers als Pat Parelli, Klaus Hempflng en Monty Roberts al jaren wordt gepredikt. Inmiddels komt er ook uit de medische hoek kennis die jou kan helpen aan een betere band met je paard. 

Via Skype vertelt de Amerikaanse neurochirurg en paardentrainer Allan J. Hamilton: “Tijdens het werken met je paard zou je je rechterhersenhelft meer moeten leren aanspreken. Die heeft te maken met voelen, intuitie en samenwerken. In plaats van je linkerhersenhelft, die te maken heeft met ego, verbale taal en prestaties. We zijn allemaal veel te veel in de greep van de linkerhersenhelft. Mensen zijn constant bezig met dingen als: mijn paard zou zijn hoofd lager moeten houden, zijn rug moeten ontspannen, zijn benen hoger optillen. Dat is echter allemaal linkerhersenhelft gebral.”

Je intentie overbrengen

In plaats van verstandelijk bezig zijn met je paard en het rijden, zouden we ons volgens Hamilton meer moeten invoelen in het hoe en waarom een paard zich op een bepaalde manier beweegt. Hij zegt: “Het gaat om tussen de regels door lezen. En werken aan jezelf. Zodra jij je intentie helder leert overbrengen, snapt het paard je. Daarvoor heb je een leeg hoofd nodig, afwezigheid van prietpraat, een stil ego. Hoe nauwkeuriger jij met je lichaam je intentie over kunt brengen, hoe beter de relatie met je paard.”

Verbinding met de natuur

Op de vraag of mensen uit de paardensportwereld hem niet als zweverig zien, zegt Hamilton: “Nee, want als je paardenmensen ondervraagt over wat ze nu oprecht van hun paard krijgen, dan zeggen ze altijd: kameraadschap, partnerschap, vertrouwen en een band. Dat komt op hetzelfde neer als dat wat we ‘spiritualiteit’ zijn gaan noemen. Het is maar een woordje. Waar het om gaat is de ware connectie met een ander levend wezen.”

Hamilton groeide op met paarden en op zijn prachtige ranch in Tucson in Arizona fokt hij Lippizaners, zijn favoriete ras. Hij vindt dat mensen zich tegenwoordig niet genoeg verbinden met de natuur en met dieren. “De generatie die nu opgroeit, speelt computergames in plaats van buiten,” zegt hij. “Ze missen daardoor de schoonheid van samen zijn met de natuur en dieren. Je been over de rug van je paard gooien en gewoon samen een ommetje maken. Het plezier van samen een landschap verkennen. Het is onmogelijk om daar geen spirituele gevoelens van te krijgen. En onmogelijk om geen respect voor het paard te krijgen.”

Enorm vertrouwen

In zijn boeken spreekt Hamilton met veel liefde over paarden. En de titel van zijn nieuwste ‘Lead with your heart’ is veelzeggend. Vooral over het feit dat een prooidier zich zomaar overgeeft aan roofdieren zoals wij spreekt hij met veel bewondering. “Paarden nemen daarmee een enorm risico. Je kunt het vergelijken met dat jij relaxt zou moeten werken terwijl er een Bengaalse tijger op je bureau zit. 

Paarden hebben een enorm vertrouwen. Zelfs als ze mishandeld zijn, blijven ze vergevingsgezind. Ze zeggen daar eigenlijk mee: ‘Als jij hier en nu duidelijk en vriendelijk voor me bent, dan maakt het verleden niet uit’. Kunnen wij nog wat van leren.”

Bron: Bit & Cap