bitten
bitten

Bustrens versus watertrens

Training Hanarchement Opvallend

Trensbitten zijn misschien wel de meest gebruikte bitten in de paardenwereld. Alleen wie weet het verschil tussen de werking van een bustrens (met vaste ring) en een watertrens (met losse ring)? Los van alle soorten bitten die er op de markt zijn, hierbij een basisuitleg.

Bustrens

“De traditionele bustrens heeft over het algemeen een recht, enkel gebroken mondstuk. Het is  ontwikkeld om stabiliteit te geven in de paardenmond bij een voorwaarts-neerwaartse druk”, legt bitexpert Gail Johnson uit. “Het mondstuk is ontworpen om in te werken (knijpen) op de buitenste randen van de tong en zorgt voor controle.”

Uitwerking op het paard

Met een niet gebroken bustrens (stang) wordt het paard uitgenodigd om naar het bit toe te lopen. “Het kan voorkomen dat een paard op het bit gaat hangen, of dat er minder controle is”, volgens Johnson. “Uitzondering hierop is de ongebroken Myler bustrens. Die heeft als voordeel dat de zijkanten los van elkaar kunnen worden bewogen, zodat de ruiter ervoor kan zorgen dat het paard minder op het bit blijft hangen.”

Bij welk paard?

“Een bustrens is vaak een goede keus bij een gevoelig paard dat stabiliteit nodig heeft om vertrouwen te krijgen in het bit”, aldus Johnson. “Bustrensen zijn ook geschikt voor paarden met paarden met extra grote lippen. Hierbij schuurt dit soort bit minder door de mond.” Grand prix-dressuurruiter Stef Eardly vindt dat een bustrens makkelijker stuurt dan een watertrens, vanwege de vaste bitringen. Je kunt dan preciezere aanwijzingen geven, is zijn mening.

Watertrens

“De watertrens is het meest populaire bit. Dat zie je bij alle merken en ontwerpen”, zegt Gail Johnson. “Het is beweeglijker dan een bustrens, en omdat het mondstuk niet gefixeerd is, is er ook geen vaste druk op de tong. De losse ring is verkrijgbaar in doorsnedes van verschillende diameters. Met de grootste heb je de minste kans om het bit door de mond te trekken. Deze wordt het meest gebruikt in de racesport. De kleinste wordt meestal gebruikt bij een stang- en trenshoofdstel.”

Beweeglijker

Omdat de ring door de mond getrokken kan worden, is de teugelhulp niet zo direct als die bij een bustrens. Dit kan ook tot gevolg hebben dat er meer beweging in de mond is, wat afleidend kan werken bij of oncomfortabel is voor bepaalde paarden. Het is belangrijk dat de losse ringen goed passen, zodat ze niet in de wangen van het paard drukken.

Bij welk paard?

“Dit bit past het beste bij paarden die gewend zijn om contact te nemen op het bit en niet rommelen met hun mond. Een losse ring kan goed passen bij een sterker paard, omdat het meer controle geeft dan een vaste bustrens. Het is ook goed geschikt bij een paard dat leunt op een bit met een vaste ring”, besluit Gail Johnson.

Bron: Horse and Hound.

Trensbit