Paardrijden met gevoel cover
Paardrijden met gevoel cover

Paardrijden met gevoel - deel 1

Nieuws

Alle antwoorden op rijkunstige vragen


Er zijn veel goede boeken over paardrijden. De meeste beschrijven echter een ideaalsituatie, hoe het eruit moet zien als je een bepaalde oefening doet. Thuis gaat de fanatieke ruiter aan de slag en wat blijkt? Het paard doet het niet zoals in het boek staat. Hij wil niet buigen, of buigt juist te veel. Hij blijft niet recht of wil niet opzij. Wat nu?

Vaak krijgt een paard de schuld als iets niet goed gaat. ‘Hij doet het niet’, is een veelgehoorde kreet. Er zijn echter maar weinig paarden die niet willen. Meestal begrijpen ze niet wat de ruiter bedoelt. Of ze doen eigenlijk precies wat de ruiter aangeeft, maar heeft niet in de gaten dat zijn hulpen iets anders zeggen dan wat hij in zijn hoofd heeft.

Paardrijden kun je niet leren uit een boek. Maar het kan je wel aan het denken zetten. Dat is precies de bedoeling van dit boek: nadenken over wat je doet op een paardenrug en bovenal voelen wat er gebeurt. Veel ruiters zijn gewend aan de bewegingen van hun eigen paard en voelen niet meer bewust. Zet een knop om en concentreer je op het gevoel dat het paard je geeft. Door daar op in te spelen, verdwijnen al veel van de rijproblemen.

 

De ruiter is de baas, maar het paard is de opdrachtgever. Dit spel werkt alleen als de ruiter ook luistert naar zijn paard. En dan kom je samen tot het doel.

Auteur: Wim Bonhof en Tessa van Daalen