IMG_6939
IMG_6939

Maak een eind aan overmatige wedstrijdspanning

Training Mental Coaching Opvallend

Vlinders in je buik, een droge mond en klamme handen: de spanning is duidelijk voelbaar. Je twijfelt of je aan alles hebt gedacht en of je er wel klaar voor bent. Als je weleens wedstrijden rijdt of gereden hebt, dan herken je dit: wedstrijdspanning.  

Op het moment van schrijven worden de wedstrijden zonder publiek gereden. Voor de een geeft dit extra spanning, voor de ander is het juist een opluchting. 

Fight-or-flight response 

“Om in actie te kunnen komen, heb je een bepaalde mate van alertheid nodig.”, legt Manon Mansier uit. “Dat regelt je lichaam met behulp van het zenuwstelsel en hormonen. En er is een psychologische component. De bekendste hormonen zijn adrenaline en cortisol, ook wel de stresshormonen genoemd. Zij zorgen voor een kettingreactie in je lichaam, de fight-or-flight response. Hierdoor ben je klaar voor actie: het aangaan óf weglopen voor de situatie. Je kan je voorstellen dat er bij kleine acties minder stresshormonen vrijkomen dan bij uitdagende situaties.”

“In het geval van een wedstrijd heb je die alertheid en activatie nodig om te kunnen presteren. Je hart gaat sneller kloppen om je spieren van voldoende zuurstof en energie te voorzien. Je staat als het ware ‘aan’, klaar om een inspanning te leveren.”  

‘Een gezonde hoeveelheid wedstrijdspanning helpt je dus te focussen op je paard, de ring en het uitvoeren van je taak’

“Naast die fysiologische processen in je lichaam gebeurt er ook van alles in je hoofd. Je brein maakt bijvoorbeeld een inschatting of je de uitdaging aan kan of niet. En je concentratie op je taak neemt toe. Dit hoort allemaal bij een normale stressrespons. Een gezonde hoeveelheid wedstrijdspanning helpt je dus te focussen op je paard, de ring en het uitvoeren van je taak. En bereid je lichamelijk voor op je inspanning.”

“Waar opmerkelijk veel ruiters (en andere sporters) nooit over nadenken is de wedstrijdspanning van de tegenpartij. Zodra je je realiseert dat je tegenstander hoogstwaarschijnlijk net zoveel spanning ervaart als jijzelf, verlaagt je eigen spanning. In plaats van je druk te maken om spanning, gebruik je deze rustgevende eyeopener. Het blijft spannend, maar je bent niet de enige die dit zo ervaart.”