220509484_ABFweb
220509484_ABFweb Trainen van je paard ... hoe zen ben jij?

Trainen van je paard: minder doen met meer resultaat

Nieuws

Heb jij een plan voor het trainen van je paard? Bepaal jij je doelen en de tijdsduur van tevoren? Dat is een mooi uitgangspunt, vooral als je hier flexibel mee om kunt gaan.


Trainen van je paard en schema’s


Op het moment dat je je namelijk vasthoudt aan schema’s is de kans groot dat je stopt met voelen. Wat heeft je paard vandaag nodig? En hoe voel jij je?


Lukt het jou om je plannen te wijzigen als je tot de conclusie komt dat één van jullie zich niet goed genoeg voelt voor een training of móet je je aan het schema houden?


Menselijk oogpunt


In onze westerse maatschappij is alles gericht op efficiëntie: zoveel mogelijk doen in korte tijd. We hebben overvolle agenda’s, rennen van hot naar her en we voelen ons schuldig als we even ‘niks’ doen op de bank.


Niet zo gek dat we dit ook meenemen als we naar stal gaan. Zonde, want onze paarden zijn toch onze hobby en ontspanning?


Zolang we echter vanuit ons hoofd leven, is het heel lastig om ons haastige bestaan los te laten. We komen op stal aan, gooien een zadel op ons paard en gáán!


Of we raken geïrriteerd omdat ons paard niet zo’n haast heeft en alles juist extra langzaam lijkt te doen. En wees eens eerlijk, ben je op zulke moment bewust aan het genieten met je paard?


Vanuit het paard


Paarden hebben geen agenda’s, geen horloge en dus ook geen haast. Ze leven in het ‘nu’ en hebben werkelijk geen idee welke dingen wij allemaal voor hen hebben bedacht. Als kuddedieren voelen ze elkaar en ons ontzettend goed aan.


Ze nemen dus ook ons stress over en voelen zich gespannen als we met hen bezig zijn. Voor paarden is het veel fijner om een eigenaar of verzorger te hebben die zich bewust is van zichzelf en die blijft ademen en voelen.


Dat is namelijk de enige manier om een échte connectie met je paard aan te gaan. En ja, dat kan betekenen dat je op sommige dagen je trainingsschema aan de wilgen hangt en iets anders gaat doen met je paard.


Less is more


Paarden leren mij steeds opnieuw dat we veel minder mogen doen. Kortere trainingen, minder vaak trainen, minder moeten, minder haasten, minder verwachtingen etc.


Zoals gezegd is er niks mis met een trainingsschema; het kan zelfs heel helpend zijn. Het schiet echter zijn doel voorbij als je je hierin vastbijt. Blijf altijd kijken naar wat jij en je paard nodig hebben. De ervaring leert dat paarden vaak veel beter gaan op een kortere training.


We vergissen ons nog weleens in de verwerkingstijd die ze nodig hebben. Een  weeklang de trainingen overslaan kan zelfs wonderen doen!


Voor ons menselijk brein is dit echter bijna niet te bevatten, omdat wij geprogrammeerd zijn met het idee dat je voor een goed resultaat altijd heel hard en veel moet werken.


Uitdaging trainen met je paard


Bij deze wil ik je uitdagen om de komende week wat vaker bij jezelf en je paard in te checken. Merk je dat je haast hebt? Vertraag. Merk je dat je geïrriteerd raakt, stop met de training.


Heb jij geen zin of is je paard moe? Ga lekker iets anders doen! Ga alleen trainen als het voor jullie beiden op dat moment goed voelt en let ook eens op het effect van de duur van de training.


Op het moment dat je flexibel kunt omgaan met je doelen en meer kunt voelen, zul je veel meer ontspanning ervaren in je leven.


Ook je paard gaat hierin mee, waardoor je vanuit een echte verbinding met elkaar samenwerkt. En trust me, dat gaat ook zijn vruchten afwerpen voor je trainingsdoelen!


(Paula van de Geest voor Bit & Cap online, overname zonder bronvermelding en werkende link niet toegestaan)