flemen
flemen

Wat zegt mijn paard?

Gedrag Opvallend

Is een schoppend paard altijd agressief? En wat betekent het als je paard steeds gaapt? Paarden communiceren voornamelijk met lichaamstaal. Uit de manier waarop je paard kijkt, staat en beweegt is een schat aan informatie te halen. Leer de beginselen en test je kennis.

Gapen

Behalve een teken van slaap of verveling kan gapen ook een uiting zijn van een intern conflict. Als de interne spanning bij een paard zover oploopt dat ze niet weten hoe ze moeten reageren, zoeken ze hun toevlucht in basaal gedrag: lichaamsverzorging of fourageergedrag. Dit wordt overspronggedrag genoemd. Het meest voorkomende overspronggedrag bij paarden is gapen of rollen. 

Gaapt je paard als je aankomt met het hoofdstel? Misschien betekent dit dat hij een intern conflict heeft en het bit bijvoorbeeld pijn doet. Een andere optie is dat hij het zichzelf heeft aangeleerd. Of hij is natuurlijk gewoon slaperig.

Flemen

Paarden flemen om seksueel getinte geuren te analyseren. Hiervoor hebben ze het orgaan van Jacobson nodig. Ze doen het overigens niet alleen bij seksueel getinte geuren, een lekker stuk chocola of een ander typisch geurtje bereikt hetzelfde.

Agressief

Dominantie uit zich in vele vormen. Vaak gaat het gepaard met dreigen met oren of tanden en bijten. Meestal is het echter een heel subtiel gebaar van de oren die iets naar achteren gaan, eventueel gecombineerd met het hoofd dat licht wijst naar het paard dat aan de kant moet. Onderzoek heeft uitgewezen dat dreigen met het hoofd altijd als aanvallend beschouwd kan worden, terwijl dreigen of slaan zowel aanvallend als verdedigend kan zijn. Een schoppend paard is dus niet per se een agressief paard.