liggend editorial
liggend editorial

‘Wetgeving met oogkleppen op’

Nieuws

“Voor de wet is het paard een landbouwdier. Dit betekent dat de regelgeving is ingericht op diergezondheid en voedselveiligheid, niet op diefstal en echtscheidingen. Maar in de huidige maatschappij is het paard steeds meer een individu, bijna een gezinslid waarmee je als eigenaar een hechte band opbouwt en veel voor over hebt.” Lees de nieuwste editorial uit Bit 270 van Bit-hoofdredacteur Dorien van Dijk. Bit 270 ligt vanaf 11 februari in de winkel.


“Het is dan ook niet gek dat 86% van de ondervraagden in een poll op Bitmagazine.nl (958x ingevuld) het vreemd vindt als eigenaar niet geregistreerd te staan. Leg ook maar eens uit aan een willekeurige huisdierbezitter dat jouw naam in het paardenpaspoort nog niet betekent dat je automatisch ook eigenaar bent. Een paard kan van eigenaar veranderen, zonder dat dit geregistreerd hoeft te worden, dus zonder dat het paspoort aangepast wordt.


Nu wordt er in de EU wel hard gewerkt aan nieuwe regelgeving omtrent de registratie van paarden. Maar ook hier wordt enkel geredeneerd vanuit het uitgangspunt dat het paard een landbouwdier is; dat verhandeld wordt, potentiële ziekteverwekkers bij zich draagt en bedoeld is voor consumptie. Vanuit dit oogpunt is het belangrijker waar het paard gestald staat, dan wie de eigenaar is. Dus je raadt het al: vanaf 21 april 2021 moet van alle landbouwdieren het houderschap en de verblijfsplaats geregistreerd staan.


In sommige gevallen – wanneer je paard aan huis staat – ben je dit zelf. Staat je paard in een pensionstal, dan is de pensioneigenaar houder van je paard. Het paardenbedrijf krijgt volgens deze nieuwe EU-wetgeving een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) dat wordt gekoppeld aan de daar aanwezige paarden. Handig voor de overheid om te zien hoeveel paarden zich op welke locatie bevinden en hoe het bijvoorbeeld is gesteld met het inentingenbeleid.


Maar voor een individu dat afhankelijk is van de goede trouw van de pensioneigenaar, de bijrijder die het paard voor het gemak bij haar aan huis heeft gezet of een ex-echtgenoot die in goede tijden een financiële injectie heeft gedaan in de edele viervoeter, biedt deze wetgeving geen poot om op te staan bij diefstal of conflict. Gezien de rol van het paard in de maatschappij is de nieuwe wetgeving daarom op zijn minst eenzijdig te noemen en feitelijk niet van deze tijd. Wetgeving met oogkleppen op dus…


Paardenbezitters die goed op de hoogte zijn, nemen voorzorgsmaatregelen. Zij kopiëren het paspoort, fotograferen unieke kenmerken van hun paard, bewaren alle dierenartsrekeningen, nota’s van de pensionstal en zijn in het bezit van een zelf opgesteld koopcontract. Zo’n compleet mogelijke verzameling van documenten moet ‘in geval van’ instanties ervan overtuigen dat je de rechtmatige eigenaar bent van je paard. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig.


Op zo’n moment helpt het enorm wanneer de band met het paard toch niet zo hecht blijkt te zijn en een boze ex-echtgenoot op stal het verkeerde paard aanwijst als het zijne…”


Bestel Bit 270 nu in onze webshop!