Halster omdoen
Halster omdoen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Help! Mijn paard loopt weg!

Gedrag Horsemanship Opvallend

Loopt jouw paard weg als je hem uit de wei of paddock wil halen? Volgens de Amerikaanse trainer Neil Davies heeft dit vaak te maken met angst. Het paard is dan niet stout of ondeugend. Ook heeft het niets te maken met het feit of hij je als leider accepteert. Hierbij wat tips om het voor jou en je paard makkelijker te maken.

Een belangrijke voorwaarde om de angst bij je paard weg te nemen is het volgen van de stelregel: ga nooit achter een paard aan jagen dat zich moeilijk laat vangen. Het jagen op een nerveus paard maakt hem alleen maar angstiger en dan ben je nog verder van huis. 

Voedsel

Volgens Davies kun je het beste aan de slag met voedsel om je paard naar je toe te laten komen. ‘Maar worden paarden zo niet verwend en vervelend,’ vraag je je misschien af. Davies is een andere mening toegedaan: “Paarden die van de andere kant van het weiland naar je toe komen rennen zijn niet verwend. Ze zijn vol zelfvertrouwen, relaxed en makkelijk om te vangen.”

Een mishandeld, nerveus of angstig paard vindt het eng als je hem wilt vangen. Om uiteindelijk het paard toch makkelijk mee te kunnen nemen, kun je beginnen door het paard te voeren met een emmer. De eerste keren zal het paard een hap nemen en weer wegstuiven, maar als jij blijft staan, dan weet het paard waar hij voer kan halen. Houd dit een tijdje vol en gooi het restant uit de emmer vervolgens in zijn voerbak. Zo win je langzaam het vertrouwen van je paard.

Niet te veel tegelijk

Herhaal dit tenminste vijf keer per dag. Het paard begrijpt snel dat hij bij jou moet zijn voor een lekker hapje. Als het paard rustig uit de emmer eet, kun je beginnen met het paard aan te raken. Voorzichtig en niet te veel tegelijk willen doen. Bij dat aanraken nog geen pogingen ondernemen om hem vast te houden.

Doe dit een aantal dagen achter elkaar: vijf keer per dag met een emmer erheen en je paard aanraken. Ondertussen heeft je paard geleerd dat als hij naar jou toegaat, er leuke dingen volgen: hij krijgt eten en een aai. Probeer dan, terwijl hij aan het eten is en jij hem aan het aaien, een halster om te doen. Als dit is gelukt (misschien moet je even ‘droog oefenen’, zodat je het rustig kan doen), dan laat je het paard nog even eten, terwijl je hem aait. Als het goed is, heeft het paard nauwelijks door dat hij ‘gevangen’ is.

Paard gevangen

Zo heb je in alle rust je paard gevangen. Laat het voor de eerste dagen nog even bij het omdoen van een halster. Daarna kun je verder aan de slag. Maar zorg ervoor dat na het ‘vangen’ voldoende positieve dingen volgen, dus niet alleen hard werken. Geduld en rust zijn de sleutelwoorden.

Bron: Horsetalk