Afbeelding
Foto Astrid Zandvliet

Adopteer je route: Samenwerken met mtb’ers!

Fun Recreatie

Overal in Nederland zijn initiatieven waarin gepassioneerde ruiters en menners zich, samen met terreineigenaren en -beheerders inzetten om de natuur toegankelijk, veilig en mooi te houden. Deze keer aan het woord: Ruud van Driesten van Paardensportplatform Lelystad.

Rijd of men jij in een gebied waar paarden- en mtb-routes zijn uitgezet? Dan ken je misschien de ergernissen over en weer. Wij – en vooral onze paarden – schrikken ons een hoedje als er een mtb’er naast of voor ons opduikt en de fietsers op hun beurt vervloeken de paarden die het tempo uit hun rit halen. 

Mountainbikers

“Dat moet anders kunnen”, dacht Ruud van Driesten van Paardenplatform Lelystad. “Waarom gaan we niet met elkaar samenwerken om de paden te onderhouden? We hebben immers hetzelfde doel: lekker sportief bezig zijn in de buitenlucht.” De vrijwilligers van Paardenplatform en die van MTB-route Lelystad werken nu alweer enkele jaren samen bij het beheer, onderhoud en verbeteren van de paarden- en mountainbikepaden bij de stad. 

Gezamenlijk budget

Zo zijn er waarschuwingsborden geplaatst bij punten waarop de routes elkaar kruisen. Routes zijn hier en daar aangepast. Ook hebben ruiters en mountainbikers samen succesvol gelobbyd bij de gemeente voor een structureel gezamenlijk onderhoudsbudget. “We dragen ook echt uit dat er veel is dat ons bindt, bijvoorbeeld op social media.”

Meer begrip en respect

En zo zien beide groepen dat het ook anders kan dan op elkaar afgeven en ontstaat er meer begrip en respect voor elkaar”, aldus Ruud.

Wil je meer weten over ‘Adopteer je route’ bij jou in de buurt? Kijk dan op buitenrijden.nl, hét platform voor paardensporters die veilig buiten willen rijden.