Hoofdstel
Hoofdstel Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Een perfect passend hoofdstel

Welzijn Hanarchement Opvallend

Maat Full is net te groot, maat Cob is te klein. Een ander hoofdstel lijkt qua maat prima, maar is qua pasvorm weer niet optimaal; het vinden van het ideale hoofdstel voor je paard is soms niet makkelijk. Hoe zorg je voor een goed passend hoofdstel, zonder je spaarvarken kapot te hoeven slaan?

Lezlee-Jaynee Stones, eigenaresse van hoofdstellen-/ruitersportzaak Senots Ltd beantwoord deze vraag aan Horse and Hound. “Dit is een veelvoorkomend probleem. Paarden hebben doorgaans geen ‘standaard hoofdstel’ maat hoofd. Denk dus niet dat je paard abnormaal is.”

Meerdere maten

Het ideale hoofdstel, als we het over de juiste maat voor je paard hebben, bestaat waarschijnlijk uit ten minste twee verschillende maten. “Mijn eigen paard, een grote warmbloed, draagt een hoofdstel dat bestaat uit onderdelen van drie verschillende maten. Hij is een typische warmbloed; hij heeft ruimte nodig bij het kopstuk en heeft flinke wangen, waardoor hij maat Extra Full kopstuk nodig heeft. Daarentegen versmalt zijn hoofd richting zijn neus en heeft hij een maat Full neusriem nodig. Hij heeft een vrij plat voorhoofd, niet hol en ook niet bol, dus een frontriem in maat Full past prima. Vanaf de basis van zijn oren tot aan zijn mondhoek heeft hij een vrij kort, compact hoofd, daarom heeft hij bakstukken in maat Cob nodig. Om de optimale pasvorm te bereiken heeft mijn paard dus hoofdstelonderdelen in drie verschillende maten nodig.” 

Dit geldt niet enkel voor het paard van Stones, ook jouw paard kan bijvoorbeeld bakstukken in maat Full nodig hebben, terwijl een neusriem in maat Cob prima past.


Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Goed kijken

Wanneer je besluit een nieuw hoofdstel te kopen en weet welke stijl en welk type hoofdstel je zoekt, dan is het een goed idee om het hoofd van je paard eens uitgebreid te bekijken (en niet enkel om te bevestigen dat jouw paard echt het mooiste paard ter wereld is). 

Je moet de vorm van zijn hoofd analyseren. Bestudeer je paard. Heeft hij een lang hoofd? Het gaat dan om de lengte van zijn mondhoeken tot de basis van zijn oren? Is zijn voorhoofd plat, rond of hol? Wordt het hoofd veel smaller richting de neus? Bekijk alle facetten van zijn hoofd en let vooral op de delen waar het hoofdstel omheen zit.

De aanschaf

Als jouw paard een van de paarden is die niet de standaard hoofdstelmaat past, geen paniek. Je hoeft geen twee of drie volledige hoofdstellen te kopen om jouw ideale hoofdstel samen te stellen. Dat zou een duur grapje worden. 

Veel verkopers en ruitersportzaken verkopen losse onderdelen of laten jou zelf je hoofdstel samenstellen uit onderdelen in verschillende maten. Ook kun je, net als een zadelpasser, een hoofdstelpasser langs laten komen om diverse hoofdstellen uit te proberen. 

Zorg dat het hoofdstel past zonder te hoeven trekken, duwen, knijpen of wrijven. Voor het comfort van je paard is het belangrijk dat een hoofdstel goed past. Daarnaast zal een correct passend hoofdstel ervoor zorgen dat je paard beter presteert dan wanneer hij het moet doen met een slecht passend hoofdstel.

Bron: Bit & Cap / Horse and Hound

Afbeelding