Limeño
Limeño

Caroline Bergshoeff: “Blinde paniek van de kleinste dingen”

Horsemanship Kennis Event Bo Kasbergen

Caroline Bergshoeff kocht de PRE Limeño als vijfjarige. Twee weken voordat ze hem uitprobeerde arriveerde hij in Nederland, vanuit Spanje. Hij was nog hengst, heel lief en erg in zichzelf gekeerd. Caroline was verkocht en een maand later verhuisde hij naar zijn nieuwe stal.

“Er werd gelijk bij gezegd dat hij rillerig kon zijn met opstappen, maar als iemand hem vasthield was er niets aan de hand. Dat hij in zichzelf gekeerd was vond ik logisch, er was de laatste weken natuurlijk veel veranderd voor hem”, vertelt Caroline openhartig. “Na de aankoop liet ik hem castreren, de stal waar hij naartoe zou gaan wilde geen hengsten. Een maand later kwam hij dus naar ‘huis’.”

Raket

Caroline stond op een grote stal met veel prikkels. Het begin ging goed. De eerste vijf keer reed Carolina hem in de binnenbaan, waarna ze besloot hem in de buitenbaan uit te stappen. “Binnen was hij in zichzelf gekeerd, maar eenmaal buiten werd hij frisser. Hij begon te dribbelen en ik besloot dat eruit te draven.” Toen ging het mis. “Hij begon te rennen, en te rennen, en te rennen. Er was geen houden aan, we vlogen als een raket door de baan. Ik besloot hem op de volte te zetten en kreeg hem daarmee tot stilstand. Ik wachtte tot hij iets ontspande maar zodra ik mijn hand iets toestond begon hij wéér. Nadat zich dat een paar keer herhaalde wilde ik eraf, maar dat ging niet. Zodra ik één voet uit de beugel deed wilde hij weer vertrekken.”

Niemand kon bij Limeño in de buurt komen. Uiteindelijk maakte een stalgenoot een snoekduik naar de teugel en hield vast. Zo kon Caroline eraf. “Limeño was volledig in paniek. Hij trilde over zijn hele lijf, zijn ogen waren weggedraaid en hij was helemaal de weg kwijt. Hij heeft niet gebokt of gesteigerd, maar was volledig van het padje.”

Ze haalde er hulp bij en verhuisde naar een kleinere stal, om hem meer rust te geven. “Daar ontspande hij beter en het rijden ging de goede kant op. Maar nadat Limeño geopereerd was voor een blessure, begon het weer opnieuw.” Caroline besloot contact op te nemen met Bo Kasbergen. “Dit was mijn laatste redmiddel. Ik wist echt niet wat ik anders moest. Ondertussen had ik de schrik er namelijk ook goed inzitten.”

Opnieuw zadelmak maken

“We gaan er waarschijnlijk nooit achter komen waar zijn paniek vandaan komt. Bo interesseert dat ook niet. Hij is Limeño namelijk helemaal opnieuw zadelmak gaan maken en zei: ‘Onderweg komen we dan dingen tegen die angst teweeg zullen gaan brengen. Daar gaan we dan mee aan de slag.’ Limeño staat nu één jaar bij Bo en is een compleet ander paard geworden.”

Bo begon met grondwerk, dus zonder zadel op zijn rug. “Limeño ondervond veel angst bij aanrakingen. Daar is hij dus als eerst mee aan de slag gegaan. Daarnaast was Limeño banger voor mannen dan voor vrouwen. Uiteindelijk ben ik heel blij dat Bo nu met hem werkt, zo doet Limeño alle goede ervaringen nu op met een man.”

Begin op 0

Het duurde lang voordat we normaal op en af konden stappen. “Dat is logisch. Limeño heeft vertrouwen moeten krijgen en moeten leren hoe hij met spannende situaties om kan gaan. Zo’n traject gaat natuurlijk met pieken en dalen. Vorige week had Limeño een mindere dag. Bo brengt dan door middel van grondwerk de rust weer terug en gaat er daarna pas weer opzitten. Dat vind ik heel mooi om te zien. Bo wil dat een paard ontspannen is voordat hij erop gaat. Natuurlijk kan die spanning ook onder het zadel opbouwen, maar dan begin je in ieder geval op 0. “

Limeño is inmiddels veel veranderd. “Hij is veel rustiger en je merkt dat hij niet meer de hele dag ‘aan’ staat. Hij durft weer te briezen en durft te ontspannen. Hij rent niet meer bij elke beweging weg, al blijft hij natuurlijk wel een levend dier. Natuurlijk schrikt hij nog, maar ik heb door veel te oefenen geleerd hoe ik ermee om moet gaan.”

Samenwerken

Limeño is niet kijkerig op zijn omgeving. “Hij is vooral bang van mensen. Ik kon bijvoorbeeld mijn hand niet naar voren brengen en de rits van mijn jas niet opendoen. Limeño is nu negen jaar en doet het super goed, maar uiteindelijk moeten we het natuurlijk samen gaan doen. Ik merk dat ik het moeilijk vind als Limeño een terugval heeft. Dat brengt bij mij oude patronen naar boven. Daar werken we nu aan, samen met Bo”

Caroline en Limeño zijn aanwezig op het kennisevent ‘Jouw paard Beter Begrijpen met Bo’, op 29 april in Ermelo. “Ik hoop dat we ons traject aan jou mogen laten zien tijdens het kennisevent”, sluit Caroline af. Zien we je daar? Bestel je tickets via https://www.paardenkennisevenement.nl en gebruik de kortingscode Bit&Cap-1!.

Bekijk ook de e-learning video’s waarin we Bo, Caroline en Limeño  aan het werk zien: