Madeliefje
Madeliefje Madeliefje

Maak een snackwandeling met je paard

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding Weidebeheer

De tijd waarin we nu leven, vraagt om creatieve oplossingen. We kunnen niet genieten van het mooie weer op een terrasje, maar ook het rijden van concoursen is even geen onderdeel van onze routine. Daarom zoeken we naar leuke en bovenal veilige en verantwoordelijke alternatieven. En daar komen ook heel leuke activiteiten bij naar voren, waar we voorheen misschien nooit aan gedacht hebben. Neem je paard bijvoorbeeld eens mee op snackwandeling!

Snackwandeling?

We horen je al denken: op snackwandeling? Maar ik weet helemaal niet wat mijn paard wel en niet mag eten en wat goed voor hem is. Geen stress, je bent niet de enige. Het is namelijk wel zo handig om te weten wat je paard precies kan eten.

In 2018 overleed de jongste merrie van Caroline Crijns aan de gevolgen van esdoornvergiftiging. Haar wereld stond op z’n kop, hoe kon dit nou gebeuren in haar eigen weiland? “Ik ging van start met mijn eigen onderzoek en ontdekte meer dan 40 verschillende planten, bloemen & kruiden in onze eigen weide. Ik bracht ze één voor één in kaart en ontdekte dat een groot deel van deze planten eetbaar is voor paarden en dat enkele van hen zelfs geneeskrachtige werkingen hebben!”

Zo geeft Caroline tegenwoordig complete online cursussen en mag ze zich inmiddels ervaringsdeskundige noemen. Ze zette voor ons veilige snacks op een rijtje.

Bladeren en bast: wilgen en berken

“Van deze bomen zijn de bladeren en bast heel erg gezond! Gebruik wilg als pijnstiller bij artrose (maar wees voorzichtig bij maagklachten). Berk reinigt, werkt bloedzuiverend en is ontstekingsremmend.”

Veelvoorkomende planten en bloemen:

Madeliefje


Madeliefje 

“Dit veelvoorkomende bloempje heeft een reinigende werking en is samen met paardenbloem en brandnetel uitermate geschikt als voorjaarskuurtje. Madeliefjes werken helend, ontstekingsremmend en aansterkend. Wat een alleskunner deze bloem!”

Kleefkruid


Kleefkruid

“Dit plantje herken je misschien niet direct, omdat hij wat minder opvalt dan de rest. Als je goed zoekt, kun je hem toch vrij snel herkennen aan de vorm van het blad. En als je nog even geduld hebt, zie je vanaf juni kleine, witte kroontjes verschijnen. Dit krachtige plantje werkt reinigend en ontstekingsremmend.”

Paardenbloem


Paardenbloem

“Deze gele bloem kom je in bijna ieder weiland en langs de weg wel tegen. Het bloempje heeft een reinigende werking en ondersteunt de werking van de lever.”

Herderstasje


Herderstasje

“Op zoek naar een natuurlijk middel tegen diarree? Het herderstasje biedt uitkomst. Het zit namelijk bomvol voedingsstoffen. Zo kan het bloempje een positief effect hebben op de spieren, huid en slijmvliezen en bij diarree.”

Smalle weegbree


Smalle weegbreet

“Hoest je paard, heeft hij last van diarree of maag-/darmklachten? Maak dan gebruik van de mineralen en vitamine C die verstopt zitten in dit plantje. Je komt ze bijna in iedere berm wel tegen.”

Braamblad


Braamblad

“Let goed op voor de prikkende stekels van deze groene vriend. Met een kleine snoeischaar knip je voorzichtig de jonge scheuten van de plant. Hierop zitten ook nog geen prikkende stekels. De scheuten bevatten stoffen die het bloedsuiker doen verlagen. Laat dat nou net van pas komen in deze tijd van het jaar met al dat jonge gras. Ook helpt dit plantje bij het ondersteunen van het maag-darmsysteem en werkt het goed tegen diarree.”

Brandnetel


Brandnetel

Wie van ons heeft er niet ooit een vervelende ervaring gehad met dit plantje? “Ja, hij prikt, maar is ook super gezond! Niet alleen voor je paard, maar ook voor de mens biedt dit plantje een zuiverende werking. LET OP! Voer dit plantje wel gedroogd aan je paard. Samen met paardenbloem en het madeliefje, maak je een gezond voorjaarskuurtje.”

Voorjaarskuurtje

Alle bovenstaande plantjes, kun je inclusief schone wortel met een gerust hart voeren. Caroline heeft ook een goede voorjaarstip: “Dunne mest is in deze tijd van het jaar een veelvoorkomend probleem. Paarden gaan over op het eten van gras i.p.v alleen maar hooi en daar reageert het lichaam op. Maak een ‘voorjaarskuurtje’ van Madeliefjes, Paardenbloem & Brandnetel om het lichaam te reinigen. Let altijd op dat je niet overmatig en nooit langer dan zes weken achter elkaar voert.”

Dan zijn er ook nog planten en bloemen die je maar beter kunt vermijden.

Boterbloem


Boterbloem

“Ze zien er dan misschien schattig uit, maar boterbloemen zijn geen! gezonde snack voor paarden. Loop deze wolf in schaapskleren dan ook maar liever voorbij.”

Berenklauw


Berenklauw

“Deze groene reus is er in twee varianten. De reuzenberenklauw als bovenstaand afgebeeld en de gewone berenklauw. Ze groeien tussen het gras en hebben grote bladeren. De grote variant is makkelijk te herkennen, maar wees ook waaks voor de kleine varianten tussen al het groen.”

Esdoorn


Acer pseudoplatanus, gewone esdoorn

“Wees extra op je hoede voor zaailingen en jonge scheuten. Al bij minimale inname vormt deze plant een groot risico. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan altijd een dierenarts!”

Veel plezier en stay safe!

“Met deze tips wordt een wandeling een ware traktatie voor je paard. Twijfel je over een bepaalde plant? Laat hem dan vooral lekker staan en ga op zoek naar een van de veilige planten uit bovenstaand lijstje.”

Bron: Bit & Cap

boterbloem
paardenbloem
Bereklauw
herderstasje
brandnetel
braamblad
kleefkruid
weegbree
Acer pseudoplatanus, gewone esdoorn
braamblad