100126102_ABFweb
100126102_ABFweb

De belangrijkste les: Geduld

Training Opvallend

Helder een vraag stellen is iets anders dan je paard dwingen antwoord te geven, vertelt Tessa van Daalen, auteur van het boek Paardrijden voor je plezier. “In je leven komen soms mensen voorbij die voor een doorbraak of een ommekeer zorgen. Ik dacht dat ik al heel wat wist van paarden. Maar een interview met de Franse paardenman Frédèric Pignon betekende een keerpunt. Het onderwerp was geduld.”

“Heb jij genoeg geduld om te wachten tot je paard je begrijpt? Volgens Frédèric Pignon duurt dat namelijk langer dan je denkt. Veel ruiters laten zich opjagen door een agenda, verwachtingen of een naderende wedstrijd. Ze gaan doordrammen en afdwingen. Paarden worden daar zenuwachtig van en het doet iets met hun vertrouwen. Pignon legde uit dat een paard de tijd moet krijgen om zelf uit te vinden wat je bedoelt. Als je hem forceert of dwingt is de kans groot dat je in een lastige of spannende situatie geen antwoord krijgt of het verkeerde.”

“Nieuwe oefeningen leer je stap voor stap aan. Pignon laat zijn paarden aangeven wanneer ze klaar zijn voor de volgende stap. Dat leek mij nogal vrijblijvend. Je hebt er types bij die, als ze zelf mogen beslissen, niet verder komen dan de wei. Hij moest hard om mij lachen en concludeerde dat ik de ware betekenis van ‘geduld’ niet bevatte.”

Consequent

“Bang dat je zo nooit resultaten behaalt? Geduld hebben betekent volgens de Fransman niet dat je geen grenzen stelt. Je moet juist duidelijk en vooral consequent zijn. Maar helder een vraag stellen is iets anders dan een paard dwingen antwoord te geven. Forceer ze niet gehoorzaam te zijn. Je mag heus aangeven dat hij niet over je heen mag lopen. Maar maak hem niet zo bang dat hij niet in je buurt durft te komen.”

‘Je moet juist duidelijk en vooral consequent zijn’

“Geef grenzen aan. Laat een paard daarbinnen zelf beslissen. Een voorbeeld? Hij mag niet harder gaan zonder dat je daar een hulp voor geeft. Doet hij dat wel, neem hem terug en verminder de teugeldruk weer. Misschien moet je dit duizend keer herhalen. Doe dat zonder boosheid. Houd niet uit voorzorg de druk erop. Geef aan wat je wil, maar dwing hem er niet toe. Er komt echt een moment dat hij in dat gewenste tempo blijft.”

Kleine stapjes

“Geef je paard de tijd om informatie te verwerken. Als iets niet lukt, vraag jezelf af wat hij niet begrijpt. Kan je je vraag aanpassen of een stukje van de opdracht eruit lichten? Wees tevreden met kleine resultaten. Stop voordat het fout gaat. Stel dat je een schouderbinnenwaarts inzet en hij begint super, maar halverwege gaat het mis. Hij begrijpt niet dat het eerste deel wel de bedoeling was. Jouw paard heeft geen idee wat goed of fout is.”

‘Wees tevreden met kleine resultaten. Stop voordat het fout gaat!’

“Een paard africhten kost tijd, er bestaat geen ‘shortcut’. De één heeft meer aanleg en talent dan de ander, maar in de basis is het hetzelfde beest. Niet alleen kost het spieren en pezen een bepaalde tijd om sterk genoeg te worden, zijn hoofd moet de informatie ook verwerken. Je kunt niet aan de buitenkant zien of dat is gelukt.”

“Als iets niet gaat zoals gepland, is je paard niet stom. Dan ben jij niet flexibel genoeg om andere oplossingen te vinden. Helaas wordt vaak de kwaliteit van een paard in twijfel getrokken, in plaats van de africhtingsvaardigheid van de ruiter.”

  • Leg je telefoon weg als je met je paard bezig bent
  • Je grenzen aangeven is iets anders dan dwingen
  • Als iets niet lukt, zoek je een andere manier om het op te lossen
  • Stop voor het fout gaat


100126092_ABFweb