Likken
Likken Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Likken en kauwen: Wat betekent dat?

Gedrag Opvallend

Heb je er wel eens op gelet? Je hebt je paard iets moeilijks gevraagd en daarna gaat hij likken en kauwen. Of hij vertoont dat gedrag in de buurt van een ander paard. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

De Amerikaanse gedragswetenschapper Sue McDonnell zegt dat likken en kauwen misschien wel een van de meest verkeerd begrepen uitingen van paardengedrag is. “Het geeft simpelweg een verandering in het zenuwstelsel door dat de aanmaak van speeksel activeert. Daardoor gaat het paard likken en kauwen, soms gevolgd door een flinke zucht.”

Wanneer gebeurt het?

“Het kan in heel veel situaties gebeuren, bijvoorbeeld als er dreiging is of als het paard gestoord wordt. Als een dier redelijk op zijn gemak is en met zijn dagelijkse bezigheden bezig is, zoals eten en rusten, is het gedeelte van het zenuwstelsel dat zorgt dat het dier op zijn gemak is in controle.”

“Als een dier zich niet meer op zijn gemak voelt, bijvoorbeeld doordat hij schrikt, dan gaat er ook een knop om in het zenuwstelsel. De vluchtmodus gaat aan. Pijn, angst of verwarring kan dat veroorzaken. Als de oorzaak wordt weggenomen, gaat het zenuwstelsel weer in de normale modus.”

Droge mond

“Paarden geven duidelijke gedragssignalen af voor deze veranderingen. Likken en kauwen zie je meestal direct nadat de ‘stress-modus’ weer overgaat in de ‘relax-modus’. Als een paard in de vluchtmodus komt, stopt namelijk de speekselproductie en worden de lippen en mond droog. Als het paard weer rustig wordt, begint ook het aanmaken van speeksel weer.”

“Voilà, likken en kauwen is een simpele reflex op de weer opgestarte speekselproductie nadat het paard een droge mond had. Likken en kauwen laat dus wel ontspanning zien, maar wel als resultaat van het weer rustig worden na acute stress of pijn. Mensen zien dit moment juist vaak als opluchting.”

Bron: The Horse