Paardenhoofd
Paardenhoofd Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

16 willekeurige feiten over paarden die handig zijn om te weten

Gedrag Opvallend

Weet je waarom een paard niet kan overgeven? En welke kleuren hij het beste kan zien? We zetten 16 willekeurige feiten voor je op een rij die handig zijn om te weten als je met paarden omgaat.

1. Kleuren zien?

Mensen dachten ooit dat paarden geen kleuren kunnen zien. Dat is niet waar, maar ze zijn wel gedeeltelijk kleurenblind. Paarden hebben maar twee type kegeltjes (mensen drie), waardoor ze kleuren als groen en rood lastig van elkaar kunnen onderscheiden.

 2. Keratine

De hoeven van een paard bevatten hetzelfde eiwit als mensenhaar en nagels, namelijk keratine.

3. Achteruit reizen

Paarden voelen zich zekerder en comfortabeler als ze achteruit reizen. Daarbij vinden ze het prettig als ze ook naar buiten kunnen kijken.

4. Stemming aflezen

De stemming van een paard is af te lezen aan zowel zijn oren en ogen als zijn neusvleugels. Ze uiten hun gevoel ook via gezichtsuitdrukkingen.

5. Hinniken als communicatiemiddel

Stemgeluiden zijn zeer belangrijk voor de communicatie tussen paarden onderling. Paarden hinniken bijvoorbeeld als ze elkaar ontmoeten of als ze elkaar (moeten) verlaten. Ook maken paarden snurkgeluiden om hun soortgenoten alert te maken op potentieel gevaar.

6. Overgeven of braken

Paarden kunnen niet overgeven. Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud richting de slokdarm worden afgevoerd. 

Ook de ligging van de maag ten opzichte van de slokdarm speelt een rol. Die zorgt ervoor dat wanneer de maag overvuld raakt, de slokdarm dichtgedrukt wordt. Daardoor kan de inhoud van de maag niet door de slokdarm naar buiten. Gebeurt dat toch, dan wordt het voedsel via de neus afgevoerd in plaats van via de mond. Dat heeft te maken met de anatomie van het keelgebied van het paard.

7. Nachtzicht

Een paard heeft beter nachtzicht dan een mens. Het duurt voor een paard alleen wat langer dan een mens om zijn ogen aan te passen aan de overgang van licht naar donker en andersom.

8. Zoetekauw

Een paard prefereert zoet boven zuur of bitter.

9. Oren als kijkers

Meestal wijzen de oren van een paard in de richting van iets waar hij naar kijkt. Als zijn oren verschillende kanten op staan, kijkt het paard vaak naar twee dingen tegelijk.

10.  Speeksel

Een paard produceert gemiddeld zo’n 40 liter speeksel per dag.

11.  Straal als schokdemper

Het driehoekige deel aan de onderkant van de paardenhoef heet de straal. Die dient als een soort schokdemper van de hoef, maar met de straal en straalkussens voelt een paard ook de ondergrond af.

12. Ademhalen via de neus

Paarden kunnen niet via hun mond ademhalen, alleen via hun neus.

13. Hoefgroei

Het duurt negen tot twaalf maanden voor dat een hoef volledig opnieuw is aangegroeid.

14.  Zonnebrand

Paarden met een roze huid kunnen ernstige brandwonden oplopen door de zon. Met een zwarte huid kan dat ook, maar paarden met een roze huid zijn extra gevoelig voor zonnebrand.

15. Oren als kou-meter

Achter de oren van een paard kun je voelen of hij het koud heeft. Als het achter zijn oren koud aanvoelt, dan heeft het paard het koud.

16. Oorspieren

Paarden hebben 16 spieren in elk oor. Daarmee kunnen ze hun oren 180 graden ronddraaien.