Natural Horsemanship
Natural Horsemanship Foto: Ruben Karnas

Natural Horsemanship, wat is dat?

Horsemanship Opvallend

Natural Horsemanship is populairder dan ooit. Veel mensen gebruiken wel iets uit een bepaalde methode om de band met hun paard te versterken of aan problemen te werken. Maar wat houdt het nu precies in?

Natural Horsemanship vindt zijn basis in het gebruik van trainingstechnieken die gebruik maken van het natuurlijke gedrag van het paard. Soms ook wel paardenfluisteren genoemd. De technieken en theorieën zijn verschillend, maar het uitgangspunt is hetzelfde. 

De trainingsmethodes zijn gebaseerd op samenwerking met je paard en het krijgen van een band, een ‘partnership’, anders dan paarden trainen door middel van domineren, angst en onderdrukking zoals het ‘breken van een paard’.

In vroegere tijden werden paarden niet als huisdier gehouden, maar gebruikt voor het werk of voor de oorlog. Paarden moesten luisteren tijdens gevechten en waren niet meer dan een middel. De technieken om paarden te beleren waren niet al te vriendelijk. Het moest snel en efficiënt. Ook in de tijd van de oude Grieken waren er al mensen die vonden dat je anders met dieren om moest gaan. Xenophon introduceerde toen al vriendelijkere methodes om met paarden om te gaan.

Maar deze vriendelijkere methodes hebben altijd de strijd moeten aangaan met de ruwe methodes, omdat die nou eenmaal sneller resultaat leverde. Ook toen was tijd geld. Helemaal in de cowboytraditie waarin vaak half-wilde paarden snel onder het zadel moesten, werd het breken van paarden een populaire methode. Gek genoeg komen een aantal van de Natural Horsemanship methodes juist uit deze hoek.

Alhoewel Natural Horsemanship dus al veel langer bestaat, werd het pas echt bekend in de jaren ’90, na het uitkomen van de film en het boek ‘The Horse Whisperer’. Het zorgde ervoor dat meer en meer mensen zich afvroegen of de traditionele methodes om paarden te trainen nog wel voldeden.

Er werd studie gedaan naar paardengedrag. Mensen raakte geïnteresseerd in hoe je op een andere manier kon werken met paarden. Paarden niet ‘voor’ je laten werken, maar werken ‘met’ je paard. Vanaf dat moment werd Natural Horsemanship snel in populairder.

Commercieel concept?

Vandaag de dag lijkt het wel of de ‘Natural Horsemanship trainers’ als paddestoelen uit de grond schieten. Het gevaar ontstaat dat trainers het vooral gebruiken als ‘commercieel concept’. Uiteraard zijn er ook veel trainers, die wel met zachtheid en connectie werken en altijd vanuit het paard denken.

Als je op zoek gaat naar een Natural Horsemanship trainer, zorg dan dat je altijd kritisch blijft kijken naar hoe de trainer werkt. Vraag ook waar en bij wij hij/zijn zijn opleiding heeft gedaan en wie hem het meeste heeft geïnspireerd en waarom. 

Horsemanship methodes

Wij hebben de bekendste Natural Horsemanship methodes op een rijtje gezet:

Monty Roberts

Een van de Horsemanshippers van het eerste uur. Zijn ‘Join Up’ methode is wellicht het bekendst van zijn technieken om met paarden om te gaan. Hij gelooft dat paarden non-verbaal communiceren met een soort van taal en hij noemt ‘Equus’. Wij mensen kunnen leren communiceren met paarden door middel van deze taal. 

Hij raakte geïnteresseerd in het op een andere manier werken omdat hij niet wilde worden als zijn vader, een cowboy die paarden nog op de traditionele manier bewerkte door ze te ‘breken’.

Parelli

Samen met Monty Roberts is Pat Parelli wel de bekendste van de Natural Horsemanship methodes. De Parelli Methode baseert zich niet alleen op het trainen van paarden maar ook op het trainen van mensen. 

Problemen met je paard komen volgens hem door slechte communicatie met je paard. Door middel van zijn 7-games leer je bijvoorbeeld hoe je paard denkt en kun je samen de problemen oplossen. Hij werkt samen met zijn vrouw Linda Parelli.

Klaus Ferdinand Hempfling

Klaus Ferdinand Hempfling ziet zichzelf niet als paardenfluisteraar. Hij zegt dat hij zijn natuurlijke instincten en lichaamstaal gebruikt om met paarden te werken in plaats van ‘methodes’ Hij is mede bekend geworden door zijn boek ‘Dancing with horses’, uitgebracht in de jaren ’90. 

Hij groepeert alle paarden in 26 karaktergroepen, ongeacht welk ras het is. Op die manier kan hij snel zien met welk en wat voor paard hij te maken heeft en welke training voor dat type karakter geschikt is.

Chris Irwin

Chris Irwin is bekend van zijn methode ‘Irwin Insights’. Hij zegt dat je aan je paard kunt zien hoe hij zich voelt. Volgens hem communiceer je altijd met je paard, zowel bewust als onbewust.

Hij gebruikt veel grondwerk oefeningen om de lichaamstaal van je paard goed te leren kennen. Naast deze Irwin Insights, doet hij ook veel aan therapie en coaching met en door paarden. Hij is bekend van het boek ‘Een paard liegt niet’.

TTeam (Tellington TTouch Equine Awarness Method)

Linda Tellington Jones is de oprichtster van TTeam. Deze methode helpt mensen beter te leren omgaan met dieren op een meelevende manier, door middel van geest, lichaam en spirit. Haar concept bestaat uit 3 fases. De Tellington TTouch, grondwerk en daarna komt het rijden aan bod. Het speciale van dit concept is de manier van aanraken van het paard door middel van de Tellington TTouch. 

Dit is een manier van zacht aanraken van het paard om lichamelijke spanningen te verminderen en blokkades op te heffen. Ze is een internationale autoriteit op het gebied van dierengedrag, training en healing. Ze werkt ook met andere dieren.

In Nederland hebben we ook een aantal trainers die op basis van Natural Horsemanship een eigen methode hebben...

Freestyle Academy

De grondlegger van de Freestyle methode is Emiel Voest. Ook hij vindt dat paarden africhten moet gaan zonder gebruik van geweld, dwang(middelen) en pijn. Dat geldt niet alleen voor het rijden, maar er moet ook goed gekeken worden naar de huisvesting, voeding, materiaalgebruik. 

Het welzijn van het paard in zijn geheel is een belangrijk onderdeel. Bekend is het ‘Voesten’ oftewel het ‘loswerken’. Dat gebeurt in een kleinere afgesloten ruimte, de loswerk bak. Bij het loswerken probeer je je lichaam te gebruiken als communicatiemiddel. De basis is de natuurlijke reactie van het paard op de positie die je inneemt ten opzichte van je paard.

TRT Method

Tristan Tucker introduceerde een aantal jaren geleden de TRT Methode in Nederland. Deze methode is er vooral op gericht om problemen met (schrik)gedrag op te lossen. 

Waar het bij de meeste schriktraining gaat om desensibiliseren van een paard, dus je paard vaak in aanraking brengen met hetgeen hij bang voor is, zegt hij dat je een paard beter kunt leren nadenken en leren omgaan met angst. Hij leert een paard als hij angstig voor iets is te zoeken naar ontspanning bij zichzelf. 

Doordat hij zelf op hoog niveau dressuur rijdt, heeft hij ook de topsport weten te overtuigen van het gebruik van Horsemanship. Het zorgt in ieder geval voor meer aandacht voor het welzijn en het begrijpen van paarden en dat is het belangrijkste, welke methode je ook gebruikt.

Bron: Bit & Cap