051020399_ABFweb
051020399_ABFweb

Hoe ga je om met een loslopend paard?

Gedrag Opvallend

Wat te doen als je ineens een loslopend paard tegenkomt? Het antwoord hierop hangt af van de omstandigheden: waar het paard zich bevindt, of het paard in gevaar is of gewond is, of het paard anderen in gevaar brengt en of het paard zich eenvoudig laat pakken. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden.


  • Zorg altijd dat je de situatie niet erger maakt. Ren niet achter het paard aan, dan zal hij zich opgejaagd voelen en alleen maar harder wegrennen.
  • Rent het paard richting een drukke weg of andere gevaarlijke situatie? Probeer het paard dan voorzichtig in een andere richting te drijven.
  • Bel zo snel mogelijk 112. Hierdoor kunnen de hulpdiensten ondersteunen door bijvoorbeeld het verkeer om te leiden of het paard uit een benarde positie te bevrijden.
  • Wees zeer op je hoede als je het loslopende paard benaderd. Zelfs een braaf paard dat je kent kan in zo’n situatie raar uit de hoek komen. Een loslopend paard is vaak bang, wat voor onvoorspelbaar gedrag kan zorgen.
  • Leid of drijf het loslopende paard indien mogelijk naar een veilige plek waar het gevangen kan worden. Als het paard niet meer in gevaar is kun je hem water aanbieden en verder met rust laten. Ga hem niet voeren of aaien en probeer kleine wondjes niet te behandelen op dit moment.
  • Laat de politie of ander autoriteiten weten waar en wanneer je het paard vond en hoe je hebt gehandeld. Als het paard als gestolen wordt vermeld en op jouw erf wordt gevonden is het goed om jouw feiten op een rijtje te hebben.
  • Is het een onbekend paard en heb je contact gehad met het paard? Was dan je handen en trek andere kleding aan voordat je je eigen of andere paarden aanraakt. Je weet niets van het dier, dus ook niet of het iets bij zich draagt.
Bron: Equinews