160627119_ABFweb
160627119_ABFweb

DIY: Maak een ‘equestrian bullet journal’ over jouw paard

Nieuws

In het hoofd van paardenmensen gaat iedere dag wel het woord ‘paard’ om. Waarschijnlijk vaker dan handig is. Hoe fijn zou het zijn om al die gedachten van je af te schrijven? Wat dacht je van jouw eigen ‘equestrian bullet journal’: één boekje om al jouw paardenplannen, afspraken én dromen in te verzamelen. Bit legt je uit wat ‘bullet journaling’ is en hoe je jouw eigen journal begint!


Wat is ‘bullet journaling’?


Bullet journaling is super populaire methode om taken, afspraken en gedachten in een notitieboekje te ordenen. Lekker ouderwets met pen en papier. Het wordt echter steeds populairder om niet alleen je wirwar van gedachten op het notitieboekje los te laten, maar ook je creativiteit. Plak er foto’s van je paard in, gebruik stempels om structuur aan te brengen in je pagina’s of fleur het boekje op met washi-tape en leuke stickers. 


Wat heb je nodig?


Het enige wat je nodig hebt is een pen en een mooi notitieboek. Je kunt zelf kiezen wat je het fijnste vindt, maar vooral notitieboekjes met stippen in plaats van lijnen zijn erg handig. Dit gestipt papier maakt het makkelijk om nette vakjes, lijnen en perfecte lijstjes te maken.


Meer heb je eigenlijk niet nodig, maar stiekem is een van de leukste dingen aan het maken van een journal het aankleden van de pagina’s. Verzamel kleurrijke stiften, leuke stempels, stickers, kaartjes, plaatjes, knipsels, foto’s of mooie stukjes papier. Winkels zoals de HEMA, Action en Xenos hebben hartstikke leuke, betaalbare spulletjes om te gebruiken in je journal.


Kijk voor inspiratie zeker eens op Instagram en Pinterest. Daar kun je tal van prachtige voorbeelden van bullet journals (ook wel BuJo’s genoemd) vinden. Het draait al lang niet meer om het maken van lijstjes alleen: hoe mooier je de pagina’s maakt, hoe leuker om op terug te kijken. Het is misschien niet bijzonder praktisch, maar kan misschien wel een ontspannende, bijna therapeutische werking hebben. Zet een kopje thee, leg je telefoon weg en ga (net als vroeger) eens een uurtje knutselen! 


Wat schrijf je allemaal op?


Je kunt je journal naar eigen inzicht indelen, maar meestal bestaat een journal uit een inhoudsopgave, een jaarplanning, maandoverzicht, weekoverzicht en eventueel een dagoverzicht. De meeste journalers houden achterin hun boekje of na de jaarplanning een aantal bladzijdes vrij voor doelen en lijstjes. 


In je journal kun je alles bijhouden wat met je paard te maken heeft: plan je wedstrijden en lessen in, maak een trainingsplan, evalueer hoe het met je paard gaat en stel doelen en dromen voor de toekomst. Verderop vind je een lijstje van leuke ideeën. 


Hoe begin je een journal?


Begin je journal met een inhoudsopgave. Laat hiervoor een of twee pagina’s voorin je boekje vrij. Zo kun je later precies noteren op welke pagina welke maand begint of waar je jouw doelenlijstje kunt vinden. Na je inhoudsopgave kun je een pagina maken met wat informatie over je paard en bijvoorbeeld een leuke foto.


Erg belangrijk om te weten: in een bullet journal werk je nooit vooruit. Het enige wat je van tevoren maakt is je jaarplanning: deze beslaat meestal één of twee pagina’s en ziet er uit als een kalender met een overzicht van de maanden. 


De meeste journalers houden na hun jaarplanning een aantal pagina’s vrij voor lijstjes, maar je kunt als je zeker wilt zijn dat je genoeg ruimte hebt, deze ook achterin je boekje kwijt. 


Zo maak je een maand-, week- en dagplanning


Omdat je nooit vooruit werkt, maak je iedere maand een nieuwe maandplanning. De layout kun je zelf bepalen. Meestal bestaat de spread uit een kalenderoverzicht van de maand en verschillende leuke lijstjes. Schrijf hier bijvoorbeeld belangrijke wedstrijden op en laat wat ruimte over om aan het einde van de maand de hoogtepunten te noteren.


Na de maandplanning volgt de weekplanning. Je kunt hier dezelfde lijstjes maken als in je maandplanning, maar nu specifiek gericht op de desbetreffende week. Je kunt het bij de weekplanner houden of daarachter nog een aantal dagboekpagina’s maken, waarbij je de meest bijzondere dagen (bijvoorbeeld een wedstrijd) wat gedetailleerder beschrijft. 


Op deze maand-, week- en dagpagina’s kun je ook zogenaamde ‘trackers’ kwijt, waarbij je zaken op een (vaak erg creatieve) schematische manier bijhoudt. Maak bijvoorbeeld een overzichtje van wat je met je paard hebt gedaan en geef dit met kleurtjes in een legenda aan.


Is de week voorbij, dan maak je weer een nieuwe weekplanning. En na iedere maand maak je weer een nieuwe maandspread. Week voor week en maand voor maand maak je zo jouw journal vol. 


Achterin je notitieboek kun je ruimte laten voor handige lijstjes. Verzamel inspirerende quotes, stel je doelen voor het volgende jaar of houd belangrijke afspraken bij. Je kunt zelf zo creatief zijn als je wilt!


Leuke ideeën voor in je paardenjournal


Op internet vind je volop inspiratie voor de invulling van je journal. Veel ideeën worden vooral toegepast op het dagelijks leven, maar kun je ook prima vertalen naar jouw paardenleven. Een paar leuke suggesties:


  • Evalueer je les

Houd bij hoe je paard aanvoelde, noteer tips van je instructeur, schrijf je huiswerk op en stel doelen voor je volgende les.


  • Maak een lijstje met belangrijke afspraken

Maak een simpel lijstje van alle belangrijke afspraken met de dierenarts, hoefsmid, tandarts en fysiotherapeut. Noteer ook wanneer je paard een wormenkuur heeft gehad en houd bij wanneer het tijd is voor zijn volgende vaccinatie.


  • Plan je wedstrijden

Dit jaar niet echt van toepassing, maar volgend jaar hopelijk weer wel! Maak achterin je journal een overzicht van alle wedstrijden waar je dit jaar aan mee zou willen doen.


  • Houd je uitgaven bij

Paarden zijn duur. Voor je eigen gemoedsrust kun je misschien maar beter je ogen dichthouden wanneer je weer je stalgeld overmaakt, maar soms is het verstandiger om nauwkeurig bij te houden wat je nou precies aan je paard uitgeeft. Stel een budget en ga na of je je daaraan kunt houden.


  • Stel doelen voor 2021

Het is bijna tijd voor goede voornemens: schrijf in je bullet journal op wat je in 2021 hoopt te bereiken! Extra leuk om aan het eind van het jaar na te gaan wat hiervan terecht is gekomen.


  • Maak spaarpotjes

Zou je eigenlijk graag een paar nieuwe rijlaarzen laten aanmeten maar komt ’t er maar niet van? Maak dan een spaarpotje en werk zo stapsgewijs toe naar je doel! 


  • Houd een rij-overzicht bij

Maak een ‘tracker’ waarbij je al jouw ritjes van de maand met schematische blokjes bijhoudt. Werk met een legenda en geef ‘springen’, ‘dressuur’, ‘wedstrijd’, ‘buitenrit’ en ‘les’ allemaal verschillende kleurtjes. Aan het einde van de maand kun je in één oogopslag zien wat je zoal gedaan hebt en deze planning misschien bijstellen voor de volgende maand!


Bron: Bitmagazine.nl