Hoesten
Hoesten Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Help, mijn paard heeft een slokdarmverstopping!

Welzijn Veterinair Opvallend

Jeetje dat is schrikken! Er komt allemaal voer en slijm uit de neus van je paard en hij maakt een benauwde indruk. Dit is foute boel, maar wat moet je doen?

Probeer je paard rustig te houden. Zet hem in een omgeving waarin hij zich prettig voelt. Door stress gaat je paard zijn spieren aanspannen en sneller ademen, waardoor hij alleen maar benauwder wordt. Daarna is het verstandig om een dierenarts te bellen.

Oorzaken slokdarmverstopping

Hoe ontstaat een slokdarmverstopping nou eigenlijk? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als eerste kan voeding een oorzaak zijn. Denk hierbij aan het per ongeluk droog voeren van slobber of een groot stuk wortel dat onvoldoende gekauwd is. Ten tweede kan sedatie een oorzaak zijn. Voor een behandeling van een dierenarts of het scheren wordt een paard soms gesedeerd. Daardoor worden alle spieren van het paard een beetje slap, inclusief de slokdarmspier. Hierdoor kan het paard een slokdarmverstopping krijgen. 

Ten derde kan het gebit een oorzaak zijn. Oudere paarden die al meerdere kiezen missen, kunnen niet zo goed meer op ruwvoer kauwen. Dan slikken ze het onvoldoende vermalen voer door en kan dit de slokdarm verstoppen. 

Als laatste is er ook een aandoening genaamd mega oesofagus. Dit komt erop neer dat de slokdarm vergroot is zonder een precieze oorzaak. Dit vergrote deel kan slecht samentrekken waardoor hier gemakkelijk voer verzamelt en verstoppen.

En hoe verder?

De meeste slokdarmverstoppingen lossen spontaan weer op. Maar toch is het altijd verstandig om een dierenarts te bellen en te overleggen. Als de slokdarmverstopping niet oplost, zal de dierenarts een spierontspanner geven en een lichte sedatie. Dan zal er met een sonde via de neus gekeken worden waar de verstopping zit. Daarna kan de verstopping zo nodig verweekt worden om hem daarna uit te spoelen. Als de verstopping er dan uit is, worden de longen gecontroleerd op voeraspiraties als gevolg van eventuele verslikkingen. Het paard mag even niet eten om de slokdarm tot rust te laten komen en de komende dagen word de temperatuur gecontroleerd om een eventuele longontsteking tijdig op te merken.

Annette Dijkstra,
Paardenarts en -tandarts bij de Hofstede

Bron: Bit & Cap