EOS Milano 2
EOS Milano 2

Overleefd: Equine Grass Sickness

Nieuws

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen van paarden die een engeltje op hun schouder hadden. De paarden hebben iets ernstigs meegemaakt en er op wonderbaarlijke wijze niet veel aan over gehouden. Lees over Milano, het paard met Grass Sickness.


Fotograaf: Tyrza van Maanen photography

Malissa Stouten (24) & Milano


KWPN’er Milano wordt dit jaar 4 en heeft al meer meegemaakt dan menig ander paard. Malissa kocht hem anderhalf jaar geleden met de intentie om Milano uit te brengen in de dressuursport. Milano is nog niet zadelmak. De band tussen Milano en Malissa is, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt en het feit dat ze elkaar nog niet zo lang kennen, erg goed.


Malissa Stouten trof haar paard Milano in april 2020 aan met een zaadstrengontsteking. Deze was ontstaan na de castratie. “Milano moest met spoed geopereerd worden in Utrecht. Hij heeft 5 uur op de operatietafel gelegen en een week op de IC aan het infuus gestaan. Na 18 dagen mocht hij naar huis en kon het revalideren beginnen. We dachten toen dat alles goed zou komen”, begint Malissa.


Koliek


Eenmaal thuis werd al snel duidelijk dat haar paard zich niet beter voelde. Malissa: “Hij had constant last van koliek en na één dag thuis hebben we hem teruggebracht naar de kliniek.” Daar werd een maagscopie gemaakt. “Er kwam uit dat Milano veel maagzweren had. Waarschijnlijk was hij hierdoor ‘koliekerig’.” Het paard kreeg medicatie. Toen Milano niet opknapte en last bleef houden van koliek is er een nieuwe maagscopie gemaakt. Uit de tweede maagscopie kwam een dunne darmontsteking. “We gingen naar huis met nieuwe medicatie. Nu moest hij wel echt gaan opknappen.”


Ondertussen was het juni en leek het steeds beter te gaan met Milano. Hij begon aan te komen en werd fitter. Totdat hij heftige koliekaanvallen kreeg. “We gingen met spoed naar de kliniek. Milano heeft 2 weken in de kliniek gestaan, maar ze konden niet vinden wat er aan de hand was”, vertelt Malissa. “Milano had geen maagzweren meer en de darmontsteking was onder controle.”


Toen haar paard een aantal dagen koliekvrij was, mocht hij weer mee naar huis. Daar werd het niet beter. Milano had veel koliekaanvallen. Hij stond een aantal dagen thuis, dan weer een aantal dagen op de kliniek en dit herhaalde zich. De dierenartsen konden niet vinden wat er mis was. 


Malissa: “Milano werd steeds zwakker. Ik zat nachtenlang bij zijn stal en de dierenarts was er wel 4 keer in de week. Hij vocht zich overal doorheen maar raakte duidelijk op. Het was toen al september en de opties raakten op. We hadden alles onderzocht wat onderzocht kon worden.”


Grass Sickness


In een gesprek met de specialisten kwam de laatste optie ter sprake. Dit was om Milano te opereren. Zo konden de dierenartsen kijken of ze binnenin wat konden vinden. “Als ze iets zouden vinden wat niet te herstellen was of ze wisten het echt niet zouden we Milano niet uit de narcose laten komen. Ineens had een van de specialisten het net voor de operatie over Grass Sickness.” Er werd een EMG (elektromyografie) gemaakt en hieruit kwam dat Milano inderdaad Equine Grass Sickness heeft. De prognose was erg slecht en er was niks aan te doen...


Toen Milano een dag na de EMG weer een heftige koliekaanval had en geopereerd moest worden kwam het besluit voor Malissa dichterbij om haar paard te laten gaan. “Hij was echt op… Ik was een keus aan het maken toen Milano ineens opstond en met de minuut beter werd. Op dat moment wist ik dat ik er alles aan moest doen om hem er bovenop te krijgen en dat hebben we gedaan. Ik heb samen met de specialisten een heel plan gemaakt en grenzen getrokken. We hebben een heel ander rantsoen samengesteld.”



Hoe is het nu?


Milano kreeg gelijk geen hooi meer; een wereld van verschil. “Hij was in de voorafgaande maanden nooit langer dan 5 dagen koliekvrij geweest en sinds hij geen hooi meer kreeg, was hij ineens 60 dagen koliekvrij. Hij was echt heel happy en fit. Het hooi werd ingeruild voor slobber en compact gras.


Helaas ging het na 60 dagen koliekvrij te zijn weer mis. De koliek kwam terug. Malissa stond op het punt haar paard in te laten slapen, omdat ze niet meer wist wat ze nog kon doen. De laatste optie die eerder was besproken, het paard open laten maken en kijken of de specialisten op de kliniek binnenin wat vonden, werd nu uitgevoerd. Dit gebeurde eind maart 2021. De specialisten vonden een dunne darm vol met witte bultjes. “Ze hadden dit nog nooit gezien. Er werd een biopt genomen en hieruit bleek dat het ging om veel kleine ontstekingen bij elkaar. Het is een wonder dat Milano de operatie overleefd heeft en dat er iets uitgekomen is, omdat dit echt het enige was wat we nog konden doen. Milano is nu nog herstellende van de operatie. Wanneer hij hersteld is beginnen we met de behandeling van deze ontsteking door middel van injecties. Na 6 weken behandeling horen de ontstekingen weg te zijn en ook niet meer terug te komen. We hopen dat dit de oorzaak was van de koliek”, vertelt Malissa.



“We doen er nu alles aan om hem helemaal koliekvrij te krijgen. Het blijft natuurlijk een zorgenkindje maar ondanks alles ben ik zo blij met hem. Het is een heel bijzonder paard en echt mijn maatje.”


Als de behandeling aanslaat wil Malissa Milano rustig gaan inrijden. “Het is een paard dat graag wat wil doen. Hij ziet er nu ook niet meer ziek uit. Mocht dit niet gaan, dan hoop ik hem lekker op de wei te kunnen zetten. Rijden is na alles niet meer het belangrijkste,” vertelt Malissa. “Ik wil iedereen graag meegeven dat je je paard nooit moet opgeven, omdat wonderen bestaan en ze zijn het allemaal zo waard!”, sluit Malissa af.  


In Bit 281 vind je meer portretten van paarden die een engel op hun schouder hadden.


Wil je jouw paard ook opgeven voor deze wekelijkse online rubriek? Mail dan naar Redactie@bitmagazine.nl(tav Rubriek Overleefd).


Bron: Bitmagazine.nl

EOS-Milano
EOS-Milano-1
EOS-Milano-3
EOS-Milano-3-2