bokken
bokken

Invloed van bindweefsel op gedrag

Gedrag Opvallend Spieren van je paard Veterinair

Ongewenst gedrag van paarden heeft heel vaak te maken met fysieke problemen. Niet heel gek, want wij gedragen ons ook anders als we ons niet lekker voelen. Wist je dat bindweefsel, ook wel fascia genoemd, een hele belangrijke rol speelt in het paardenlichaam? 

Problemen in de fascia kunnen niet alleen voor lichamelijke beperkingen zorgen, maar ook voor gedragsproblemen. In dit artikel vertelt Paula van de Geest je meer!

Fascia

Fascia zit overal. Het zit net onder de huid, om het hele lichaam heen en houdt alles bij elkaar. Daarnaast zit het ook dieper: in en om spieren, om organen, bloedvaten, botten, pezen etc. En al dat bindweefsel is als één groot web met elkaar verbonden. Een verstrakking van het bindweefsel op plek A, bijvoorbeeld in de achterhand, kan voortkomen uit een probleem op plek B (bijvoorbeeld de hals) of plek C (bijvoorbeeld de rug) én kan dus zelfs effect hebben op de diepere lagen in het lichaam. 

Het kan daardoor heel complex zijn om de oorzaak van blessures te achterhalen. Is de plek van de blessure ook de probleemplek of ligt de oorzaak elders in het lichaam?  Problemen in het bindweefsel kunnen voor het paard heel pijnlijk zijn. Fascia is namelijk heel gevoelig weefsel en staat in direct contact met het zenuwstelsel.

Oorzaak problemen

Verstrakkingen van het bindweefsel en aanverwante blessures kunnen verschillende oorzaken hebben. Voeding is van grote invloed op de gezondheid van de fascia. Een teveel aan suikers zorgt bijvoorbeeld voor verdikt en verstrakt weefsel. Verkeerde training (aan de hand of onder het zadel), waarbij het paard zijn lichaam niet correct kan gebruiken, zorgt ook voor problemen die uiteindelijk kunnen resulteren in (ernstige) blessures. 

Paarden die bijvoorbeeld te kort in de hals worden gereden (neus achter de loodlijn) hebben allemaal vergelijkbare verstrakkingen in het lijf. Ook stress zorgt ervoor dat bindweefsel kan verstrakken en problemen geeft.

Gedrag

Wat kun je aan je paard merken bij verstrakte fascia? Er zijn verschillende gedragingen waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Als een paard verstrakt is in zijn lijf kan hij bijvoorbeeld bokken, staken of rennen onder het zadel. Hij kan een opstapprobleem hebben en/of singelnijd. Ook kan hij aan de longe in protest komen, boos gedrag vertonen bij aanraken, poetsen of deken opdoen. 

Doordat fascia in contact staat met het zenuwstelsel is het ook van invloed op de stressgevoeligheid van paarden. Verstrakt fascia activeert het sympathisch zenuwstelsel, het stelsel dat verantwoordelijk is voor actie en o.a. de vecht/vluchtreactie. Dit zorgt ervoor dat het paard eigenlijk continue  ‘op scherp staat’.  Bij paarden die veel spanning vasthouden en erg schrikkerig zijn, kan verstrakt bindweefsel dus ook een rol spelen. 

Check

Herken je één of meerdere van bovenstaande gedragingen? Gedragstraining kan de oplossing zijn, maar vergeet niet om ook (liefst eerst) fysieke problemen uit te sluiten. Een Fascie Release Therapeut kan de beweging en houding van je paard beoordelen en het lichaam losmaken middels een behandeling. 

Bedenk wel dat het gehele plaatje moet kloppen. Een paard kan alleen een ‘happy athlete’ zijn als in zijn natuurlijke behoeften wordt voorzien, zijn voeding passend is, hij op de juiste wijze getraind wordt en hij lekker los en in balans kan bewegen.

Bron: Bit & Cap