Eric Laarakker
Eric Laarakker Foto: Fleur Louwe

Editorial Suzanne: 0,005%

magazine Editorial Suzanne

“We weten niks, we kunnen nog steeds niks en we zien vooral helemaal niks”.

Dit zijn de wijze woorden van een man die in mijn ogen toch echt heel veel kan en een enorme schat aan kennis heeft: holistisch dierenarts Eric Laarakker.

In het interview dat Paula van de Geest met Eric afnam vervolgt hij: “Als je puur vertrouwt op wat je ziet, ontken je een groot deel van de waarheid. Met onze zintuigen zijn we in staat om slechts 0,005% waar te nemen van alles wat er aan energie bestaat. Toch hebben we hier ons volledige vertrouwen op gebouwd.”

Paarden en muziek

Onze zintuigen stellen inderdaad niet zo heel veel voor. En vooral: er is zo veel meer dan wij zien, horen, ruiken, proeven en voelen! Het is goed om je dat te realiseren. 

Zeker als je met paarden werkt, die wat dat betreft heel anders, en op veel vlakken veel beter zijn uitgerust. Neem nou het gehoor. In hun boeiende artikel over paarden en muziek stellen Anne Burgers en Lydia Nieuwe Weme de vraag: heb jij weleens de radio aan op stal? 

Wat voor ons lekkere muziek is om de stal op uit te mesten, kan voor een paard weleens een bak herrie zijn die het stressniveau verhoogt. Ook muziek is energie, en bij paarden komt dit – letterlijk – veel harder aan dan bij ons.

Zintuigen

Niet alleen als het aankomt op het horen van muziek en andere geluiden zijn paarden veel beter uitgerust dan wij. Ze ruiken dingen die wij niet ruiken, zien wat wij niet zien, voelen wat wij niet voelen, en zijn óók nog eens veel beter in het ‘lezen’ van lichaamstaal – van elkaars én onze energie. 

Hun scherpe zintuigen, in combinatie met het feit dat (geavanceerde!) lichaamstaal verreweg hun belangrijkste communicatiemiddel is, doen ons ook op dat vlak totaal verbleken.

Gelukkig is er kennis. Hoewel we inderdaad ‘nog niks’ weten, is ons vermogen om kennis te vergaren, op te nemen en door te geven toch wel onze troef in de evolutie geweest. Met kennis kunnen we – tot op zekere hoogte – compenseren wat we missen aan zintuiglijke waarneming. Zo kunnen we van Rachaël Draaisma leren welke signalen paarden geven, en wat die betekenen.

Ook Margriet Markerink neemt ons weer mee in de wondere wereld van het Paards, de ‘taal’ van het paard. Zodra je kennis hebt van de signalen, de ‘taal’ van het paard, hoef je niet meer volledig afhankelijk te zijn van je eigen benedenmaatse antenne om ze op te pikken. Of, misschien beter gezegd: met kennis verleng je die antenne. 

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen: kennis van de ligging en werking van de spieren in de borst van je paard verlengt je antenne voor singelleed, kennis van de goede ligging van zadel en hoofdstel verlengt je antenne voor pijn en ongemak dat hierdoor veroorzaakt kan worden, rijtechnische/biomechanische kennis verlengt je antenne voor onbalans en compensatie ... Allemaal dingen die we misschien niet zouden waarnemen met onze zintuigen, maar die we met kennis wél kunnen signaleren (en verhelpen).

Onze missie bij Bit & Cap is om samen die kennis te blijven ontwikkelen, onze ‘paardenantenne’ te blijven verlengen. Net als Eric Laarakker blijven we ‘altijd kennis vergaren’. Zodat we uiteindelijk iets meer dan die 0,005% op kunnen pikken. Voor onszelf, maar vooral: voor onze paarden. 

Suzanne Vlieger-Admiraal
Community redacteur Bit & Cap


Eric Laarakker
Afbeelding